Enimerotiko.gr
Συνταγές

Ζουμερή κιμαδόπιτα: Σπιτική συνταγή για πίτα με κιμά και τραγανό φύλλο

Κιμαδόπιτα: Επιθυμείτε να κάνετε μία πίτα, η οποία να περιέχει μέσα κάποιο είδος κρέατος; Μπορείτε να κάνετε για παράδειγμα, μία ωραιότατη κοτόπιτα. Όμως, η πρότασή μας για σήμερα σχετίζεται, με τη δημιουργία μίας κιμαδόπιτας, η οποία θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε σημαντικά, το δεκατιανό ή το απογευματινό σας.

Κιμαδόπιτα – Εύκολη συνταγή: Ακολουθούν τα υλικά της συνταγής, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για την εκτέλεσή της

Κιμαδόπιτα – Εύκολη συνταγή: Υλικά συνταγής

– 1 μεγάλο κρεμμύδι
– 2 με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
– 2 καρότα
– 2 σέλερι
– 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
– 150 έως 200 γραμμάρια πελτέ ντομάτας
– 1 κιλό κιμά χοιρινό
– 1 κύβο κότας
– 330 ml μαύρη μπίρα
– 4 κλ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
– 4 κλ. ψιλοκομμένο θυμάρι
– 200 γραμμάαρια τριμμένο κασέρι
– 1 αβγό
– Αλάτι
– Πιπέρι
– 450 γραμμάρια φύλλο κρούστας για πίτες
– 150 ml ελαιόλαδο για τα φύλλα

Κιμαδόπιτα – Εύκολη συνταγή: Εκτέλεση συνταγής

– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
– Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε μαζί με το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
– Χοντροκόβουμε τα καρότα και το σέλερι και τα προσθέτουμε μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα.
– Αφήνουμε να καραμελώσουν για 4-5 λεπτά και να πάρουν τα λαχανικά ωραίο χρώμα.
– Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον κιμά, τον σπάμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
– Με το που πάρει χρώμα, ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για να μην πικρίσει.
– Τέλος, προσθέτουμε τον κύβο και τη μπίρα.
– Αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και να εξατμιστούν όλα τα υγρά της. Αυτό μπορεί να πάρει 15-20 λεπτά.
– Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το δεντρολίβανο με το θυμάρι για γεύση και άρωμα.
– Προσθέτουμε ακόμα το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε. Το τυρί θα δέσει όλη τη γέμιση.
– Τέλος, μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε αυγό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
– Λαδώνουμε ένα ταψάκι 25×35 εκ. και στρώνουμε 2 φύλλα στο ταψί (το κάθε φύλλο να καλύπτει το μισό ταψί).
– Ραντίζουμε με ελαιόλαδο χωρίς να ακουμπάει το πινέλο πάνω στα φύλλα (προσέχουμε να βάλουμε και στα πλαϊνά του φύλλου).
– Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα μισά φύλλα της συσκευασίας για το κάτω μέρος της πίτας.
– Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα της βάσης που δημιουργήσαμε και φροντίζουμε να την απλώσουμε παντού ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
– Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα για να καλύψουμε τη γέμιση, με τον ίδιο τρόπο, ραντίζοντας με ελαιόλαδο κάθε φορά.
– Τυλίγουμε λίγο τα πλαϊνά προς τα μέσα.
– Βάζουμε όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει στα πλαϊνά και από πάνω, σε όλη την επιφάνεια της πίτας και φροντίζουμε να πάει παντού.
– Χαράσσουμε την πίτα σε 12 κομμάτια. Ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά.
– Τοποθετούμε την πίτα στην ψηλή σχάρα για να μπορεί να ψηθεί καλύτερα.
– Όταν είναι έτοιμη, αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News