ayti-einai-i-pio-dimofilis-syntagi-toy-aki-petretziki-ta-pio-nostima-kai-zoymera-melomakarona-poy-ftiaxate-pote-113542
13:53

Αυτή είναι η πιο δημοφιλής συνταγή του Άκη Πετρετζίκη: Τα πιο νόστιμα και ζουμερά μελομακάρονα που φτιάξατε ποτέ

13:53
Νίκη Μουλά

Τα μελομακάρονα είναι το γλυκό των Χριστουγέννων και και ο Άκης Πετρετζίκης έχει την καλύτερη συνταγή, προκειμένου να γίνουν αφράτα και ζουμερά, ξετρελαίνοντας μικρούς και μεγάλους.

Υλικά για τα αφράτα και ζουμερά μελομακάρονα

Advertisement

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό

Advertisement

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Advertisement

150 γρ. μέλι

3 στικ κανέλα

3 γαρίφαλα

Advertisement

1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

Μείγμα 1

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού

Advertisement

400 γρ. σπορέλαιο

180 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. ζάχαρη άχνη

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

2-3 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

Μείγμα 2

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

μέλι

καρύδια

Ο Άκης Πετρετζίκης εξηγεί βήμα βήμα τη συνταγή των μελομακάρονων 

Για το σιρόπι

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν.

Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.

Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.

Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.

Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.