Παραδοσιακή επαγγελματική συνταγή για λουκουμάδες από την Αργυρώ. Τραγανοί κι αφράτοι μαζί, όταν είναι ζεστοί είναι το τέλειο γλυκό. Εύκολη συνταγή που γίνεται στο λεπτό με αφράτη ζύμη. Σερβίρετε τους με μέλι, μπόλικη κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι! Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;
Υλικά – ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
Advertisement
500 gr
αλεύρι σκληρό ή γ.ο.χ.
25 gr
νωπή μαγιά (ή 1 φακελάκι ξερή)
Advertisement
1 κ.σ.
μέλι θυμαρίσιο
Advertisement
1 κ.γ.
κοφτό αλάτι
2 φλ.
περίπου χλιαρό νερό
ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
Advertisement
Ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Θυμαρίσιο μέλι
Κανέλα
Advertisement
Καβουρντισμένο σουσάμι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, την ξερή μαγιά, το μέλι και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να γίνει ο παχύς χυλός.
Τέλος προσθέτουμε το αλάτι.
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κοντά σε ζεστό χώρο (καλοριφέρ ή δίπλα στην κουζίνα) για 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ανεβαίνει στα τοιχώματα του μπολ.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
Σε μια κατσαρόλα βαθιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο.
Μην ξεχνάτε, κάθε φορά που κόβουμε τους λουκουμάδες, βουτάμε το κουτάλι σε νερό για να ξεκολλάνε εύκολα και να πέφτουν στο ελαιόλαδο.
Τους κόβουμε με το χέρι. Βουτάμε την αριστερή παλάμη στο μείγμα και πιέζουμε προς τα πάνω.
Το λουκουμά που βγαίνει απ’ τον αντίχειρα τον κόβουμε με κουτάλι και τον ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο ή πιο απλά ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στο λάδι.
Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν και τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τους βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι, κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι.
Tips
Αν χρησιμοποιήσετε νωπή μαγιά, πρέπει να την ενεργοποιήσετε. Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.