elliniki-kainotomia-epitrepei-se-anthropoys-me-anapiria-na-apolamvanoyn-ti-thalassa-89642
09:40

Ελληνική καινοτομία επιτρέπει σε ανθρώπους με αναπηρία να απολαμβάνουν τη θάλασσα

09:40
Newsroom

Ελληνική καινοτομία: Φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων με έντονο το αίσθημα της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο είναι οι Ιγνάτιος Φωτίου και Γιώργος Σωτηριάδης. Οι δύο άνδρες και σχεδιαστές στου SEATRAC, επιδίωκαν τη βοήθεια προς τους άλλους ανθρώπους, μέσω των δημιουργιών τους. Έτσι, το SEATRAC, το οποίο προσφέρει σε ΑΜΕΑ αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Ο ιδρυτής της ΤΟΒΕΑ, Ιγνάτιος Φωτίου, παραχώρησε συνέντευξη , μιλώντας μεταξύ άλλων για το πως πήρε το ερέθισμα να δημιουργήσει κάτι τέτοιο:

Advertisement

Αναλυτικά:

Ελληνική καινοτομία – Ερώτηση: Πώς γεννήθηκε η ιδέα να δώσετε την ευκαιρία σε άτομα με αναπηρία να μπορούν να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι χωρίς τη βοήθεια συνοδού;

«Το 2009 συναντηθήκαμε για πρώτη φορά με τον Γεράσιμο Φεσσιάν. Τότε ήταν αντινομάρχης Πατρών και χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου. Ζήτησε να υπάρξει κάτι που θα του δώσει πρόσβαση στη θάλασσα. Είχε κουραστεί να χρειάζεται βοήθεια για να απολαμβάνει την αγαπημένη του συνήθεια. Πίστευα ότι θα γυρίσω στο γραφείο θα ψάξω στο Internet, θα βρω κάτι που έχει γίνει κάπου και θα το προσαρμόσουμε στις παραλίες της Αχαΐας. Ήταν έκπληξη ότι δεν υπήρχε απολύτως τίποτα. Έτσι με την καθοδηγηση του καθηγητή Β. Κωστόπουλο, μαζί με τον Γ. Σωτηριάδη, φτιάχτηκε το SEATRAC».

Ελληνική καινοτομία – Ερώτηση: Υπήρξε κάποιο ερέθισμα που σας «ξύπνησε» την επιθυμία να δημιουργήσετε ένα φιλόξενο περιβάλλον για τα ΑμεΑ στις θάλασσες και στις παραλίες ώστε να μην νιώθουν κοινωνικά αποκλεισμένοι;

«Η συνάντηση αυτή ήταν σοκαριστική για όλους μας. Δεν είχε τύχει να έχουμε στο περιβάλλον μας κάποιο άτομο με αναπηρία. Όταν είδαμε πόσο μεγάλες ελλείψεις υποδομών υπήρχαν στην Ελλάδα και κάνοντας φίλους που μοιράζονταν τις επιθυμίες τους μαζί μας, βάλαμε στόχο να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες. Ξεκινήσαμε με το SEATRAC. Όμως, μέσω της εμπειρίας μας, είδαμε και άλλες ανεκπλήρωτες ανάγκες. Πλέον, στοχεύουμε στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων παραλιών. Ο χρήστης αμαξιδίου να μπορεί να απολαύσει μία ολοκληρωμένη εμπειρία. Από το πάρκινγκ, στο διάδρομο, στην ομπρέλα, στο αποδυτήριο, την τουαλέτα και φυσικά το SEATRAC. Επιφυλάσσουμε εκπλήξεις στο μέλλον για ακόμα περισσότερες καινοτομίες!»

Advertisement

Ελληνική καινοτομία – Ερώτηση: Ποια είναι η διαδικασία για να φιλοξενηθεί το σύστημα SEATRAC στις παραλίες, σε ποιες έχει τοποθετηθεί και πώς έχει δει ο κόσμος αυτή την πρωτοβουλία;

«Έπειτα, από επικοινωνία μαζί μας, γίνεται αυτοψία πιθανών παραλιών. Επειδή, κάθε παραλία είναι μοναδική, πρέπει να μιλήσουμε με τους πιθανούς πελάτες για λεπτομέρειες. Γενικά, η διαδικασία είναι: Μιλάμε μαζί τους για τις πρώτες γενικές απορίες και για να μας γνωρίσουν. Επισκεπτόμαστε την παραλία, που επιθυμούν να γίνει η εγκατάσταση. Ετοιμάζουμε μία προσφορά. Απαντάμε τις ερωτήσεις τους. Περιμένουμε να αρχίσει η θερινή περίοδος. Εγκαθιστούμε το SEATRAC.

Advertisement

Το 2017 υπήρχαν 61 συσκευές εγκατεστημένες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία. Το SEATRAC έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο και η ανταπόκριση κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερη. Ενδεικτικές είναι οι συνολικές χρήσεις, το 2016 είχαμε περίπου 8.000 χρήσεις , ενώ το 2017 ανήλθαν σε περισσότερες από 13.000 χρήσεις!

Αξίζει να σημειωθεί πως όπου τοποθετείται το SEATRAC αγκαλιάζεται από ολόκληρη την κοινωνία. Οι άνθρωποι εξοικειώνονται με τη διαφορετικότητα. Γύρω από το SEATRAC δημιουργούνται κοινωνίες. φίλοι, που τυχαίνει κάποιοι από αυτούς να είναι χρήστες αμαξιδίων. Δίνουν ραντεβού στο SEATRAC της Χ παραλίας. Αυτό μας δίνει δύναμη και έμπνευση για ακόμα περισσότερες ιδέες».

Advertisement

Ελληνική καινοτομία – Ερώτηση: Πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά που είδατε ένα άτομο με αναπηρία να μπορεί, χάρη σε εσάς, να απολαμβάνει το μπάνιο του στη θάλασσα;

«Εγρήγορση! Περιμέναμε να μας πει πώς ένιωσε εκείνος με την βουτιά του! Έπειτα το πλατύ χαμόγελο. Φυσικά χαρά και συγκίνηση. Γιατί, εκείνος ήταν συγκινημένος. Έχουμε ζήσει πολύ όμορφες στιγμές και πολλές αστείες κοντά στο SEATRAC».

Ελληνική καινοτομία – Ερώτηση: Εκτός από τα «μπράβο» που αναμφισβήτητα θα έχετε εισπράξει και θα εισπράττετε, υπάρχουν και αρνητικά σχόλια ή αντιδράσεις;

«Το SEATRAC πλέον έχει τους δικούς του υποστηρικτές. Τις πρώτες χρονιές υπήρχαν κάποιες αρνητικές φωνές, αλλά ήταν μεμονωμένες, κυρίως γιατί ήταν κάτι άγνωστο για εκείνους και πάντα χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής».

Ελληνική καινοτομία – Ερώτηση: Πώς νιώσατε όταν η ελληνική start up Tobea αναδείχθηκε νικήτρια του διαγωνισμού Chivas Venture για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον τελικό του διαγωνισμού στο Άμστερνταμ;

«Ευθύνη και χαρά μαζί! Είναι ευθύνη να εκπροσωπούμε την Ελλάδα σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό. Για την ομάδα της TOBEA είναι μία ευκαιρία να κοινοποιηθεί σε ένα ευρύ κοινό η ελληνική πατέντα και το όραμά μας, θέλουμε να ακουστεί το μήνυμα μας σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο για να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα SEATRAC κοντά σε κοινωνίες και ανθρώπους».

Ελληνική καινοτομία – Ερώτηση: Πώς αποτιμάτε το γεγονός ότι ξεχώρισε στο διαγωνισμό και βραβεύτηκε μία ιδέα που αφορά ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό και όχι τη μάζα;

«Αυτό που μας δίδαξε η εμπειρία μας είναι πως το SEATRAC απευθύνεται σε πολύ μεγαλύτερο κοινό από αυτό που αρχικά πιστεύαμε. Όταν είδα το SEATRAC να χρησιμοποιείται όχι μόνο από άτομα με αναπηρία αλλά και από ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, κατάλαβα πως έχει πολύ πιο ευρύ κοινό!

Advertisement

Στη συνέχεια, μιλώντας με συνόδους ή φίλους των χρηστών είδαμε πως βοηθήσαμε και την δική τους φυσική και ψυχολογική κατάσταση καθώς δεν καταπονούνται για να απολαύσουν με τους δικούς τους ανθρώπους την θάλασσα.

Τέλος, βλέποντας ολόκληρη την κοινωνία να σέβεται τις θέσεις πάρκινγκ, να προστατεύει τις εγκαταστάσεις και να κοινωνικοποιείται με μία ομάδα ανθρώπων που στην Ελλάδα δεν την είχαμε συνηθίσει κοντά μας καταλάβαμε πως το SEATRAC έχει ένα κοινό χρηστών αλλά αλλάζει ολόκληρες κοινωνίες και στερεότυπα χρόνων».

Ελληνική καινοτομία – Ερώτηση: Εύκολο ή δύσκολο να παλέψεις για την ιδέα σου μέσω μίας start up και να πείσεις τελικά ότι το επιχειρηματικό σου σχέδιο αξίζει;

«Θέλει πείσμα και κυρίως αφοσιωμένη ομάδα. Αν έχεις επιλέξει την σωστή ομάδα αξίζει να παλέψεις για το επιχειρηματικό σχέδιό σου».

Ελληνική καινοτομία – Ερώτηση: Η εταιρεία σας θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το μοντέλο της μπροστά σε εκατοντάδες επενδυτές, επιχειρηματίες και άτομα που ασχολούνται με την τεχνολογία αλλά και μίντια απ’ όλον τον κόσμο. Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Η όποια χρηματοδότηση θα μας βοηθήσει στη μαζικότερη παραγωγή του SEATRAC ώστε να μπορέσουμε να παράγουμε περισσότερα μηχανήματα σε χαμηλότερη τιμή, καθιστώντας το κόστος της τοποθέτησης στην παραλία πιο προσιτό για τους δήμους και τα ξενοδοχεία που επενδύουν σ’ αυτό».