echei-1-kolpo-gia-na-kaneis-tragano-to-koyrkoyti-eipe-to-mystiko-o-giorgos-tsoylis-gia-ton-pio-teleio-mpakaliaro-242282
14:27

Έχει 1 κόλπο για να κάνεις τραγανό το κουρκούτι: Είπε το μυστικό ο Γιώργος Τσούλης για τον πιο τέλειο μπακαλιάρο

14:27
Γιώτα Κορώνα

Αναμένεται αύριο να απολαύσουμε τον διάσημο μπακαλιάρο σκορδαλιά, πιάτο, το οποίο αποτελεί προτίμηση των Ελλήνων κατά την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο αναγνωρισμένος μάγειρας, Γιώργος Τσούλης, προβαίνει σε μια απλή αλλά υψηλού επιπέδου παρουσίαση συνταγής, εγγυώμενος την ικανοποίηση ακόμη και των πιο απαιτητικών γευστικών προτιμήσεων.

μπακαλιάρο

Advertisement

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 800 γρ. μπακαλιάρο, χωρίς κόκαλα και χωρίς δέρμα
  • Αλεύρι γ.ο.χ., για το πανάρισμα του μπακαλιάρου
  • Αλάτι
  • Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι:

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 300 ml σόδα, αναψυκτικό
  • 400 ml μπύρα, ξανθιά
  • 2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Αλάτι

Για την σκορδαλιά:

  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
  • 5-6 σκ. σκόρδο
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 150 ml ζωμό, από το βράσιμο της ουράς του μπακαλιάρου
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

(Για την σκορδαλιά)

  • Κόβουμε την ουρά από το φιλέτο μπακαλιάρου, γεμίζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι με αρκετό νερό, τη ρίχνουμε μέσα και την αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ώστε να δώσει γεύση στο νερό.
  • Αφαιρούμε το ψάρι από την κατσαρόλα και κρατάμε τα 150 ml νερό.
  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά. Μόλις μαλακώσουν πάρα πολύ καλά, τις σουρώνουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Στο ίδιο μπολ, προσθέτουμε το σκόρδο και το λάδι. Χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ, μέχρι να πολτοποιηθούν.
  • Έπειτα, προσθέτουμε τα 150 ml νερού που κρατήσαμε από τον μπακαλιάρο, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε πάλι με το ραβδομπλέντερ, μέχρι το μείγμα μας να γίνει εντελώς λείο και κρεμώδες. Διορθώνουμε το αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί, και την αφήνουμε στην άκρη.

(Για το κουρκούτι)

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι και τη σόδα, τη μπύρα, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.

(Για τον μπακαλιάρο)

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αρκετό ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο.
  • Παράλληλα, σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και πανάρουμε καλά τα φιλέτα του μπακαλιάρου, από όλες τις πλευρές.
  • Βουτάμε τα παναρισμένα φιλέτα του μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι, μέχρι να καλυφθούν εντελώς.
  • Τηγανίζουμε το μπακαλιάρο για 5-6 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το κουρκούτι, να γίνει τραγανό και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  • Μόλις είναι έτοιμος ο μπακαλιάρος, τον μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  • Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο ζεστό, συνοδεύοντας με τη σκορδαλιά.

Ελάχιστοι το ξέρουν: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου – Το έθιμο και γιατί τα συνδυάζουμε

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου, αν και ελάχιστοι γνωρίζουν από που προέρχεται αυτό το έθιμο.

Advertisement

Ειδικότερα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που συμπίπτει με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποτελεί μία σημαντική ημέρα της νηστείας της Σαρακοστής, κατά την οποία επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού, κρασιού και ψαριού.

Advertisement

Από που προέρχεται το έθιμο του μπακαλιάρου σκορδαλιά

Επικράτησε ο μπακαλιάρος την 25η Μαρτίου, γιατί, ιδιαίτερα σε παλαιότερες εποχές, τα φρέσκα ψάρια ήταν απλησίαστο φαγητό, εξαιτίας της τιμής τους, αλλά και της απόστασης πολλών ηπειρωτικών περιοχών από τις ακτές, με αποτέλεσμα να προτιμάται κυρίως η κατανάλωση παστού μπακαλιάρου, που είναι πάντα διαθέσιμος.

Advertisement

Μπακαλιάρος σκορδαλιά ο τέλειος διατροφικός συνδυασμός

Σχετικά με τη σκορδαλιά, επειδή το σκόρδο ρίχνει την πίεση, η σκορδαλιά συνδυαζόταν με το εξαιρετικά αλμυρό ψάρι, για να το εξισορροπεί.

Advertisement