Advertisement
ΥΓΕΙΑ

10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν πάτε για ύπνο

19:16
Newsroom

Ο κύκλος ύπνου εγρήγορσης είναι από τους πιο σημαντικούς βιολογικούς κύκλους στον άνθρωπο. Η κακή ποιότητα του ύπνου μπορεί να υποσκάψει σημαντικά το επίπεδο ενέργειας ενός οργανισμού, την υγεία του, την απόδοση στην εργασία και την ποιότητα της ζωής. Οι πάσχοντες από κακή ποιότητα ύπνου ή  αϋπνία ευρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο προσβολής από προβλήματα μνήμης, χρόνιο σύνδρομο κόπωσης, μυϊκά άλγη, ψυχολογικά προβλήματα,  εξασθένηση ανοσοποιητικού συστήματος, διαταραχές αρτηριακής πίεσης, βουλιμία, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, προβλήματα σακχάρου, διαβήτη, καρδιακά προβλήματα.

Η έκκριση της χημικής ουσίας μελατονίνης που συντονίζεται με το φως, η λειτουργία του  νευρωνικού βηματοδότη του ύπνου, νευροβιολογικές οδοί που ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του κύκλου ύπνου εγρήγορσης είναι σύνθετα και εξαιρετικά ευαίσθητα συστήματα σε μία ποικιλία από παράγοντες. Μια  σειρά από τροποποιήσιμους παράγοντες κινδυνεύουν να διαταράξουν την ισορροπία των εύθραυστων βιολογικών συστημάτων που εμπλέκονται στην ομαλή επέλευση και διατήρηση του ύπνου και να πυροδοτήσουν ποικίλες διαταραχές ύπνου σε ευαίσθητους ασθενείς.

Advertisement

Ιδιαίτερα εάν πάσχετε από διαταραχές ύπνου, όπως αναφέρει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη  θα πρέπει να αποφύγετε τα εξής:

.

Advertisement
Advertisement
TAGS:
Advertisement