eskase-prin-10-amp-8242-gia-toys-ellines-syntaxioychoys-amp-8211-senario-gia-500-eos-800-eyro-gia-osoys-pairnoyn-mikri-syntaxi-356534
13:17

Έσκασε πριν 10′ για τους Έλληνες συνταξιούχους – Σενάριο για 500 έως 800 ευρώ για όσους παίρνουν μικρή σύνταξη

13:17
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Η επαναφορά της 13ης σύνταξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού, όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Το… παραθυράκι, όπως αναφέρει η Απογευματινή, άφησε ορθάνοιχτο την περασμένη Πέμπτη με συνέντευξή της στα Παραπολιτικά 90,1 Fm η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, η οποία όχι μόνο δεν διέψευσε τη σχετική ερώτηση, αλλά επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απόδοση πλεονασμάτων στους πολίτες.

Advertisement

Τα σενάρια για τη 13η σύνταξη

Ο τρόπος με τον οποίο θα επανέλθει η 13η σύνταξη είναι ευθέως συνδεδεμένος με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Έτσι, όπως αναφέρει η Απογευματινή, διατυπώνονται τα εξής σενάρια:

  • Το πρώτο αφορά στην επαναφορά ποσού 500 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους με αποδοχές έως 800 ευρώ
  • Το δεύτερο αφορά στη χορήγηση σε όλους τους συνταξιούχους ποσού 500 ευρώ σε δύο δόσεις, δηλαδή από 250 ευρώ τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
  • Το τρίτο, το οποίο ωστόσο κρίνεται δημοσιονομικά ασύμφορο στην παρούσα φάση, αφορά στην απόδοση μίας ολόκληρης σύνταξης επιπλέον στο τέλος κάθε έτους.

Αναμπουμπούλα με τις συντάξεις Μαΐου 2025: Αλλάζει ξανά η μέρα πληρωμής – Δεν θα μπουν τα λεφτά όταν τα περιμένετε – Πότε πληρώνεστε

Συντάξεις Μαΐου 2025: Οι αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμής των μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων ΕΦΚΑ.

Advertisement

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.

Advertisement

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Μαΐου 2025 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Πληρωμή συντάξεων Μαΐου 2025

Με βάση τις παραπάνω διατάξεις οι συντάξεις Μαΐου 2025 των μη μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ θα πληρωθούν την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα Απριλίου 2025 και η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων θα γίνει στην ίδια ημερομηνία αντίστοιχα.

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες πληρωμής όλων των συντάξεων:

Advertisement

Οι ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Μαΐου 2025 είναι οι εξής:

Συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (νόμος 4387/2016)

Οι συντάξεις (κύριες και επικουρικές) ΟΠΣ – ΕΦΚΑ Μαΐου 2025 για όλους όσους είναι νέοι συνταξιούχοι (Μισθωτοί και μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (νόμος 4387/2016) θα καταβληθούν την Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

ΙΚΑ

Advertisement

Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου 2025 την Τρίτη 29 Απριλίου 2025

Συντάξεις ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών)

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου 2025 την Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου 2025 την Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου 2025 την Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

ΝΑΤ

Το ΝΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου 2025 την Τρίτη 29 Απριλίου 2025

Δημοσίο

Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου 2025 την Τρίτη 29 Απριλίου 2025

(Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις Μαΐου 2025 όπως το Δημόσιο)

(Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Μαΐου 2025 θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο)

Πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων την ίδια ημερομηνία

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Μαΐου 2025 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ο κακός χαμός με τις συντάξεις – Τρέχουν άρον άρον όλοι οι Έλληνες από την ώρα που μαθεύτηκε αυτό

Η προοπτική αναθεώρησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγεί σε μαζική έξοδο εργαζομένων από τον εργασιακό βίο, καταγράφοντας αριθμό-ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων το 2024.

Αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης από το 2027

Η επικείμενη αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2027, έχει πυροδοτήσει κύμα ανησυχίας στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ηλικία συνταξιοδότησης αναπροσαρμόζεται κάθε τρία χρόνια, βάσει της αύξησης του προσδόκιμου ζωής μετά το 65ο έτος.

Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εξετάσει το ζήτημα στα τέλη του 2026, λαμβάνοντας υπόψη τα δημογραφικά δεδομένα και τις μεταβολές στο προσδόκιμο ζωής. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι ένα πιθανό σενάριο, προκαλώντας αγωνία στους ασφαλισμένους που επιθυμούν να αποχωρήσουν πριν τις νέες αλλαγές.

197.228 οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2024

Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, ο φόβος για αύξηση των ορίων ηλικίας, εκτίναξε τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, που κατατέθηκαν το 2024.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη «Μηνιαία Απεικόνιση Απονομών Κύριων Συντάξεων» του Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ «ΑΤΛΑΣ» για ολόκληρο το 2024, τη συνταξιοδότηση επέλεξαν 6.860 περισσότεροι εργαζόμενοι από το προηγούμενο έτος (2023). Από ιδρύσεως του ΕΦΚΑ το 2017 έως και σήμερα τα έτη της μαζικής φυγής στη συνταξιοδότηση ήταν το 2021, το 2022 και το 2024. Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που κατατέθηκαν για το περσινό έτος έφτασαν τις 197.228.

Οι βασικές αιτίες που οδηγούν τους περισσότερους εργαζόμενους να επιλέξουν τη συνταξιοδότηση

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ και προέδρου της ΕΝΥΠΕΚΚ, οι τέσσερις (4) βασικές αιτίες που οδηγούν τους περισσότερους εργαζόμενους να επιλέξουν τη συνταξιοδότηση είναι οι εξής:

«1.Ο φόβος για αύξηση των ορίων ηλικίας την 1-1-2027 που άνοιξε με ευθύνη της κυβέρνησης. Η «ρήτρα προσδοκίμου» που προβλέπει ο ν. 4336/2015 αποτελεί μόνιμη απειλή για τους ασφαλισμένους τα επόμενα χρόνια.

2.Ο φόβος για αλλαγή επί τα χείρω του θεσμικού πλαισίου για εξαγορά πλασματικού χρόνου (σπουδών, στρατού, τέκνων κ.ά.) που επίσης άνοιξε με ευθύνη της κυβέρνησης.

3.Η αλλαγή τού τρόπου υπολογισμού των συνταξίμων αποδοχών επί τα χείρω από 1-1-2025 (και κατά παράταση από 1-1-2026).

4. Η δυνατότητα απασχόλησης των συνταξιούχων με ευνοϊκότερες συνθήκες απασχόλησής τους σε σχέση με τα προηγούμενα έτη».

Τα επιχειρήματα για να μην αυξηθούν τα όρια

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μητρόπουλος σημειώνει πως κάθε συζήτηση για πιθανή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (από 1-1-2027) πρέπει να αποκλειστεί άμεσα γιατί η χώρα μας:

έχει τα μεγαλύτερα όρια ηλικίας στην Ευρώπη των 47 κρατών-μελών (67ο έτος ή το 62ο με 40 χρόνια ασφάλισης)

έχει καταργήσει οριστικά από 1-1-2023 όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις,

έχει τους πιο γηρασμένους συνταξούχους σε όλη την ΕΕ και

κινδυνεύει με απόλυτη πληθυσμιακή κατάρρευση αν υποχρεώσει άνδρες και γυναίκες με παιδιά να παραμένουν στην εργασία μέχρι τα βαθειά γεράματα.

Η δημογραφική προοπτική επιδεινώνεται ραγδαία

Πράγματι, μια άλλη παράμετρος για το κύμα φυγής από τον εργασιακό βίο αποτελεί το δημογραφικό. Η χώρα μας, επί του παρόντος, «μετράει» το 23% του πληθυσμού της σε ηλικίες άνω των 65 ετών και εντάσσεται στις πλέον γερασμένες της ΕΕ. Τις επόμενες δεκαετίες αυτή η τάση όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει αλλά θα ενταθεί.

Μέχρι το 2050, ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, θα αναδειχθεί «πρωταθλήτρια» με τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού (35%) σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση αλλά και η γήρανση του πληθυσμού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τα πρώτα «καμπανάκια» έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν με το κύμα συνταξιούχων να μεγαλώνει αισθητά παρά το γεγονός πως οι συντάξιμες αποδοχές είναι χαμηλότερες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ από το καλοκαίρι (2024) είχε φανεί ότι θα είχαμε ακόμη μία χρονιά με σημαντική αύξηση των συνταξιούχων.

Η αναλογία συνταξιούχων – ασφαλισμένων είναι σήμερα 1 προς 1,66 και σε 15 χρόνια, αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,25. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ σήμερα για κάθε 100 συνταξιούχους υπάρχουν 166 ασφαλισμένοι να τους συντηρούν με τις εισφορές τους, το 2040 σε κάθε 100 συνταξιούχους θα αναλογούν μόνο 125 ασφαλισμένοι για την πληρωμή των συντάξεών τους.

Μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να γίνει καμία αλλαγή, αφενός γιατί τα όρια ηλικίας ανήλθαν στα 62 και 67 (από 60 και 65) και αφετέρου διότι, λόγω της πανδημίας, το προσδόκιμο ζωής δεν αυξήθηκε, οπότε δεν έγινε καμία περαιτέρω προσαρμογή των ορίων ηλικίας.

Σύμφωνα με συγκριτικές δημοσιεύσεις, η ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» του 2015 ανέβασε τη χώρα μας στην 1η θέση κατάταξης των χωρών με τα υψηλότερα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1-1-2022 και κατά παράταση από 1-1-2023. Επίσης η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες πέντε χώρες στον κόσμο με τα μεγαλύτερα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στις γυναίκες.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ο κακός χαμός με τις συντάξεις – Τρέχουν άρον άρον όλοι οι Έλληνες από την ώρα που μαθεύτηκε αυτό

Η προοπτική αναθεώρησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγεί σε μαζική έξοδο εργαζομένων από τον εργασιακό βίο, καταγράφοντας αριθμό-ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων το 2024.

Αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης από το 2027

Η επικείμενη αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2027, έχει πυροδοτήσει κύμα ανησυχίας στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ηλικία συνταξιοδότησης αναπροσαρμόζεται κάθε τρία χρόνια, βάσει της αύξησης του προσδόκιμου ζωής μετά το 65ο έτος.

Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εξετάσει το ζήτημα στα τέλη του 2026, λαμβάνοντας υπόψη τα δημογραφικά δεδομένα και τις μεταβολές στο προσδόκιμο ζωής. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι ένα πιθανό σενάριο, προκαλώντας αγωνία στους ασφαλισμένους που επιθυμούν να αποχωρήσουν πριν τις νέες αλλαγές.

197.228 οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2024

Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, ο φόβος για αύξηση των ορίων ηλικίας, εκτίναξε τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, που κατατέθηκαν το 2024.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη «Μηνιαία Απεικόνιση Απονομών Κύριων Συντάξεων» του Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ «ΑΤΛΑΣ» για ολόκληρο το 2024, τη συνταξιοδότηση επέλεξαν 6.860 περισσότεροι εργαζόμενοι από το προηγούμενο έτος (2023). Από ιδρύσεως του ΕΦΚΑ το 2017 έως και σήμερα τα έτη της μαζικής φυγής στη συνταξιοδότηση ήταν το 2021, το 2022 και το 2024. Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που κατατέθηκαν για το περσινό έτος έφτασαν τις 197.228.

Οι βασικές αιτίες που οδηγούν τους περισσότερους εργαζόμενους να επιλέξουν τη συνταξιοδότηση

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ και προέδρου της ΕΝΥΠΕΚΚ, οι τέσσερις (4) βασικές αιτίες που οδηγούν τους περισσότερους εργαζόμενους να επιλέξουν τη συνταξιοδότηση είναι οι εξής:

«1.Ο φόβος για αύξηση των ορίων ηλικίας την 1-1-2027 που άνοιξε με ευθύνη της κυβέρνησης. Η «ρήτρα προσδοκίμου» που προβλέπει ο ν. 4336/2015 αποτελεί μόνιμη απειλή για τους ασφαλισμένους τα επόμενα χρόνια.

2.Ο φόβος για αλλαγή επί τα χείρω του θεσμικού πλαισίου για εξαγορά πλασματικού χρόνου (σπουδών, στρατού, τέκνων κ.ά.) που επίσης άνοιξε με ευθύνη της κυβέρνησης.

3.Η αλλαγή τού τρόπου υπολογισμού των συνταξίμων αποδοχών επί τα χείρω από 1-1-2025 (και κατά παράταση από 1-1-2026).

4. Η δυνατότητα απασχόλησης των συνταξιούχων με ευνοϊκότερες συνθήκες απασχόλησής τους σε σχέση με τα προηγούμενα έτη».

Τα επιχειρήματα για να μην αυξηθούν τα όρια

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μητρόπουλος σημειώνει πως κάθε συζήτηση για πιθανή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (από 1-1-2027) πρέπει να αποκλειστεί άμεσα γιατί η χώρα μας:

έχει τα μεγαλύτερα όρια ηλικίας στην Ευρώπη των 47 κρατών-μελών (67ο έτος ή το 62ο με 40 χρόνια ασφάλισης)

έχει καταργήσει οριστικά από 1-1-2023 όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις,

έχει τους πιο γηρασμένους συνταξούχους σε όλη την ΕΕ και

κινδυνεύει με απόλυτη πληθυσμιακή κατάρρευση αν υποχρεώσει άνδρες και γυναίκες με παιδιά να παραμένουν στην εργασία μέχρι τα βαθειά γεράματα.

Η δημογραφική προοπτική επιδεινώνεται ραγδαία

Πράγματι, μια άλλη παράμετρος για το κύμα φυγής από τον εργασιακό βίο αποτελεί το δημογραφικό. Η χώρα μας, επί του παρόντος, «μετράει» το 23% του πληθυσμού της σε ηλικίες άνω των 65 ετών και εντάσσεται στις πλέον γερασμένες της ΕΕ. Τις επόμενες δεκαετίες αυτή η τάση όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει αλλά θα ενταθεί.

Μέχρι το 2050, ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, θα αναδειχθεί «πρωταθλήτρια» με τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού (35%) σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση αλλά και η γήρανση του πληθυσμού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τα πρώτα «καμπανάκια» έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν με το κύμα συνταξιούχων να μεγαλώνει αισθητά παρά το γεγονός πως οι συντάξιμες αποδοχές είναι χαμηλότερες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ από το καλοκαίρι (2024) είχε φανεί ότι θα είχαμε ακόμη μία χρονιά με σημαντική αύξηση των συνταξιούχων.

Η αναλογία συνταξιούχων – ασφαλισμένων είναι σήμερα 1 προς 1,66 και σε 15 χρόνια, αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,25. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ σήμερα για κάθε 100 συνταξιούχους υπάρχουν 166 ασφαλισμένοι να τους συντηρούν με τις εισφορές τους, το 2040 σε κάθε 100 συνταξιούχους θα αναλογούν μόνο 125 ασφαλισμένοι για την πληρωμή των συντάξεών τους.

Μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να γίνει καμία αλλαγή, αφενός γιατί τα όρια ηλικίας ανήλθαν στα 62 και 67 (από 60 και 65) και αφετέρου διότι, λόγω της πανδημίας, το προσδόκιμο ζωής δεν αυξήθηκε, οπότε δεν έγινε καμία περαιτέρω προσαρμογή των ορίων ηλικίας.

Σύμφωνα με συγκριτικές δημοσιεύσεις, η ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» του 2015 ανέβασε τη χώρα μας στην 1η θέση κατάταξης των χωρών με τα υψηλότερα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1-1-2022 και κατά παράταση από 1-1-2023. Επίσης η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες πέντε χώρες στον κόσμο με τα μεγαλύτερα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στις γυναίκες.