to-mystiko-einai-sto-amp-8230-ladi-kai-to-siropi-teleia-melomakarona-me-8-kiniseis-vima-vima-i-syntagi-gia-na-einai-tragana-apo-exo-kai-lioma-mesa-436768
12:24

Το μυστικό είναι στο… λάδι και το σιρόπι: Τέλεια μελομακάρονα με 8 κινήσεις! Βήμα-βήμα η συνταγή για να είναι τραγανά από έξω και λιώμα μέσα

12:24
Δημήτρης Δημόπουλος

Τα μελομακάρονα είναι το απόλυτο γλυκό των ελληνικών Χριστουγέννων. Αρωματικά, ζουμερά, γεμάτα μέλι και μπαχαρικά, αποτελούν ένα γλυκό που, όταν γίνει σωστά, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ποιο είναι όμως το “κλειδί” για να πετύχουν πραγματικά;

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά μυστικά για να βγουν αφράτα, αλλά καιτραγανά και… όσο πρέπει σιροπιαστά.

Advertisement

Τα 8 μυστικά για τα τέλεια μελομακάρονα

1. Το σωστό λάδι κάνει τη διαφορά

Η ποιότητα του ελαιολάδου είναι το πρώτο και μεγαλύτερο μυστικό. Επιλέξτε ένα καλό ελαιόλαδο. Αποφύγετε τα πολύ βαρια λάδια, γιατί η γεύση τους θα “γράψει” έντονα στο τελικό αποτέλεσμα.

Advertisement

2. Ο χυμός πορτοκαλιού πρέπει να είναι φυσικός

Advertisement

Φρέσκος χυμός, κατά προτίμηση με λίγη από τη φλούδα (ξύσμα), δίνει τα αρωματικά έλαια που κάνουν τα μελομακάρονα να ξεχωρίζουν. Μη χρησιμοποιείτε χυμούς του εμπορίου, γιατί αλλοιώνουν τη γεύση.

3. Μην παραχτυπάτε το μείγμα

Η ζύμη πρέπει να ανακατεύεται πολύ ήπια. Το υπερβολικό χτύπημα σκληραίνει το αλεύρι και το αποτέλεσμα γίνεται “ψωμένιο”. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, όχι παραπάνω.

Advertisement

4. Το σωστό ψήσιμο

Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, σε ταψί με λαδόκολλα. Τα μελομακάρονα πρέπει να ροδίσουν αλλά να μην ξεραθούν. Αν τα παραψήσετε, δεν θα απορροφήσουν σωστά το σιρόπι.

5. Το χλιαρό σιρόπι είναι το μυστικό της επιτυχίας

Η χρυσή αναλογία: ζεστά μελομακάρονα – χλιαρό σιρόπι. Αν και τα δύο είναι ζεστά, διαλύονται. Αν και τα δύο είναι κρύα, δεν τραβούν τίποτα. Το σιρόπι θέλει υπομονή και καλό έλεγχο θερμοκρασίας.

Advertisement

6. Μην τα αφήσετε πολλή ώρα στο σιρόπι

Για ζουμερά αλλά όχι “μουλιασμένα” μελομακάρονα, χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα βύθισης στο σιρόπι, ανάλογα με το μέγεθος. Μετά, τα αφήνετε σε σχάρα να στραγγίξουν.

7. Καρύδι και μέλι στο τελείωμα

Τρίψτε το καρύδι την τελευταία στιγμή, ώστε να είναι φρέσκο και τραγανό. Το μέλι πρέπει να είναι καλής ποιότητας και όχι πολύ αραιό, ώστε να “δένει” όμορφα πάνω στο γλυκό.

8. Μπαχαρικά με μέτρο

Κανέλα, γαρύφαλλο και λίγο μοσχοκάρυδο είναι αρκετά. Μην το παρακάνετε, γιατί “σκεπάζουν” το άρωμα του μελιού και του πορτοκαλιού.