amp-8220-apo-tote-poy-gennise-i-gynaika-moy-stamatise-na-me-elkyei-de-mporo-na-leitoyrgiso-sto-krevati-ti-na-kano-amp-8221-256953
17:44

“Από τότε που γέννησε η γυναίκα μου, σταμάτησε να με ελκύει. Δε μπορώ να λειτουργήσω στο κρεβάτι, τι να κάνω;”

17:44
Φώτης Γαλανόπουλος

Η ειλικρινής εξομολόγηση ενός άντρα σχετικά με την μητρότητα και το πως επηρεάζει την σχέση τους και η απάντηση της ειδικού.

«Η μητρότητα άλλαξε το σώμα της γυναίκας μου και πλέον δεν με ελκύει»

Αναμφισβήτητα η εγκυμοσύνη και η άφιξη ενός παιδιού στον κόσμο  επηρεάζουν την δυναμική μιας σχέσης. Συχνά, οι αλλαγές είναι τόσο μεγάλες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε χωρισμό. Πριν από αυτό, όμως, τα ζευγάρια περνούν από διάφορα στάδια σκέψης, εσωτερικής αναζήτησης και συζητήσεων.

Advertisement

Σίγουρα η γυναίκα επηρεάζεται περισσότερο και ψυχολογικά και σωματικά αλλά και οι άντρες βιώνουν σημαντικές αλλαγές και συναισθηματικές αναταράξεις.

Ένας άντρας γράφει εξομολογείται στον Guardian και στην ψυχοθεραπεύτρια Pamela Stephenson για το πώς βλέπει τη γυναίκα του μετά την απόκτηση παιδιών. Αναγνωρίζει πως αγαπά πολύ τη σύντροφό του, αλλά δεν νιώθει πλέον την ίδια έλξη που νιώθανε παλαιότερα.

Advertisement

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του:

«Είμαι 39 ετών και είμαι παντρεμένος με τη σύζυγό μου εδώ και 10 χρόνια. Έχουμε ένα τετράχρονο παιδί και άλλο ένα μωρό στα σκαριά. Την αγαπώ πάρα πολύ, αλλά η γήρανση και η μητρότητα έχουν επιβαρύνει το σώμα της. Δυσκολεύομαι να νιώσω έλξη γι’ αυτήν, παρόλο που τη θεωρώ όμορφη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έχω καταφέρει να είμαι συνεπής όταν έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε έρωτα και εκείνη θυμώνει και απογοητεύεται μαζί μου. Παρά τις προσπάθειες, δεν έχουμε συνευρεθεί από τότε που έμεινε έγκυος στο δεύτερο παιδί μας, καθώς δεν μπορώ να το διαχειριστώ. Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω για να ξαναβρώ τη σπίθα, αλλά ανησυχώ για τον γάμο μας».

Advertisement

Η ειδικός απαντά πως μπορεί η επιστολή του να φανεί σε πολλούς επιφανειακή και ρηχή, αλλά τον επαινεί για την τόλμη της ειλικρίνειάς του και αναγνωρίζει ότι τα αισθήματά του δεν είναι ασυνήθιστα.

«Είναι δυσάρεστο το ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην εμφάνιση ενός συντρόφου μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στη σωματική έλξη. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ψυχολογική αλλαγή που μπορεί να συμβεί όταν ένας άνδρας αρχίζει να βλέπει τη σύζυγό του κυρίως ως μητέρα και όχι ως ερωτική σύντροφο, μπορεί να είναι καταστροφική για τον ίδιο. Μπορεί να το βιώσει αυτό ως βαθιά απώλεια (που μερικές φορές οδηγεί σε κατάθλιψη) και μπορεί επίσης να προκαλέσει συναισθήματα που ασυνείδητα συνδέονται με το ταμπού της αιμομιξίας και εντελώς φυσιολογικά κλειδώνουν το ερωτικό ενδιαφέρον.

Ως ζευγάρι θα ήταν χρήσιμο να βρείτε τρόπους να αναζωπυρώσετε τον ρομαντισμό στον δεσμό σας. Δεν εννοώ απαραίτητα στο κρεβάτι αλλά περισσότερο να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας θυμίζουν το φλερτ σας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να βρείτε χρόνο για να διασκεδάσετε μόνοι σας, όπως τον πρώτο καιρό της σχέσης σας. Θεωρήστε ότι είναι μια σημαντική περίοδος, κατά την οποία εσείς, ως άνδρας, πρέπει να ανταποκριθείτε με ωριμότητα, υπομονή και κατανόηση. Πρέπει να σεβαστείτε τα στάδια της ζωής στα οποία εισέρχεστε και οι δύο. Μην ασκείτε πίεση στον εαυτό σας ή τη σύντροφό σας για βρεθείτε ερωτικά αυτή τη στιγμή. Ζήστε όμορφες στιγμές και το πιθανότερο είναι ότι όλα θα λυθούν όταν δεν θα χρειάζεται να είστε και οι δύο τόσο επικεντρωμένοι στην ανατροφή των παιδιών».

Advertisement

Το μεγαλείο της μητρότητας: Ηρωίδα μαμά διαγνώστηκε με καρκίνο ενώ ήταν έγκυος, πάλεψε σκληρά και τον νίκησε

Η Stephanie Schmidt, μια 30χρονη νοσηλεύτρια στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών της Νέας Υόρκης, ήταν έγκυος 8 εβδομάδων όταν πήγε για μια επίσκεψη ρουτίνας στον γυναικολόγο της. Ωστόσο, αυτό που ξεκίνησε ως επίσκεψη ρουτίνας, κατέληξε να είναι μια από τις χειρότερες μέρες της ζωής της.

Μετά την ψηλάφηση ενός μικρού όγκου στο στήθος της, ακολούθησε βιοψία μέχρι που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. «Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσα να πάθω καρκίνο ενώ είμαι έγκυος», αποκάλυψη η 30χρονη γυναίκα, η οποία δεν είχε ποτέ ιστορικού καρκίνου στην οικογένειά της. «Έναν μήνα νωρίτερα είχα σταματήσει να θηλάζω τον πρώτο μου γιο και δεν είχα νιώσει τίποτα περίεργο. Ήταν μεγάλο σοκ για μένα».

Αφού μίλησε με διαφορετικούς γιατρούς, η Stephanie αποφάσισε να συνεχίσει κανονικά την εγκυμοσύνη της και παράλληλα ακολούθησε κάποιες θεραπείες για τον καρκίνο. Η διάγνωση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020 και ξεκίνησε χημειοθεραπεία τον Νοέμβριο.

«Οι γιατροί μου γνώριζαν πόσο σημαντική ήταν για μένα αυτή η εγκυμοσύνη και προσαρμόσανε ανάλογα και τη θεραπεία μου, ώστε να μην κινδυνεύσει το έμβρυο», εξήγησε.

Advertisement

Αν και ο καρκίνος του μαστού στην εγκυμοσύνη είναι σπάνιος και οι επιλογές θεραπείας μπορεί να είναι περίπλοκες, υπάρχουν ασφαλείς θεραπείες για όσες επιθυμούν να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη τους, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Η χημειοθεραπεία ήταν ένας εφιάλτης που δεν θέλω να ξαναζήσω», θυμάται η μητέρα δύο παιδιών. «Ένιωθα άρρωστη για πολύ καιρό. Το να κάνω χημειοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν φρικτό».

Ωστόσο, ακόμη και με τις εξατομικευμένες θεραπείες χημειοθεραπείας, ο όγκος της Stephanie δεν συρρικνώθηκε και οι γιατροί της συνέστησαν να υποβληθεί σε πρόκληση τοκετού στις 35 εβδομάδες. Ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει, καθώς γνώριζε λόγω επαγγέλματος ότι ο πρόωρος τοκετός ενέχει πολλούς κινδύνους για το μωρό.

Παρόλα αυτά, ο καρκίνος συνεχιζόταν να εξαπλώνεται και η νεαρή μαμά γέννησε τον δεύτερο γιος της, τον μικρό Wesley, τέσσερεις μέρες αργότερα. Δέκα μέρες μετά τον τοκετό, η Stephanie έκανε μαστεκτομή και ξεκίνησε έναν νέο γύρο χημειοθεραπειών, ακόμα πιο επιθετικό και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της ασθένειάς της, και μετά από μια μακρά και συναισθηματικά δύσκολη μάχη, έκανε την τελευταία της χημειοθεραπεία τον Φεβρουάριο, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τα πρώτα γενέθλια του γιου της.

Σήμερα η Stephanie Schmidt απολαμβάνει να περνάει χρόνο με τα δύο παιδιά της, υπενθυμίζοντας σε όλες τις γυναίκες πως δεν πρέπει ποτέ να αμελούν να κάνουν την ετήσια μαστογραφία. ««Χωρίς τα παιδιά μου, δεν θα είχα βρει τη δύναμη να παλέψω με το τέρας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία – τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε!».

Tags