vaggelis-seilinos-to-alithino-onoma-ta-2-agnosta-paidia-aytos-poy-ton-anedeixe-kai-to-xafniko-telos-sto-cheiroyrgeio-255248
14:36

Βαγγέλης Σειληνός: Το αληθινό όνομα, τα 2 άγνωστα παιδιά, αυτός που τον ανέδειξε και το ξαφνικό τέλος στο χειρουργείο

14:36
Νίκη Μουλά

Ο Βαγγέλης Σειληνός, που άφησε το αποτύπωμά του στον ελληνικό κινηματογράφο τη δεκαετία του ’60, ως χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός, έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών, στις 2 Μαΐου του 1998, έχοντας ζήσει μία έντονη ζωή.

Ο ηθοποιός και χορευτής άφησε την τελευταία του πνοή στο χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς, στο οποίο υπεβλήθη, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Advertisement

Το ξεκίνημα του Βαγγέλη Σειληνού

Advertisement

Ο Βαγγέλης Σειληνός, κατά κόσμον Ευάγγελος Βασιλάτος, γεννήθηκε το 1938, στην Αίγινα, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Advertisement

Από μικρός αγαπούσε τον χορό και ως έφηβος εκφραζόταν μέσω του χορού σε κλαμπ και νυχτερινά κέντρα της εποχής.

Advertisement

Ένα βράδυ, που διασκέδαζε με την παρέα του σε κάποιο μαγαζί, τον είδε να χορεύει ο χορευτής και χορογράφος Μανώλης Καστρινός, εντυπωσιάστηκε και του πρότεινε να γραφτεί στη σχολή του.

Εκτός από τη σχολή του Καστρινού, την οποία ολοκλήρωσε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, ο ανήλικος, ακόμα, χορευτής, μαθήτευσε κοντά σε καταξιωμένους χορογράφους της εποχής.

Advertisement

Στη συνέχεια, βρέθηκε στο πλευρό και άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων του χώρου, όπως η Τατιάνα Βαρούτη, η Ραλλού Μάνου και ο Άγγελος Γριμάνης, καταφέρνοντας με τη δουλειά του να χαρακτηριστεί ο «Έλληνας Νουρέγιεφ».

Παρά το γεγονός ότι οι νεότερες γενιές τον έμαθαν από τον κινηματογράφο, ο Βαγγέλης Σειληνός ξεκίνησε την καριέρα του από το θέατρο και συγκεκριμένα από την επιθεώρηση.

Την πρώτη του εμφάνιση την έκανε σε ηλικία μόλις 16 ετών, στην επιθεώρηση «Όσα παίρνει ο άνεμος», ενώ τρία χρόνια αργότερα, έκανε και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «η θεία απ’ το Σικάγο», με τη Γεωργία Βασιλειάδου.

Μετά την συμμετοχή του στην ταινία «Η θεία από το Σικάγο», θα περάσουν πέντε χρόνια για να εμφανιστεί ξανά στην μεγάλη οθόνη, με την ταινία «Οργή» το 1962.

Εκτός από χορευτής και χορογράφος, σε αρκετές ταινίες είχε και μικρούς ρόλους, τους οποίους ερμήνευε με επιτυχία.

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ήταν χορευτικό ζευγάρι με την Ελένη Προκοπίου (1960- 1965) και αργότερα με τη Μαρία Ιωαννίδου, με την οποία ήταν ζευγάρι και στη ζωή.

Με την Ιωαννίδου γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν 9 ετών και όταν έγινε 17, ο χορευτής της ζήτησε να παντρευτούν και της είπε μάλιστα πως αν δεν τον παντρευόταν, δεν θα μπορούσαν να γίνουν παρτενέρ στον χορό.

«Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε. Ήμασταν τόσο διαφορετικοί άνθρωποι και μόνο κοινό μας στοιχείο ήταν ο χορός. Είχαμε έντονους καβγάδες, με έλεγε μαμόθρεφτο, έκλαιγα πολύ. Είχα ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Στα 17 και 18 δεν κάνεις παιδιά. Μετά αυτό μου στέρησε τη μητρότητα, δεν μπόρεσα να γίνω μητέρα. Δεν είχα κάποια προσοχή από τη μητέρα μου, δεν μπορούσα να της τα πω. Μου έλεγαν φίλες μου βάλε καυτό νερό στην κοιλιά σου και θα αποβάλλεις. Όλα αυτά ήταν πολύ σκληρά, κόντεψε να κινδυνεύσει η ζωή μου», υπογράμμισε η Μαρία Ιωαννίδου σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Μετά το διαζύγιό του με την Μαρία Ιωαννίδου, ο Βαγγέλης Σειληνός παντρεύτηκε ξανά και απέκτησε δύο παιδιά, ενώ με τη δεύτερή σύζυγό του είχαν αποκτήσει και δική τους σχολή χορού στα Ιλίσια.

Στην πορεία, το όνομα του Βαγγέλη Σειληνού βρίσκεται στους τίτλους αξέχαστων ταινιών, όπως «Ο Ξυπόλητος Πρίγκιψ», «Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης», «Γοργόνες και Μάγκες», «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι», «Μαριχουάνα Στοπ», στις οποίες χόρεψε και έπαιξε στο πλάι σπουδαίων Ελλήνων ηθοποιών, σαν τους Κώστα Βουτσά, Ρένα Βλαχοπούλου, Χρόνη Ξαρχάκο, Φαίδωνα Γεωργίτση και Μάρθα Καραγιάννη.

Ο Βαγγέλης Σειληνός αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καρδιά του

Το πρόβλημα με την καρδιά του προϋπήρχε και ο Βαγγέλης Σειληνός είχε κάνει εγχείρηση και στο παρελθόν, αλλά δεν έφυγε από το θέατρο σχεδόν έως το τέλος της ζωής του.

Από τις τελευταίες του παραστάσεις, στις οποίες είχε αναλάβει τις χορογραφίες, ήταν ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, οι «Φοιτητές» του Ξενόπουλου και «Το κλουβί με τις τρελές», με πρωταγωνιστή τον Σωτήρη Μουστάκα.

Βαγγέλης Σειληνός πορεία

Βαγγέλης Σειληνός: Η ταραχώδης ζωή, η θυελλώδης σχέση με την Μαρία Ιωαννίδου και το άδοξο τέλος στο χειρουργείο

Ο Βαγγέλης Σειληνός ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες χορευτές, χορογράφους και ηθοποιούς. Μάλιστα πολλοί τον αποκαλούσαν «Νουρέγιεφ της Ελλάδος». Σήμερα, οι νεότεροι τον γνωρίζουν μέσα από τις ελληνικές ταινίες που πήρε μέρος. Αν και δεν πρωταγωνιστούσε, κατάφερνε πάντα να κερδίζει τις εντυπώσεις. «Γοργόνες και μάγκες», «Μια Eλληνίδα στο χαρέμι», «Ξυπόλητος Πρίγκιψ», «Μαριχουάνα Στοπ», είναι μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του.

Το ξεκίνημα του Βαγγέλη Σειληνού

Ο Βαγγέλης Σειληνός, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Ευάγγελος Βασιλάτος, γεννήθηκε το 1938 στην Αίγινα, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, στην περιοχή του Μεταξουργείου. Από μικρός αγαπούσε τον χορό.

Ως έφηβος εκφραζόταν μέσω του χορού σε κλαμπ και νυχτερινά κέντρα της εποχής.

Ένα βράδυ που ο Βαγγέλης Σειληνός διασκέδαζε με την παρέα του σε κάποιο μαγαζί, τον είδε να χορεύει ο χορευτής και χορογράφος Μανώλης Καστρινός. Ο Καστρινός εντυπωσιάστηκε και του πρότεινε να γραφτεί στη σχολή του.

Εκτός από τη σχολή του Καστρινού την οποία ολοκλήρωσε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, ο ανήλικος, ακόμα, χορευτής, μαθήτευσε κοντά σε καταξιωμένους χορογράφους της εποχής. Όπως η Τατιάνα Βαρούτη, η Ραλλού Μάνου, ο  Άγγελος Γριμάνης.

Παρόλο που οι νεότερες γενιές τον έμαθαν από τον κινηματογράφο, ο Σειληνός ξεκίνησε την καριέρα του από το θέατρο και συγκεκριμένα από την επιθεώρηση.

Την πρώτη του εμφάνιση την έκανε σε ηλικία μόλις 16 ετών στην επιθεώρηση «Όσα παίρνει ο άνεμος». Τρία χρόνια αργότερα έκανε και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «η θεία απ’ το Σικάγο», με τη Γεωργία Βασιλειάδου.

Με τη Γεωργία Βασιλειάδου στην πρώτη του εμφάνιση το 1957

Ο Βαγγέλης Σειληνός δεν ήταν μόνο χορευτής και χορογράφος. Σε αρκετές ταινίες είχε και μικρούς ρόλους, τους οποίους ερμήνευε με επιτυχία.

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του ήταν χορευτικό ζευγάρι με την Ελένη Προκοπίου (1960-1965) και αργότερα με τη Μαρία Ιωαννίδου με την οποία ήταν ζευγάρι και στη ζωή.

Μια ελληνίδα στο χαρέμι, 1971

Η σχέση με τη Μαρία Ιωαννίδου

Η χορεύτρια Μαρία Ιωαννίδου, σε πρόσφατη συνέντευξή της αναφέρθηκε στη σχέση της με τον Βαγγέλη Σειληνό.

Γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν 9 ετών και όταν έγινε 17, ο χορευτής της ζήτησε να παντρευτούν.

Της είπε μάλιστα πως αν δεν τον παντρευόταν, δεν θα μπορούσαν να γίνουν παρτενέρ στον χορό.

«Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε. Ήμασταν τόσο διαφορετικοί άνθρωποι και μόνο κοινό μας στοιχείο ήταν ο χορός. Είχαμε έντονους καβγάδες, με έλεγε μαμόθρεφτο, έκλαιγα πολύ. Είχα ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Στα 17 και 18 δεν κάνεις παιδιά. Μετά αυτό μου στέρησε τη μητρότητα, δεν μπόρεσα να γίνω μητέρα. Δεν είχα κάποια προσοχή από τη μητέρα μου, δεν μπορούσα να της τα πω. Μου έλεγαν φίλες μου βάλε καυτό νερό στην κοιλιά σου και θα αποβάλλεις. Όλα αυτά ήταν πολύ σκληρά, κόντεψε να κινδυνεύσει η ζωή μου», ανέφερε.

Το ζευγάρι χώρισε ξαφνικά όταν η Ιωαννίδου ένα βράδυ πήρε τα πράγματά της και έφυγε από το σπίτι.

Ο Βαγγέλης Σειληνός ξαναπαντρεύτηκε και από τον δεύτερο γάμο του απέκτησε δύο παιδιά.

Με τη δεύτερή σύζυγό του είχαν αποκτήσει και δική τους σχολή χορού στα Ιλίσια.

Ο χορευτής έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαΐου του 1998 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ενώ υποβαλλόταν σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Το πρόβλημα με την καρδιά του προϋπήρχε και ο Σειληνός είχε κάνει εγχείρηση και στο παρελθόν. Παρά το πρόβλημα της υγείας του, δεν έφυγε από το θέατρο σχεδόν έως το τέλος της ζωής του.

Από τις τελευταίες του παραστάσεις, στις οποίες είχε αναλάβει τις χορογραφίες, ήταν ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, οι «Φοιτητές» του Ξενόπουλου και «το κλουβί με τις τρελές» με πρωταγωνιστή τον Σωτήρη Μουστάκα.

Δείτε ένα από τα χορευτικά του Βαγγέλη Σειληνού. Με τη Μάρθα Καραγιάννη στην ταινία «Ξυπόλητος Πρίγκιψ»: