5-grigores-syntages-gia-nostima-kai-ygieina-glyka-me-dimitriaka-92128
11:48

5 Γρήγορες συνταγές για νόστιμα και υγιεινά γλυκά με δημητριακά

11:48
Newsroom

Δημητριακά: Ψάχνετε να βρείτε συνταγές με υγιεινά υλικά, αλλά δεν σας έρχεται στο μυαλό κάτι χειροπαιστό; Μην ανησυχείτε! Ακολουθούν πέντε γευστικές συνταγές με δημητριακά, που θα σας μαγέψουν!

Πρώτη συνταγή: Γευστική τούρτα σοκολάτας, με γιαούρτι και δημητριακά

Υλικά συνταγής για τη βάση:

3 κούπες δημητριακά ή corn flakes ολικής άλεσης

1 κούπα νιφάδες βρώμης

3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο

1 1/2 κ.σ. μέλι

Advertisement

Υλικά συνταγής για τη κρέμα σοκολάτας:

400 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομματάκια

2/3 κούπας γάλα

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση συνταγής για τη βάση:

1. Απλώνουμε τις νιφάδες βρώμης σ’ ένα λεπτό ταψάκι.

2. Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά. Διαφορετικά, μέχρι να ροδίσουν. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Έτσι, θα ψηθούν ομοιόμορφα.

3. Αφού κρυώσουν, τις βάζουμε στο multi. Αλλιώς, στο μπλέντερ μαζί με τα δημητριακά. Τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.

4. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λιωμένο βούτυρο και το μέλι. Όμως, πρώτα το έχουμε ζεστάνει.

5. Τα ανακατεύουμε μέχρι να υγρανθεί καλά το μείγμα.

6. Σε μια κουμπωτή φόρμα με διάμετρο 20−22cm. Διαφορετικά, σ’ ένα τσέρκι που έχουμε τοποθετήσει πάνω σε μία λαδόκολλα. Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα της βάσης. Πατάμε το μίγμα με ένα κουτάλι.

7. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

8. Εκτέλεση συνταγής για την κρέμα σοκολάτας:

9. Βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ την τεμαχισμένη κουβερτούρα.

10. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες, αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.

11. Περιμένουμε 1−2 λεπτά για να αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο γάλα και να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα.

12. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τη βανίλια, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.

13. Απλώνουμε τη κρέμα σοκολάτας πάνω στη βάση και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο τουλάχιστον για δύο ώρες για να σφίξει και να σταθεροποιηθεί.

14. Για να σερβίρουμε αφήνουμε την τούρτα μας για 5−10 λεπτά εκτός ψυγείου.

15. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε περιμετρικά την τούρτα από την φόρμα.

16. Γαρνίρουμε πασπαλίζοντας την επιφάνεια με το μείγμα της βάσης που έχουμε κρατήσει.

Advertisement

Advertisement

Δεύτερη συνταγή: Γευστικές μπάρες δημητριακών, με μέλι, βρώμη και κράνμπερι

Υλικά συνταγής:

450 γρ. ταχίνι, 200 γρ. μέλι, 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια, 150 γρ. διάφορους ξηρούς καρπούς (φυστίκια Αιγίνης, καρύδια, φουντούκια), 150 γρ. δημητριακά, 200 γρ. βρώμη, 80 γρ. cranberries

Εκτέλεση συνταγής:

1. Ζεσταίνουμε το μέλι στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα.

2. Ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι σε ένα μεγάλο μπολ.

3. Προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε πολύ για να μην σφίξει πολύ το μείγμα.

4. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ με μεμβράνη από πάνω, στα μικροκύματα στα 800 watt για 2 λεπτά ή σε μπεν μαρί.

5. Ανακατεύουμε τη σοκολάτα στο μείγμα ταχινιού-μελιού.

6. Τέλος, προσθέτουμε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς και τα cranberries και ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ.

7. Ρίχνουμε και τα δημητριακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι.

8. Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης πάνω σε ένα ταψί 20 Χ 30 εκατοστά.

9. Απλώνουμε το μείγμα από πάνω, ρίχνουμε λίγα ακόμα δημητριακά από πάνω, κλείνουμε τη μεμβράνη από πάνω και αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει περίπου 3-4 ώρες.

10. Για να σερβίρουμε, κόβουμε σε 20 ισομερείς μπάρες πάχους 5 εκατοστών.

Τρίτη συνταγή: Πεντανόστιμο κέικ με δημητριακά

Υλικά συνταγής:

500 γρ φαρίνα, 250 γρ βούτυρο

2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα

4 αυγά

1/4 κουτ. γλυκού κανέλα

1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

1 φλ. τσαγιού κορν φλέικς κλασσικά τριμμένα

1 φλ. τσαγιού κορν φλέικς σοκολατένια τριμμένα

1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα τριμμένα

1/2 φλ. τσαγιού φουντούκια ή καρύδια τριμμένα

Advertisement

Εκτέλεση συνταγής:

1. Χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας τα για 3’.

2. Προσθέτουμε τη φαρίνα με το γάλα και ύστερα την κανέλα και το τζίντζερ και ανακατεύουμε.

3. Ύστερα προσθέτουμε τα τριμμένα κορν φλέικς των 2 ειδών, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια (ή καρύδια), ενώ πλέον δεν ανακατεύουμε με το μίξερ αλλά με μια σπάτουλα.

4. Βουτυρώνουμε τη φόρμα του κέικ μας (κλασσική φόρμα) και ρίχνουμε το μίγμα μέσα.

5. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 3 τέταρτα περίπου το κέικ μας στους 180-200 βαθμούς.

Τέταρτη συνταγή: Απολαυστικός κορμός με σοκολατένια δημητριακά

Υλικά συνταγής:

125 γρ. βούτυρο

100 γρ. δημητριακά σοκολάτα γάλακτος

200 γρ. πτι-μπερ

50 γρ. ζάχαρη άχνη

60 γρ. κακάο

2 αυγά

20 ml μπράντυ

50 ml εβαπορέ

Εκτέλεση συνταγής:

1. Χτυπάμε το βούτυρο, τα αυγά και τη ζάχαρη στο μίξερ.

2. Προσθέτουμε το γάλα, το κονιάκ και το κακάο.

3. Σε μία φόρμα βάζουμε μεμβράνη και στρώνουμε εναλλάξ την κρέμα σοκολάτας, τα μπισκότα και τα δημητριακά.

4. Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 4 ώρες.

5. Όταν βγει διακοσμούμε εξωτερικά με δημητριακά.

Πέμπτη συνταγή: Απολαυστικά κουλουράκια, με νιφάδες δημητριακών

Υλικά:

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ. βούτυρο

1½ φλ. ζάχαρη

2 φλ. βρώμη (quaker) ή νιφάδες από δημητριακά

1 φλ. σταφίδες

1 κοφτή κ.σ. μπέικιν παουντερ

1 πρέζα αλάτι

1 κ.γλ. κανέλα

2 αβγά,

½ φλ. γάλα

½ φλ. καρύδα τριμμένη

Advertisement

Εκτέλεση:

1. Ανακατεύουμε το αλεύρι

2. το μπέικιν

3. την κανέλα

4. την καρύδα και το αλάτι

5. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν

6. Προσθέτουμε τα αβγά

7. το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά

8. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι ανακατεύουμε

9. Τέλος, ρίχνουμε και τις σταφίδες. Με ένα κουτάλι μοιράζουμε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε για 15 λεπτά.

10. Αφήνουμε να κρυώσουν 5 λεπτά και τα μεταφέρουμε.