10-dexiotites-poy-tha-dosoyn-sto-paidi-sas-ta-efodia-poy-chreiazetai-gia-na-ginei-enas-eytychismenos-enilikas-68109
15:07

10 δεξιότητες που θα δώσουν στο παιδί σας τα εφόδια που χρειάζεται για να γίνει ένας ευτυχισμένος ενήλικας

15:07
Νίκη Μουλά

Στα πρώτα χρόνια της ζωής, το παιδί σας λαμβάνει μια μεγάλη ποσότητα πληροφοριών από το περιβάλλον και τις διατηρεί. «Οι εγκέφαλοι των παιδιών είναι σαν σφουγγάρι» λένε κάποιοι. Και στην παιδική ηλικία, φτιάχνουν τη βάση για την εικόνα τους και τη γλώσσα τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν ορισμένα διδάγματα που είναι απαραίτητα στα πρώτα χρόνια, ώστε το παιδί σας να μπορεί να χτίσει τις βάσεις για να το βοηθήσει να κατακτήσει τις πιο σύνθετες δεξιότητες στην ενηλικίωση.

Συγκεντρώσαμε έναν κατάλογο με δεξιότητες που πρέπει να μαθαίνονται καλύτερα από νεαρή ηλικία και αυτά θα είναι πολύ χρήσιμα για τα παιδιά σας όταν γίνουν ενήλικες.

1. Μια δεύτερη γλώσσα

Advertisement

Μια μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που μαθαίνουν μια δεύτερη γλώσσα προσαρμόζονται πιο γρήγορα στην αλλαγή, έχουν καλύτερη μνήμη και έχουν καλύτερη κατανόηση της γλώσσας γενικά. Για να μην αναφέρουμε ότι η επικοινωνία σε άλλα μέρη του κόσμου δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για το παιδί σας και θα απολαύσουν περισσότερες επιλογές σταδιοδρομίας. Επιπλέον, οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ερευνών Rotman του Καναδά έχουν αποδείξει ότι η ομιλία 2 γλωσσών βοηθά τον εγκέφαλο να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε μεγαλύτερη ηλικία.

2. Κολύμπι

Advertisement

Η άσκηση οποιασδήποτε φυσικής δραστηριότητας μας επιτρέπει να ζήσουμε μια πιο υγιεινή ζωή. Αυτό που κάνει το κολύμπι διαφορετικό είναι ότι, εκτός από δεξιότητα που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή του παιδιού σε μια ακραία κατάσταση ή να ανοίξει πόρτες σε διαφορετικές εμπειρίες, θα ενισχύσει τα άκρα του και θα του βοηθήσει να αναπτύξει καλύτερα τον συντονισμό του. Το κολύμπι βοηθά επίσης τον εγκέφαλό σας να παραμείνει υγιής περισσότερο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Αμερικάνικο Κέντρο Βιοτεχνολογίας.

Advertisement

3. Εκμάθηση μουσικού οργάνου

Το περιοδικό Journal of Neuroscience δημοσίευσε μια μελέτη όπου ανακαλύφθηκε ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου βελτιώνει τις ακουστικές δεξιότητες και βοηθά στην καθυστέρηση της υποβάθμισης των εγκεφαλικών ικανοτήτων που είναι φυσιολογικές στη γήρανση. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν παίζουμε ένα όργανο, ενεργοποιούμε ταυτόχρονα διάφορα συστήματα του εγκεφάλου όπως ακοή, κίνηση και αντίληψη. Όταν το παιδί σας γίνει ενήλικας, θα έχει καλύτερη ικανότητα επικοινωνίας και έκφρασης.

4. Χορός

Advertisement

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Karlstad αποκάλυψε ότι ο χορός βελτιώνει την απόδοση σε υπερκινητικά παιδιά. Τους επιτρέπει να επικοινωνούν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσα από το σώμα τους, και με τη βοήθεια της μουσικής, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, τις κοινωνικές δεξιότητες, τις κινητικές δεξιότητες και δημιουργεί αυτοεκτίμηση. Ο χορός θα φέρει επίσης τα παιδιά σας πιο κοντά σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θα τα κάνει να είναι πιο ανοιχτά και να έχουν εμπιστοσύνη στο σώμα τους.

5. Ανακύκλωση

Με την ανακύκλωση συμβάλλουμε στη φροντίδα του πλανήτη μας και θα αφήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για τις επόμενες γενιές, γεγονός που αποτελεί ήδη μεγάλο πλεονέκτημα. Αλλά η ανακύκλωση είναι καλή και για τα παιδιά σας, καθώς αποδεικνύεται ότι η απομάκρυνση των επαναχρησιμοποιούμενων υλικών ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ψυχοκινητικότητα. Το παιδί σας θα μάθει ότι δεν χρειάζονται τόνοι δαπανηρών πόρων για να εκτελέσει τις ιδέες του. Η Ecoembes, στην Ισπανία, ενθαρρύνει τη διδασκαλία της ανακύκλωσης στα σχολεία για να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατανάλωση και τη φροντίδα του περιβάλλοντος.

6. Καθαριότητα

Advertisement

Η τάξη και η υγιεινή είναι απαραίτητα για τη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου. Εκτός από τους πρακτικούς λόγους, όπως η καθοδήγηση μιας υγιεινής ζωής, είναι επειδή βοηθά να καταστούν πιο διαρθρωμένες και οργανωμένες οι ψυχικές διαδικασίες. Στην Ιαπωνία, ο καθαρισμός της τάξης και του σχολείου είναι μέρος της σχολικής εκπαίδευσης.

7. Αίσθηση προσανατολισμού

Η ενθάρρυνση της ανάπτυξης της αίσθησης της κατεύθυνσης του παιδιού σας είναι καλή για τον εγκέφαλό του και θα το βοηθήσει να συμπεριφέρεται πιο εύκολα όπου κι αν βρίσκεται. Μια μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχει ένα εσωτερικό GPS που δημιουργεί δίκτυα στους νευρώνες μας, που, όπως μαθαίνουμε, τροφοδοτούν την αίσθηση κατεύθυνσης και βοηθούν τον εγκέφαλο να προγραμματίζει διαδρομές, βελτιώνοντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

8. Μαγειρική

Μαγειρεύοντας με τα παιδιά σας, βελτιώνετε τη σχέση τους με το φαγητό. Αν τα εμπλέξετε στην προετοιμασία ενός φαγητού, θα είναι πιο προσεκτικά όταν τρώνε και είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσουν πρόχειρο φαγητό. Ακολουθώντας μια συνταγή, θα μάθουν τη σημασία της τήρησης οδηγιών και θα εξερευνήσουν κάθε συστατικό με τις αισθήσεις τους. Δείξτε τους τι κάνει κάθε φαγητό όταν μαγειρεύεται και, αν το παιδί σας είναι ακόμα πολύ μικρό, ξεκινήστε με απλά πράγματα για να αποφύγετε ατυχήματα.

9. Χρήση χρημάτων

Καθώς μεγαλώνουμε, οι οικονομικές ευθύνες φθάνουν σταδιακά και αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι θα μπορούσαμε να κάνουμε λάθη. Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά σας ότι τα χρήματα είναι ένα εργαλείο, όχι μια ανταμοιβή, και ότι δεν αρκεί να μάθετε να αποταμιεύετε, αλλά ότι πρέπει επίσης να μάθετε να τα ξοδέψετε με σύνεση.

10. Επικοινωνία με τα συναισθήματά τους

Κανείς δεν είναι ποτέ ευτυχισμένος όλη την ώρα. Κάποιες καταστάσεις δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα σε εμάς που δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Η διδασκαλία του παιδιού σας από νεαρή ηλικία για τον εντοπισμό αυτών των συναισθημάτων, την αποδοχή τους και την επικοινωνία τους είναι κάτι που θα σας ευχαριστήσουν για πάντα. Η συναισθηματική νοημοσύνη θα επιτρέψει στο παιδί σας να λαμβάνει αποφάσεις και να αντιδρά κατάλληλα σε πολύπλοκες καταστάσεις.

Μπόνους: Διδάξτε τα να χαλαρώνουν

Στα σχολεία διδάσκουν τα παιδιά να έχουν εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις, να εκτελούν καθήκοντα, να αποκτούν πληροφορίες και να ζουν με άλλους ανθρώπους. Οι γονείς θα πρέπει να τα διδάξουν τη σημασία της λήψης ενός διαλείμματος και πώς να βρίσκουν στιγμές για να παίξουν και να απελευθερώσουν την ένταση. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αναπνοής που ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να ασκήσει για να δημιουργήσει ένα χαλαρό περιβάλλον στο σπίτι. Αυτό θα μειώσει τα επίπεδα στρες και τη δυνατότητα να πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος.