viral-to-psomi-toy-petretziki-edose-tin-syntagi-gia-to-pos-na-ftiaxeis-to-diko-soy-prozymi-sto-spiti-kai-na-tros-kathe-mera-fresko-psomaki-409449
12:23

Viral το ψωμί του Πετρετζίκη: Έδωσε την συνταγή για το πως να φτιάξεις το δικό σου προζύμι στο σπίτι και να τρως κάθε μέρα φρέσκο ψωμάκι

12:23
Δημήτρης Δημόπουλος

Φτιάξτε το πιο τραγανό ψωμί με σπιτικό προζύμι! Νόστιμο και μοσχομυριστό ψωμί για κάθε μέρα!

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Advertisement

Για το προζύμι

  • 25 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., και 25 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. για κάθε μέρα παρασκευής
  • 25 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, 25 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης για κάθε μέρα παρασκευής
  • 50 γρ. νερό, εμφιαλωμένο και 50 γρ. νερό για κάθε μέρα παρασκευής

Για το ψωμί

  • 130 γρ. προζύμι
  • 330 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 230 γρ. νερό
  • 10 γρ. αλάτι
  • σκληρό αλεύρι, για τη ζύμη

Για το σερβίρισμα

  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Advertisement

Για το προζύμι

  • Σε ένα βάζο βάζουμε το νερό, τα αλεύρια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει το μείγμα μια πάστα.
  • Κλείνουμε το βαζάκι με καπάκι και αφήνουμε για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να αρχίσει να ενεργοποιείται.
  • Την δεύτερη μέρα προσθέτουμε στο ίδιο βαζάκι ξανά 50 γρ. νερό, 50 γρ. από τα αλεύρια, ανακατεύουμε και κλείνουμε το βαζάκι.
  • Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για επιπλέον 24 ώρες. Σε αυτό το σημείο θα έχουμε 200 γρ. προζύμι.
  • Την τρίτη μέρα αφαιρούμε 100 γρ. από το προζύμι μας και το πετάμε.
  • Προσθέτουμε στο βάζο επιπλέον 50 γρ. νερό και 50 γρ. από τα αλεύρια, ανακατεύουμε και κλείνουμε το καπάκι.
  • Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία συνολικά για 7-10 μέρες. Θέλουμε πάντα να έχουμε 200 γρ. προζύμι, να αφαιρούμε 100 γρ. και να ταΐζουμε με 100 γρ. επιπλέον.
  • Αν δεν το χρειαστούμε το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Όταν το χρειαστούμε ακολουθούμε την ίδια διαδικασία «ταΐσματος» και περιμένουμε 3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
  • Στη συνέχεια, το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το ψωμί.

Για το ψωμί

  • Σε ένα μπολ βάζουμε 130 γρ. από το προζύμι, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Όταν σχηματιστεί η ζύμη συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε. Για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας, τα βρέχουμε με λίγο νερό και συνεχίζουμε τη διαδικασία.
  • Μεταφέρουμε στο ίδιο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε θερμοκρασία δωματίου για επιπλέον 1 ώρα.
  • Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με αλεύρι και ζυμώνουμε.
  • Δίνουμε στρογγυλό σχήμα στη ζύμη και τη βάζουμε σε μπολ που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και έχουμε πασπαλίσει λίγο αλεύρι.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη 3-4 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο ή βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250οC στον αέρα και βάζουμε μέσα μια κατσαρόλα με καπάκι για να κάψει καλά.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τον φούρνο και βάζουμε μέσα τη ζύμη μαζί με τη λαδόκολλα.
  • Χαράζουμε σε 1-2 σημεία στην επιφάνειά και καλύπτουμε με το καπάκι.

    Ψήνουμε για 30 λεπτά.

  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 230οC, αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για επιπλέον 20 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με ελαιόλαδο και αλάτι.

Advertisement

Δείτε το βίντεο:

Advertisement