Advertisement
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Έχει 1 κόλπο για να κάνεις τραγανό το κουρκούτι: Είπε το μυστικό ο Γιώργος Τσούλης για τον πιο τέλειο μπακαλιάρο

14:27
Γιώτα Κορώνα

Αναμένεται αύριο να απολαύσουμε τον διάσημο μπακαλιάρο σκορδαλιά, πιάτο, το οποίο αποτελεί προτίμηση των Ελλήνων κατά την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο αναγνωρισμένος μάγειρας, Γιώργος Τσούλης, προβαίνει σε μια απλή αλλά υψηλού επιπέδου παρουσίαση συνταγής, εγγυώμενος την ικανοποίηση ακόμη και των πιο απαιτητικών γευστικών προτιμήσεων.

Advertisement

Υλικά που θα χρειαστούμε:

Για το κουρκούτι:

Για την σκορδαλιά:

Εκτέλεση:

(Για την σκορδαλιά)

(Για το κουρκούτι)

(Για τον μπακαλιάρο)

 

Ελάχιστοι το ξέρουν: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου – Το έθιμο και γιατί τα συνδυάζουμε

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου, αν και ελάχιστοι γνωρίζουν από που προέρχεται αυτό το έθιμο.

Advertisement

Ειδικότερα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που συμπίπτει με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποτελεί μία σημαντική ημέρα της νηστείας της Σαρακοστής, κατά την οποία επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού, κρασιού και ψαριού.

Advertisement

 

Από που προέρχεται το έθιμο του μπακαλιάρου σκορδαλιά

 

Επικράτησε ο μπακαλιάρος την 25η Μαρτίου, γιατί, ιδιαίτερα σε παλαιότερες εποχές, τα φρέσκα ψάρια ήταν απλησίαστο φαγητό, εξαιτίας της τιμής τους, αλλά και της απόστασης πολλών ηπειρωτικών περιοχών από τις ακτές, με αποτέλεσμα να προτιμάται κυρίως η κατανάλωση παστού μπακαλιάρου, που είναι πάντα διαθέσιμος.

Advertisement

 

Μπακαλιάρος σκορδαλιά ο τέλειος διατροφικός συνδυασμός

 

Σχετικά με τη σκορδαλιά, επειδή το σκόρδο ρίχνει την πίεση, η σκορδαλιά συνδυαζόταν με το εξαιρετικά αλμυρό ψάρι, για να το εξισορροπεί.

 

Advertisement

 

TAGS:
Advertisement