Αν αναζητάτε μια βασιλόπιτα που να συνδυάζει την αφράτη υφή και την πλούσια γεύση του τσουρεκιού, αυτή η συνταγή είναι η ιδανική επιλογή. Είναι εύκολη, οικονομική και εγγυημένα εντυπωσιακή για το γιορτινό τραπέζι.
Σε μούλτι, βάλτε μαστίχα, μαχλέπι, κάρδαμο και 40 γρ. ζάχαρη. Χτυπήστε μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη (200 γρ.) και χτυπήστε για λίγο ακόμη.
Στο μίξερ ρίξτε νερό, γάλα, μαγιά και την αρωματισμένη ζάχαρη. Ανακατέψτε με σύρμα. Προσθέστε αλεύρι, ξύσμα πορτοκαλιού και αυγά. Ζυμώστε με γάντζο για 15 λεπτά.
Αν επιθυμείτε, μουσκέψτε τα αποξηραμένα φρούτα στο κονιάκ. Προσθέστε στο μίξερ το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και, προαιρετικά, τη γέμιση. Ζυμώστε για 3–4 λεπτά.
👉 Μην ανησυχήσετε αν η ζύμη είναι ρευστή — αυτό είναι το μυστικό της αφράτης υφής.
Βουτυρώστε φόρμα 20 εκ., στρώστε λαδόκολλα στον πάτο και αδειάστε το μείγμα, τοποθετώντας το φλουρί. Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει 1½–2 ώρες.
Ψήστε στους 160°C για 75–90 λεπτά. Ελέγξτε με μαχαίρι.
Ζεστάνετε κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος (σε μικροκύματα ή μπεν μαρί) και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίξτε πάνω στη βασιλόπιτα αφού κρυώσει.
Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά με μια αφράτη, μυρωδάτη βασιλόπιτα-τσουρέκι!