Advertisement
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το μυστικό της επιτυχίας: Η πιο οικονομική, εύκολη και αφράτη βασιλόπιτα-τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη

20:09
Γ. Κ.

Η πιο εύκολη και αφράτη βασιλόπιτα-τσουρέκι από τον Άκης Πετρετζίκης

Αν αναζητάτε μια βασιλόπιτα που να συνδυάζει την αφράτη υφή και την πλούσια γεύση του τσουρεκιού, αυτή η συνταγή είναι η ιδανική επιλογή. Είναι εύκολη, οικονομική και εγγυημένα εντυπωσιακή για το γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

Για τη βασική ζύμη

Προαιρετικά – για τη γέμιση

Προαιρετικά – για τη γκανάς

Εκτέλεση βήμα-βήμα

1. Αρωματισμός ζάχαρης & προετοιμασία ζύμης

Σε μούλτι, βάλτε μαστίχα, μαχλέπι, κάρδαμο και 40 γρ. ζάχαρη. Χτυπήστε μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη (200 γρ.) και χτυπήστε για λίγο ακόμη.

Advertisement

Στο μίξερ ρίξτε νερό, γάλα, μαγιά και την αρωματισμένη ζάχαρη. Ανακατέψτε με σύρμα. Προσθέστε αλεύρι, ξύσμα πορτοκαλιού και αυγά. Ζυμώστε με γάντζο για 15 λεπτά.

2. Προσθήκη βουτύρου & γέμισης

Αν επιθυμείτε, μουσκέψτε τα αποξηραμένα φρούτα στο κονιάκ. Προσθέστε στο μίξερ το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και, προαιρετικά, τη γέμιση. Ζυμώστε για 3–4 λεπτά.
👉 Μην ανησυχήσετε αν η ζύμη είναι ρευστή — αυτό είναι το μυστικό της αφράτης υφής.

Advertisement

3. Διαμόρφωση & ψήσιμο

Βουτυρώστε φόρμα 20 εκ., στρώστε λαδόκολλα στον πάτο και αδειάστε το μείγμα, τοποθετώντας το φλουρί. Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει 1½–2 ώρες.
Ψήστε στους 160°C για 75–90 λεπτά. Ελέγξτε με μαχαίρι.

Advertisement

4. Γκανάς (προαιρετικά)

Ζεστάνετε κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος (σε μικροκύματα ή μπεν μαρί) και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίξτε πάνω στη βασιλόπιτα αφού κρυώσει.

Tips επιτυχίας

Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά με μια αφράτη, μυρωδάτη βασιλόπιτα-τσουρέκι!

Advertisement
TAGS:
Advertisement