varvaritsa-i-proeleysi-kai-istoria-toy-paradosiakoy-glykismatos-kai-mia-pentanostimi-syntagi-tis-61613
16:50

Βαρβαρίτσα: Η προέλευση και ιστορία του παραδοσιακού γλυκίσματος και μια πεντανόστιμη συνταγή της

16:50
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Βαρβαρίτσα: Μια φανταστική συνταγή για ένα παραδοσιακό γλύκισμααλλά και την ιστορία του. Παρακάτω θα διαβάσουμε για την Βαρβαρίτσα.

Βαρβαρίτσα: Από που καθιερώθηκε;

Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Είπε στους αρτοποιούς να βάλουν δηλητήριο στα παρασκευάσματα τους.

Advertisement

Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα. Η ίδια ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν τρόφιμα και να φάνε μόνο αυτα που έχουν στα σπίτια τους.

Τα τρόφιμα που είχαν απομείνει ηταν πολύ λίγα. Έτσι οι οικογένειες αποφάσισαν να βάλουν μέσα στην κατσαρόλα ότι είχαν. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί και λέγεται Βαρβάρα.

Advertisement

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του σημερινού γλυκίσματος από τόπο σε τόπο, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

Advertisement

Βαρβαρίτσα: Τα υλικά που θα χρειαστούμε

  • Σιτάρι 500 γρ
  • 1κ/σ κύμινο
  • 1κ/σ κανέλα
  • 1κ/σ γαρύφαλλο
  • 1/5 κούπα ζάχαρη
  • καρύδια
  • φουντούκια
  • αμύγδαλα
  • σταφίδες
  • σύκα ξερά
  • σησάμι
  • 3κ/σ αλεύρι
  • 1 ρόδι

Βαρβαρίτσα: Εκτέλεση της συνταγής

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα το σιτάρι προσθέτουμε νερό να το καλύψει

και την βάζουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά. Ίσως να χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό μέχρι να βράσει επαρκώς το σιτάρι.

Στην συνέχεια καβουρντίζουμε το αλεύρι και το σησάμι και τα αφήνουμε στην άκρη. Αφού λοιπόν έχει βράσει το σιτάρι ρίχνουμε στην κατσαρόλα:

  • το κύμινο
  • την κανέλα
  • το γαρύφαλλο
  • τα ξερά σύκα
  • την ζάχαρη
  • τις σταφίδες
  • το σησάμι

Αφήνουμε το μείγμα μας να βράση.

Advertisement

Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι(με το χέρι) ανακατεύοντας για να μην σβολιάσει, το τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς.

Σερβίρετε με λίγη κανέλα, καρύδι τριμμένο και ρόδι και θα μεινει αξέχαστο σε οποιον το φάει.