koyrkoympinia-foyrnoy-pentanostimo-siropiasto-glykaki-me-5-ylika-poy-ginetai-poly-eykola-41912
15:18

Κουρκουμπίνια φούρνου: Πεντανόστιμο σιροπιαστό γλυκάκι με 5 υλικά που γίνεται πολύ εύκολα

15:18
Newsroom

Το κουρκουμπίνι είναι ένα από τα πολλά είδη σιροπιαστών γλυκών που έχουμε στη χώρα μας.

Η προέλευση του γλυκού αυτού είναι από την Θεσσαλονίκη, αν και είναι γνωστό και αγαπητό σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με άλλα ανατολίτικα γλυκά όπως το κανταΐφι, ο μπακλαβάς, τα ροξ και οι τουλούμπες

Το κουρκουμπίνι είναι ένα μικρό γλυκό με κυλινδρικό σχήμα. Φτιάχνεται από ζύμη, η οποία με τη σειρά της φτιάχνεται από φύλλο κρούστας που ψήνεται.

Το κουρκουμπίνι μετά το ψήσιμο περιχύνεται με αρωματισμένο σιρόπι που του δίνει και το ξεχωριστό άρωμά του.

Στο σιρόπι εκτός φυσικά από ζάχαρη περιέχεται συνήθως η φλούδα κάποιου εσπεριδοειδούς (πχ πορτοκάλι), καθώς και διάφορα μπαχαρικά ή μυρωδικά.

Advertisement

Η λέξη κουρκουμπίνι προέρχεται από τη λατινική cucurbito που σημαίνει νεροκολοκύθα, πιθανόν λόγω του κυλινδρικού σχήματος.

Advertisement

Υλικά για να φτιάξετε τα κουρκουμπίνια

  • Φύλλο κρούστας 1 πακέτο λεπτό
  • Καλαμποκέλαιο 100 – 150 ml περίπου για άλειμμα

Για το σιρόπι

  • Ζάχαρη 350 γρ
  • Νερό 350 ml
  • Κανέλα 1 ξυλάκι
  • Λεμόνι 2 κουταλιές σούπας από τον χυμό

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, βράζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη,το ξυλάκι κανέλας και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσει από την στιγμή που θα ξεκινήσει η πρώτη βράση και το αφήνουμε να κρυώσει.

Advertisement

Ραντίζουμε ένα φύλλο κρούστας με το λάδι, την πάνω άκρη του την αλείφουμε με την βοήθεια ενός πινέλου για να κολλήσει καλά πάνω του το δεύτερο φύλλο που θα βάλουμε. Ραντίζουμε και το δεύτερο φύλλο με λάδι, διπλώνουμε λίγο τα φύλλα και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να τελειώσουν όλα. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Advertisement

Τα κόβουμε σε μικρές μπουκιές ενός δακτύλου και τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 αέρα για 20 λεπτά.

Ρίχνουμε αμέσως τα ζεστά κουρκουμπίνια στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε 20 λεπτά τουλάχιστον για να σιροπιαστούν καλά. Στραγγίζουμε και σερβίρουμε σκέτα ή με καρύδια και κανέλα.

Advertisement