8-atrantachtes-apodeixeis-pos-echeis-pesei-thyma-enos-anthropoy-poy-se-kakopoiei-synaisthimatika-35038
21:01

8 ατράνταχτες αποδείξεις πως έχεις πέσει θύμα ενός ανθρώπου που σε κακοποιεί συναισθηματικά

21:01
Χριστίνα Προφαντή

Τα σημάδια χειραγώγησης πολλές φορές δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τα θύματα, αλλά οι συναισθηματικές συνέπειες μπορούν να γίνουν πολύ έντονες και οδυνηρές.

Πολλοί θα έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι πως είναι να τους χειραγωγεί κάποιος άλλος και εσκεμμένα να τους φέρνει με τα νερά τους για το δικό τους όφελος.

Advertisement

Υπάρχουν 8 σημάδια που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τις παγίδες ενός ατόμου που σας χειραγωγεί συναισθηματικά.

Advertisement

Advertisement

Σημάδια χειραγώγησης: Υπονομεύουν την πίστη σας στην κατανόηση της πραγματικότητας

Οι συναισθηματικοί χειραγωγοί είναι απίστευτα εξειδικευμένοι ψεύτες. Επιμένουν σε ένα γεγονός που δεν συνέβη ποτέ και επιμένουν ότι έκαναν ή είπαν κάτι, που δε έγινε ποτέ. Το πρόβλημα είναι ότι είναι τόσο καλοί σε αυτό που θα καταλήξετε να αμφισβητείτε τη δική σας λογική. Θα επιμείνουν στο γεγονός ότι το πρόβλημα είναι αποκύημα της φαντασίας σας είναι ένας εξαιρετικά καλός τρόπος για να γλιτώσουν από το πρόβλημα.

Advertisement

Σημάδια χειραγώγησης: Οι ενέργειές τους δεν ταιριάζουν με τα λόγια τους

Οι συναισθηματικοί χειραγωγοί θα σας πουν όλα όσα θέλετε να ακούσετε, αλλά οι ενέργειές τους είναι μια άλλη ιστορία. Θα δεσμευτούν να σας στηρίξουν, αλλά, όταν έρθει η ώρα να σας βοηθήσουν, συμπεριφέρονται λες και οι απαιτήσεις σας είναι εντελώς παράλογες.

Θα σας πουν πόσο τυχεροί είναι που σας γνωρίζουν, και στη συνέχεια θα ενεργούν σαν να είστε ένα βάρος. Αυτό είναι απλά ένας άλλος τρόπος υπονόμευσης της πίστης σας στη δική σας λογική. Θα σας κάνουν να αμφισβητήσετε την πραγματικότητα και θα χτίσουν την αντίληψή σας σύμφωνα με το τι είναι βολικό γι ‘αυτούς.

Advertisement

Σημάδια χειραγώγησης: Είναι ειδικοί να προκαλούν ενοχές

Οι συναισθηματικοί χειραγωγοί είναι ειδικοί στη δημιουργία ενοχών προς όφελός τους. Αν αναφέρετε κάτι που σας ενοχλεί, θα σας κάνουν να αισθανθείτε ενοχές που το αναφέρατε. Αν δεν το κάνετε, θα σας κάνουν να νιώσετε ενοχές που το κρατάτε για τον εαυτό σας και το σκέφτεστε. Όταν έχουμε να κάνουμε με συναισθηματικούς χειραγωγούς, οτιδήποτε και αν κάνετε είναι λάθος, και είναι δικό σας σφάλμα.

Σημάδια χειραγώγησης: Αναλαμβάνουν το ρόλο του θύματος

Όταν πρόκειται για συναισθηματικούς χειραγωγούς, τίποτα δεν είναι ποτέ δικό τους σφάλμα. Δεν έχει σημασία τι κάνουν, ή αποτυγχάνουν να κάνουν, είναι πάντα σφάλμα κάποιου άλλου. Κάποιος άλλος τους έβαλε να το κάνουν και συνήθως, είστε εσείς. Αν θυμώσετε ή αναστατωθείτε, είναι δικό σας σφάλμα που έχετε παράλογες προσδοκίες. Αν θυμώσουν αυτοί, είναι δικό σας σφάλμα που τους αναστατώσατε. Οι συναισθηματικοί χειριστές δεν αναλαμβάνουν την υποχρέωση να λογοδοτήσουν για τίποτα.

Σημάδια χειραγώγησης: Αποκαλύπτουν πάρα πολλά πολύ σύντομα

Είτε πρόκειται για μια προσωπική σχέση ή εργασιακή σχέση, οι συναισθηματικοί χειριστές πάντα φαίνεται να παραλείπουν μερικά βήματα. Μοιράζονται πάρα πολύ πολύ σύντομα, και περιμένουν να κάνετε το ίδιο και εσείς.

Προβάλλουν ότι είναι ευάλωτοι και ευαίσθητοι, αλλά είναι ένα τέχνασμα. Η παρωδία έχει ως στόχο να σας κάνει να νιώσετε «ξεχωριστοί», που σας επιτρέπουν να μπείτε στον εσωτερικό τους κύκλο, αλλά εσκεμμένα στοχεύουν όχι μόνο να τους λυπηθείτε, αλλά και να είστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματά τους.

Σημάδια χειραγώγησης: Είναι μια συναισθηματική μαύρη τρύπα

Ό,τι και αν αισθάνονται οι συναισθηματικοί χειριστές, είναι ιδιοφυΐες στο να προσελκύουν τον περίγυρό τους σε αυτά τα συναισθήματα. Αν έχουν κακή διάθεση, όλοι γύρω τους το γνωρίζουν. Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο μέρος: είναι τόσο επιδέξιοι σε αυτό, που όχι μόνο όλοι το γνωρίζουν, αλλά το αισθάνονται και αυτοί. Αυτό δημιουργεί μια τάση για τους ανθρώπους να αισθάνονται υπεύθυνοι για τις διαθέσεις του χειριστή και υποχρεούνται να τις διορθώσουν.

Σημάδια χειραγώγησης: Πρόθυμα συμφωνούν να βοηθήσουν και στη συνέχεια συμπεριφέρονται σαν μάρτυρες

Μια αρχική προθυμία να βοηθήσουν γρήγορα μετατρέπεται σε παράπονα και προτάσεις πως ό, τι συμφώνησαν να κάνουν είναι ένα τεράστιο βάρος. Και αν προβάλλετε αυτή την απροθυμία, θα το γυρίσουν εις βάρος σας, διαβεβαιώνοντάς σας ότι φυσικά και θέλουν να βοηθήσουν και ότι είστε απλώς παρανοϊκοί. Ο στόχος; Για να σας κάνουν να αισθανθείτε ενοχές, υποχρεωμένοι και ίσως και τρελοί.

Σημάδια χειραγώγησης: Ξέρουν τα αδύνατα σημεία σας και δεν διστάζουν να τα εκμεταλλευτούν

Οι συναισθηματικοί χειριστές γνωρίζουν τα αδύνατα σημεία σας, και γρήγορα θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση εναντίον σας. Εάν είστε ανασφαλείς για το βάρος σας, θα σχολιάσουν σχετικά με το τι τρώτε ή τον τρόπο που τα ρούχα σας σας εφαρμόζουν. Αν ανησυχείτε για μια επερχόμενη παρουσίαση, θα τονίσουν πόσο επικριτικοί είναι οι συμμετέχοντες. Χρησιμοποιούν τα συναισθήματα για να σας χειραγωγήσουν, και όχι να αισθανθείτε καλύτερα.

Οι συναισθηματικοί χειριστές μπορούν να σας τρελάνουν με την παράλογη συμπεριφορά τους. Μη προσπαθήσετε να τους νικήσετε στο παιχνίδι τους. Παρατηρήστε τους από συναισθηματική απόσταση, μην ενδώσετε στα καπρίτσια τους και μην πέσετε στις παγίδες τους.