spanakopita-me-spitiko-fyllo-i-syntagi-tis-giagias-gia-choriatiki-kai-tragani-spanakopita-41433
12:03

Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο: Η συνταγή της γιαγιάς για χωριάτικη και τραγανή σπανακόπιτα

12:03
Newsroom

Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο: Επιθυμείτε να κάνετε μία σπιτική συνταγή για σπανακόπιτα; θέλετε να κάνετε μία σπανακόπιτα, η οποία να είναι στα πρότυπα της γιαγιάς ή της μητέρας σας; Τότε, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα της συνταγής. Αναλυτικότερα:

Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο – Εύκολη συνταγή: Υλικά συνταγής

Για το φύλλο:

– 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

– 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

– 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

– 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

– 1 κούπα νερό

Advertisement

Για τη γέμιση:

– 1 κιλό σπανάκι

– 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

– 1 ματσάκι άνηθο

– 1 ματσάκι μαϊντανό

– 350 γραμμάρια φέτα

– 2 αυγά

– Αλάτι

– Πιπέρι

– Λίγο ελαιόλαδο

Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο – Εύκολη συνταγή: Εκτέλεση συνταγής

Advertisement

– Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, εκτός από την κούπα με το νερό. Στη συνέχεια, το προσθέτουμε λίγο-λίγο και ανακατατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε τη ζύμη μας. Φροντίζουμε ώστε να ξεκολλάει εύκολα από τα χέρια μας, πριν την αφήσουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Advertisement

– Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, την χωρίζουμεσε δυο μέρη. Το κάτω φύλλο πρέπει να είναι παραπάνω από το πάνω φύλλο. Αφού αλευρώσουμε τον παγκο μας «ανοίγουμε» τα φύλλα μας.

– Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση. Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και έπειτα, το καθαρίζουμε. Στο multi βάζουμε το ξερό κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον άνηθο και λίγο ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε.

Advertisement

– Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το μείγμα με τον μαϊντανό και το τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά. Στην συνέχεια, βάζουμε το σπανάκι αφού το αλατοπιπερώσουμε και στην ανακατεύουμε, ώσπου να μαραθεί. Μόλις είναι έτοιμο, βγάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα υγρά απ’ το σπανάκι.

– Σ’ ένα σκεύος κόβουμε τη φέρα σε κομματάκια μ’ ένα μαχαίρι και τη θρυμματίζουμε με τα χέρια μας. Σ’ ένα μπολ χτυπάμε το αυγό, και το προσθέτουμε στη φέτα πριν αλατοπιπερώσουμε το μείγμα ελάχιστα.Έπειτα, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Advertisement

– Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε το κάτω φύλλο. Προσθέτουμε τη γέμισή μας, φροντίζοντας να είναι ομοιόμορφη σε πάχος σ’ όλο το σκεύος. Σκεπάζουμε με το πάνω φύλλο και τα ενώνουμε μεταξύ τους, διπλώνοντας τις άκρες των κομματιών που περισσεύουν προς τη μέσα πλευρά του ταψιού.

– Πριν ψήσουμε την σπανακόπιτα, την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και την τρυπάμε μ’ ένα πιρούνι στην επιφάνειά της ώστε να μην φουσκώσει. Τέλος, την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.