to-syndromo-down-den-toys-empodise-na-zisoyn-25-yperocha-chronia-pantremenoi-kai-toys-chorise-mono-o-thanatos-69489
13:21

Το σύνδρομο Down δεν τους εμπόδισε να ζήσουν 25 υπέροχα χρόνια παντρεμένοι και τους χώρισε μόνο ο θάνατος

13:21
Χριστίνα Προφαντή

Συχνά, η κοινωνία αντιλαμβάνεται όσους έχουν αναπτυξιακές ή διανοητικές αναπηρίες ανίκανους να ζήσουν μια πλούσια και εκπληκτική ζωή λόγω της αναπηρίας τους. Ωστόσο, ο Paul, 56 ετών, και η Kris Scharoun-DeForge, 59 ετών, και οι δύο διαγνώστηκαν με σύνδρομο Down , μπόρεσαν να αποδείξουν στους επικριτές τους ότι έκαναν λάθος με την αγάπη που έχουν ο ένας για τον άλλον.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε αρχικά πριν από περίπου τρεις δεκαετίες σε ένα χορό για άτομα με αναπηρίες, όταν η Kris ερωτεύτηκε τρελά με τον άνδρα των ονείρων της.

Advertisement

Δυστυχώς, μετά από 25 χρόνια ευτυχισμένου γάμου , που ονομάστηκε “ο μεγαλύτερος γάμος με σύνδρομο Down”, τελείωσε όταν ο Paul πέθανε εξαιτίας της πρώιμης νόσου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, η Kris τον θυμάται με αγάπη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, το ζευγάρι από τη Νέα Υόρκη, γνωρίστηκε τη δεκαετία του ’80 και άμεσα συμπάθησαν ο ένας τον άλλον. Άρχισαν να μιλάνε και τελικά ξεκίνησαν να βγαίνουν ραντεβού. Συνέχισαν τα ραντεβού για μερικά χρόνια μέχρι το 1988, όταν η Kris έκανε πρόταση γάμου στην αγάπη της ζωής της, σπάζοντας όλα τα στερεότυπα.

Advertisement

Η Kris εξήγησε σε μια συνέντευξη: “Με έκανε να γελάω, κοίταξα στα μάτια του και είδα το μέλλον μου, και τότε έκανα την πρόταση γάμου. Είπε ναι.”

Advertisement

Τόσο η Kris όσο και ο Paul ήταν εκστασιασμένοι που ζούσαν παντρεμένοι μεταξύ τους, αλλά υπήρχαν πολλοί που αμφέβαλλαν την ικανότητά τους να ζήσουν τη ζωή τους ως ένα ευτυχισμένο παντρεμένο ζευγάρι.

Αρχικά, οι αρχές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης δεν πείστηκαν για την ικανότητά τους να συναινούν σε μια σχέση. Ωστόσο, μετά από χρόνια πειθούς και πολυάριθμες δοκιμασίες για να μετρήσουν τις σeξουαλικές τους γνώσεις, συναισθήματα και ανάγκες, τους επιτράπηκε να παντρευτούν το 1993.

Advertisement

Η ζωή τους μαζί ως παντρεμένο ζευγάρι δεν ήταν διαφορετική από αυτή των άλλων τυπικών ζευγαριών. Το ζευγάρι ζούσε μαζί σε διαμέρισμα που υποστηριζόταν από το κράτος για άτομα με ειδικές ανάγκες, μοιράζοντας ένα υπνοδωμάτιο.

Τόσο η Kris όσο και ο Paul είχαν δουλειές: Η Kris δούλευε στην Pizza Hut, ενώ ο Paul εργάστηκε στο εργαστήριο Arc of Onondaga, μια ομάδα που εργάζεται για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες. Για να τους βοηθήσουν με κάποιες από τις καθημερινές τους δραστηριότητες, είχαν φροντιστές που έμειναν μαζί τους σε ένα δεύτερο δωμάτιο. Το ζευγάρι έγιναν νονοί για την ανιψιά τους, αν και δεν είχαν δικά τους παιδιά.

Ήταν μόλις πριν από περίπου ένα χρόνο όταν ο Paul άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα άνοιας. Η ασθένεια επηρεάζει περίπου το ήμισυ του συνόλου των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Down ηλικίας άνω των 50 ετών.

Η αδελφή της Kris, η Susan Scharoun, δήλωσε για την εξέλιξη: Σιγά σιγά, συνηθίζεις ότι αρχίζει να σβήνει η μνήμη του. Ήταν ακόμα μέλος της οικογένειας, αλλά δεν αναγνώριζε πραγματικά τους ανθρώπους … Όταν έβλεπε την Kris, την κοίταζε απλά.” Τελικά, οι ανάγκες του αυξήθηκαν σε ένα σημείο όπου έπρεπε να απομακρυνθεί από το σπίτι τους, αφήνοντας την Kris απολύτως συγκλονισμένη.

Advertisement

Τον περασμένο μήνα, ο Paul πέθανε, αλλά το ζευγάρι πρόλαβε να γιορτάσει την 25η επέτειό του το 2018.

Με την ευκαιρία της επετείου τους, το ζευγάρι ανανέωσε αυθόρμητα τους όρκους του. Πριν το θάνατό του, η Kris είχε ζωγραφίσει στον άντρα της μια όμορφη πεταλούδα.

Εξήγησε: “Ήμουν πολύ, πολύ αναστατωμένη, έδωσα την εικόνα στον αγαπημένο μου, και το αγάπησε … σκέφτομαι τον Paul να πετάει στον αέρα … Και να είναι ελεύθερος”.

Την επέτειο του γάμου τους τον Αύγουστο, που θα ήταν η 26η επέτειά τους, η Kris θα ταξιδέψει στο αγαπημένο τους τόπο διακοπών, τα βουνά Adirondack στη Νέα Υόρκη, για να σκορπίσει τη στάχτη της τέως συζύγου της. Από το γάμο τους, η αδελφή Susan σημείωσε, “Είχαν μια άνευ όρων αγάπη. Συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον.”