32chroni-katarreei-kathe-fora-poy-koitaei-sta-matia-kapoion-antra-poy-tis-aresei-exaitias-spanias-pathisis-104513
14:27

32χρονη καταρρέει κάθε φορά που κοιτάει στα μάτια κάποιον άντρα που της αρέσει, εξαιτίας σπάνιας πάθησης

14:27
Newsroom

Μια μητέρα αποφεύγει  την οπτική επαφή με τους άνδρες επειδή πάσχει από μια σπάνια εγκεφαλική διαταραχή που την κάνει να καταρρεύσει κάθε φορά που βλέπει κάποιον που θεωρεί ελκυστικό.

Η Κρίστι Μπράουν, 32 ετών, από το Northwich, Cheshire, έχει διαγνωστεί με καταπληξία – μια ξαφνική παράλυση των μυών που μπορεί να προκληθεί από οποιοδήποτε έντονο συναίσθημα όπως ο θυμός, το γέλιο και ο φόβος.

Advertisement

Η πάθηση σχετίζεται συνήθως με τη ναρκοληψία, μια διαταραχή του ύπνου και οι επιθέσεις συνήθως διαρκούν λιγότερο από δύο λεπτά.

Η μητέρα των δύο παιδιών αναγκάζεται να κρατήσει το κεφάλι της σκυμμένο στους δημόσιους χώρους για να αποφύγει να τραυματιστεί όταν τα γόνατά της λυγίσουν.

Advertisement

Η Κρίστι είπε: «Είναι τόσο ντροπιαστικό. Ήμουν μια φορά για ψώνια και είδα κάποιον που φαινόταν ωραίος, και τα πόδια μου απλά έπαψαν να με στηρίζουν και έπρεπε να προσκολληθώ στον ξάδερφό μου για να καταφέρω να σταθώ όρθια».

Advertisement

«Αν δω κάποιον που βρίσκω ελκυστικό, τα πόδια μου δεν με βαστάνε, προσπαθώ να μην βάλω τον εαυτό μου σε καταστάσεις όπου θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο ή προσπαθώ να κρατήσω τα μάτια μου κάτω για τη δική μου ασφάλεια».

Κατά μέσο όρο, η Κρίστι έχει πέντε επιθέσεις καταπληξίας ανά ημέρα, αλλά μπορεί να έχει έως και 50 σε μια κακή ημέρα, καθιστώντας δύσκολη την έξοδο της από το σπίτι.

Advertisement

Είπε: «Δεδομένου ότι είναι μια διαταραχή ύπνου, δεν κοιμόμαστε πολύ και όταν το κάνουμε δεν είναι βαθύς ύπνος, οπότε αν είμαι πραγματικά κουρασμένη, έχω περισσότερες επιθέσεις από ό,τι συνήθως».

«Μπορώ να την έχω στην κορυφή μιας σκάλας αν είναι απότομη επειδή δεν μου αρέσουν τα ύψη. Προσπαθώ να μετακομίσω σε ένα νέο σπίτι που δεν έχει σκάλες ή κάπου που μπορώ να κάνω μια ράμπα.

«Ο θυμός και το γέλιο επίσης το προκαλούν και εγώ με τις αδελφές μου είτε διαφωνούμε είτε κάνουμε η μία την άλλη να γελάει επειδή είναι οι πιο αστείοι άνθρωποι που γνωρίζω».

Advertisement

«Νομίζω ότι ξέρω τι κάνουν μερικές φορές, αν βεβαιωθούν ότι δεν θα χτυπήσω τότε θα με κάνουν να γελάσω»

«Ακόμα κι αν κάνω τον ίδιο μου τον εαυτό να γελάσει, μπορεί να έχω επίθεση. Προκαλείται από οποιοδήποτε έντονο συναίσθημα ή δυνατούς θορύβους όπως ήχους αυτοκινήτου ή φωνές».

«Δεν είχα μια έλξη τόσο ισχυρή πρόσφατα που να πυροδότησε μια επίθεση που από τη μια πλευρά είναι καλό, αλλά και λίγο λυπητερό γιατί θα ήθελα να νιώσω ότι ελκύομαι από κάποιον».

«Υπήρξαν στιγμές που έχω διαφωνήσει και έχω καταρρεύσει, πράγμα που έθεσε τέλος στον καυγά. Αναμένεται να κάνω φυσιοθεραπείες στην πλάτη μου γιατί την τραυμάτισα όταν είχα μια επίθεση».

Η Κρίστι γεννήθηκε με το γονίδιο της ναρκοληψίας, αλλά προκλήθηκε νωρίς από τραυματισμό στο κεφάλι όταν ήταν εννέα ετών.

Είπε: «Εγώ και μερικοί φίλοι πετούσαμε πέτρες σε ένα δέντρο για να πάρουμε αγριοκάστανα και ένας με χτύπησε στο κεφάλι καταλάθος.

«Θα είχα υποφέρει με καταπληξία τελικά λόγω του γονιδίου ούτως ή άλλως».

«Ήταν ένας αγώνας γιατί μεγάλωσα μόνοι μου τα παιδιά μου και είναι δύσκολο να βρω δουλειά όταν πρέπει να εξηγήσεις ότι μπορεί να καταρρεύσεις σε οποιοδήποτε σημείο».

«Όταν έχω μια επίθεση δεν αισθάνομαι τίποτα να περάσει από το σώμα μου, είναι σαν να διακόπτεται ένα βραχυκύκλωμα από τον εγκέφαλο προς τον μυ και απλά χάνω τον έλεγχο των ποδιών μου, αλλά το πάνω μισό του σώματός μου παραμένει ισχυρό».