gayros-marinatos-o-aythentikos-ellinikos-paradosiakos-mezes-apo-tin-argyro-mparmparigoy-55333
12:00

Γαύρος Μαρινάτος: Ο αυθεντικός Ελληνικός παραδοσιακός μεζές, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

12:00
Newsroom

Γαύρος Μαρινάτος – Εύκολη συνταγή: Θέλετε να κάνετε έναν εντυπωσιακό μεζέ για τους συγγενείς και τους φίλους σας; Επιθυμείτε να φτιάξετε μία εύκολη, γρήγορη, οικονομική και γευστική συνταγή για το συγκεκριμένο σκοπό; Τότε, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις παρακάτω οδηγίες.

Γαύρος Μαρινάτος – Εύκολη συνταγή: Υλικά συνταγής

– 1 κιλό γαύρο

– 150 γραμμάρια αλάτι χοντρό

– 700 ml ξύδι από κρασί

– Ηλιέλαιο όσο χρειαστεί

– Σκόρδο

– Καυτερή πιπεριά

– Πολύχρωμα πιπέρια χοντροσπασμένα

– Βότανα

Advertisement

Γαύρος Μαρινάτος – Εύκολη συνταγή: Εκτέλεση συνταγής

– Καθαρίζουμε πρώτα τα ψάρια

– Τραβάμε το κεφάλι με μια κίνηση και αφαιρούμε μαζί και τα εντόσθια.

– Πλένουμε και στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

– Σε ένα μπολ, βάζουμε σειρά σειρά μια στρώση γαύρο, πασπαλίζουμε αλάτι και ξανά γαύρο.

– Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

– Στο τέλος περιχύνουμε το γαύρο με το ξύδι, φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα ψάρια καλά.

– Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 8 ώρες στον πάγκο της κουζίνας σε δροσερό σημείο.

– Αποφεύγω να βάλω το γαύρο με το ξύδι στο ψυγείο, γιατί δεν μαρινάρεται σωστά.

– Όταν περάσουν οι 8 ώρες, πιάνουμε ένα ένα γαύρο και με τα δάχτυλα ανοίγουμε το ψάρι πεταλούδα. Δηλαδή χωρίζουνε τα δυο φιλέτα φροντίζοντας να κρατηθούν ενωμένα.

– Τραβάμε και αφαιρούμε το κόκκαλο. Φεύγει πολύ εύκολα, αφού ο γαύρος μαρινάτος έχει ψηθεί στο αλάτι και το ξύδι και έχει μαλακώσει σωστά.

– Βάζουμε τα ενωμένα φιλέτα γαύρου μαρινάτου σε ένα γυάλινο κατά προτίμηση μπολ, σε σειρές και δημιουργούμε στρώσεις από φιλέτα.

– Εάν θέλουμε τώρα, μπορούμε να βάλουμε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα ή βότανα.

– Αφού στρώσουμε όλα τα φιλέτα γαύρου, περιχύνουμε με ηλιέλαιο φροντίζοντας να καλυφθούν καλά όλα τα φιλέτα γαύρου. Σκεπάζουμε και διατηρούμε το γαύρο στο ψυγείο για 2 περίπου μήνες.

– Σερβίρουμε το γαύρο σκέτο με λίγο ελαιόλαδο σαν μεζέ για ούζο ή συνοδεύουμε με αυτόν φάβα, φασολάδα, ή φακές.

Advertisement

Γαύρος Μαρινάτος – Εύκολη συνταγή: Επιπλέον μυστικά

– Για τέλειο γαύρο μαρινάτο ή ξιδάτο, επιλέγουμε γαύρο από τα μέσα Μαΐου αλλά και όλο το καλοκαίρι που ζεσταίνουν τα νερά και ο γαύρος είναι παχύς.

– Ο γαύρος δε χρειάζεται μαχαίρι στο καθάρισμα. Φορέστε γάντια και απλά τραβάτε το κεφάλι με μία κίνηση. Αυτόματα με το κεφάλι βγαίνουν και όλα τα εντόσθια. Κατόπιν ξεπλύνετε καλά σε τρεχούμενο νερό, στραγγίστε σε σουρωτήρι και τελειώσατε.

– Μην ξεκοκαλίζετε-φιλετάρετε το γαύρο με μαχαίρι. Πρώτον είναι χάσιμο χρόνου και δεύτερον χάνετε πολύ σάρκα με το φιλετάρισμα.

– Αφού μαριναριστεί ο γαύρος, τώρα είναι η ώρα να αφαιρέσετε το κεντρικό κόκαλο. Πιάστε το γαύρο στο χέρι σας. Αγγίξτε με τον αντίχειρά σας το κόκαλο, σύρετε το δάχτυλο κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς του ψαριού. Αμέσως ως δια μαγείας, ανοίγει το ψάρι στα δυο σαν πεταλούδα, τότε τραβήξτε και εύκολα αφαιρέστε όλη τη ραχοκοκαλιά. Μέσα στο μπολ της μαρινάδας βουτήξτε το φιλέτο γαύρου για ένα τελευταίο μπάνιο στν νοστιμιά πριν τον αποθηκεύσετε στο λάδι.

– Ο λόγος που βάζουμε το ηλιέλαιο και όχι ελαιόλαδο στο γαύρο, είναι πολύ απλός. Το ελαιόλαδο είναι υλικό με έντονη γεύση και υπέροχο άρωμα. Δεν θέλουμε να καλύψει την νοστιμιά του γαύρου. Γι αυτόν και μόνο τον λόγο, καλύπτουμε και συντηρούμε το γαύρο σε ηλιέλαιο, για να κρατήσουμε δηλαδή ατόφια τη μοναδική γεύση αυτού του μεζέ.

Advertisement

Πηγή συνταγής:

argiro.gr