15-koyklistika-kai-grafika-chorioydakia-tis-tinoy-93845
15:51

15 κουκλίστικα και γραφικά χωριουδάκια της Τήνου

15:51
Newsroom

15 κουκλίστικα και γραφικά χωριουδάκια της Τήνου. Ένας από τους βασικούς λόγους που αγαπάμε την Τήνο, είναι τα 46 (ή 55, αναλόγως ποιος μετράει) κουκλίστικα χωριά της.

Δύο άλλοι είναι οι τέλειες παραλίες της, και το ακόμα πιο τέλειο φαγητό της, αλλά αυτά δεν είναι του παρόντος.

Advertisement

Με αυταπάρνηση και πόνο ψυχής καταφέραμε να διαλέξουμε δεκαπέντε από τα ωραιότερα.

Πύργος

Advertisement

Advertisement

Πολύς κόσμος θα σας πει ότι αυτό είναι το ωραιότερο χωριό της Τήνου –και όχι άδικα. Η ιδιαίτερη πατρίδα του Γιαννούλη Χαλεπά είναι ένα ολόλευκο χάρμα οφθαλμών.

Με την υπέροχη πλατανοσκέπαστη πλατεία του, τα μαρμάρινα υπέρθυρα των σπιτιών, τις φουντωτές μπουκαμβίλιες. Τα ενδιαφέροντα μουσεία του.

Υστέρνια

Advertisement

Κρεμασμένα ψηλά πάνω από την θάλασσα, για να την αγναντεύεις σχεδόν σε κάθε βήμα σε κάθε μαρμαρόστρωτο σοκάκι. Κάτω από κάθε υπέροχη καμάρα.

Εδώ βρίσκεται επίσης ένα από τα ωραιότερα μπαράκια του νησιού, το Μαγιού. Με την εκπληκτική του θέα στη θάλασσα και τις μουσικάρες του.

Καρδιανή

Advertisement

Ολόλευκα διώροφα σπιτάκια, λουλουδιασμένες αυλές, τρεχούμενα νερά και πράσινο συνθέτουν το πρώτο από τα πανέμορφα χωριά της Έξω Μεριάς.

Σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, απολαμβάνει και τέλεια θέα στη θάλασσα.

Βωλάξ

Για τα ποιήματα και τα στιχάκια στις πόρτες των σπιτιών, την εκπληκτική σαν κάστρου αρχιτεκτονική του και (φυσικά) για το σεληνιακό τοπίο γύρω του.

Με τους διάσπαρτους ολοστρόγγυλους βράχους που θα σε βάλει στη διαδικασία να μαντεύεις από πού μπορεί να προήλθαν –ήταν μετεωρίτης;

Ήταν έκρηξη ηφαιστείου; Κανείς δεν ξέρει ακριβώς.

Δυο Χωριά

Για μια από τις ωραιότερες πλατείες του νησιού (η άλλη είναι του Πύργου).

Με τα θεόρατα πλατάνια της. Επίσης, για τα τρεχούμενα νερά και τη φαντασμαγορική του θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Πάνορμος

Πιθανότατα το πιο κουκλίστικο παραθαλάσσιο χωριό της Τήνου, με τα λευκά σπιτάκια του να ακουμπούν σχεδόν στο κύμα.

Τα ψαροταβερνάκια του να σερβίρουν ολόφρεσκα θαλασσινά στην Προκυμαία.

Συγκεντρώνει γύρω του δύο από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού (τη Ρόχαρη και την Άγια Θάλασσα) και αυτός είναι ένας έξτρα λόγος να τον αγαπάμε.

Αρνάδος

Οι μεσαιωνικές του καμάρες σκεπάζουν τα πλακόστρωτα δρομάκια του, και η θέα «πιάνει» το μισό Αιγαίο –ναι, εντάξει, υπερβάλλουμε.

Αγάπη

Φωλιασμένη σε μια καταπράσινη πλαγιά. Με τις γλυκύτατες καμάρες της, τα χαμηλά λευκά σπιτάκια της, τα στενά δρομάκια και τους περιστερώνες της.

Δεν γίνεται να μην την αγαπήσεις.

Κτικάδος

Η θέα στην θάλασσα, στις γύρω βουνοπλαγιές και στα απέναντι νησιά από εδώ, ειδικά την ώρα που δύει ο ήλιος, είναι μαγική.

Μαγικά είναι επίσης τα πλακόστρωτα σοκάκια του, όπως και οι καμάρες που τα σκεπάζουν, όπως και τα στολισμένα με μαρμάρινα υπέρθυρα σπιτάκια του.

Σμαρδάκιτο

Αφήνεις το αυτοκίνητο, κατεβαίνεις τα σκαλάκια και βρίσκεσαι να περπατάς ανάμεσα σε φροντισμένα περιβόλια. Ασβεστωμένα σπιτάκια και πλακόστρωτα σοκάκια.

Μέχρι να καταλήξεις στη μεγάλη πλατεία με τα τρεχούμενα νερά, και να πιάσεις τραπέζι σε ένα από τα καλύτερα ταβερνάκια του νησιού.

Τριαντάρος

Σκαρφαλώνεις ένα εκατομμύριο σκαλάκια (τόσα τα βλέπουμε οι αγύμναστοι, εντάξει;) και βρίσκεσαι να περπατάς σε ένα γιγάντιο… μπαλκόνι.

Κρεμασμένο πάνω από τα νερά του Αιγαίου, με λουλουδιασμένα μπαλκόνια και ατμοσφαιρικές καμάρες που ενώνουν τα ολόλευκα σπιτάκια μεταξύ τους.

Τριπόταμος

Στη σκιά του εξωπραγματικού βράχου του Ξώμπουργκου, ανάμεσα σε τρία ποτάμια, ο υπέροχος Τριπόταμος.

Τα λευκά σπιτάκια του οποίου είναι χτισμένα τόσο κοντά μεταξύ τους που ο θρύλος λέει πως μπορείς να διασχίσεις όλο το χωριό πηγαίνοντας μόνο από ταράτσα σε ταράτσα.

Αετοφωλιά

Όνομα και πράγμα, στην κορυφή του βουνού που λέγεται «του Βοριά το Βουνί».

Η ανεμοδαρμένη Αετοφωλιά έχει, ανάμεσα στα λευκά σπιτάκια της, τις ωραιότερες ανηφορικές διαδρομές που κάνατε ποτέ.

Ταραμπάδος

Δεν είναι μόνο ένα πανέμορφο χωριουδάκι… τσέπης, είναι και αυτό στο οποίο συγκεντρώνονται οι περισσότεροι και πιο εντυπωσιακοί περιστερώνες.

Αυτά τα μοναδικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής για τα οποία φημίζεται η Τήνος.

Περάστρα

Χτισμένη στις όχθες του ομώνυμου ποταμού, στον οποίο χρωστά το πράσινο που την πλαισιώνει, τις περίτεχνες βρύσες της και τα ερείπια των παλιών νερόμυλων.