10-pragmata-poy-tha-symvoyn-sto-soma-soy-an-stamatiseis-simera-na-tros-zachari-34717
11:31

10 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σου αν σταματήσεις σήμερα να τρως ζάχαρη

11:31
Newsroom

Κόψιμο ζάχαρης: Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν ποτά και διάφορα άλλα προϊόντα, τα οποία περιέχουν ζάχαρη. Μάλιστα, πολλές φορές, τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν υπερβολική ζάχαρη. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, τι πρόκειται να συμβεί στο σώμα σας, αν κόψετε τη ζάχαρη; Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε:

Κόψιμο ζάχαρης – Συμβουλές για την υγεία: Δέκα πράγματα που συμβαίνουν, αν βάλετε STOP στη ζάχαρη

– Τα επίπεδα ενέργειάς σας βελτιώνονται όταν κόβετε τη ζάχαρη: Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να πίνουν ζαχαρούχα αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και άλλα ροφήματα γεμάτα ζάχαρη. Το κάνουν όταν αισθάνονται ότι χρειάζονται επιπλέον ενέργεια. Όμως οι μελέτες έχουν δείξει ότι η παρουσία υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης στο σώμα μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει πτώση ενέργειας ή κατάρρευση.

Advertisement

Το συγκεκριμένο γεγονός δυσκολεύει τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπλοκάρει τη ικανότητα του σώματος να διατηρεί τα αποθέματα ενέργειάς του όσο το δυνατόν υψηλότερα. Αν ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση ζάχαρης, θα παρατηρήσετε ότι η ενέργειά σας θα αυξάνεται.

Advertisement

Κόψιμο ζάχαρης – Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλα πράγματα που συμβαίνουν, αν βάλετε STOP στη ζάχαρη

– Η καρδιά σας θα είναι υγιέστερη: Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης μειώνει επίσης τον κίνδυνο να πάθετε καρδιακή προσβολή. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association. Αυτή αποκάλυψε τους πολυάριθμους κινδύνους που έχει η ζάχαρη για την υγεία της καρδιάς.

Advertisement

– Θα προστατέψετε τον εαυτό σας από τον καρκίνο: Αρκετές μελέτες παγκοσμίως συμφωνούν ότι η ζάχαρη εξασφαλίζει τροφή στα καρκινικά κύτταρα. Έτσι, μειώνοντας την κατανάλωση ζάχαρης μπορείτε επίσης να συνεισφέρετε στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου. Επιπλέον, να σταματήσετε την εξάπλωση και τον πολλαπλασιασμό κακοήθων κυττάρων παντού μέσα στο σώμα.

– Προστατεύετε το συκώτι σας: Η φρουκτόζη και η γλυκόζη σε υπερβολική ποσότητα μπορούν να οδηγήσουν στη συσσώρευση τοξικών ουσιών στο συκώτι σας. Αυτό συμβαίνει όταν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα οινοπνεύματος. Οι ειδικοί συνιστούν την περιοδική αποτοξίνωση του συκωτιού. Σκοπός είναι να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων στο συκώτι, λόγω της κατανάλωσης ζάχαρης.

Advertisement

Κόψιμο ζάχαρης – Συμβουλές για την υγεία: Επιπλέον, πράγματα που συμβαίνουν, αν βάλετε STOP στη ζάχαρη

– Θα κοιμάστε καλύτερα: Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει πτώση στα επίπεδα ενέργειάς σας. Όμως, ταυτόχρονα μπορεί να διαταράξει και τον ύπνο σας. Οι άνθρωποι που μειώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση ζάχαρης, γρήγορα παρατηρούν πόσο καλύτερα κοιμούνται, ενώ μερικοί βρίσκουν ακόμα και ανακούφιση από την αϋπνία.

– Το δέρμα σας θα έχει νεανικότερη όψη, όταν κόβετε τη ζάχαρη: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να παρεμποδίσει την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου από το σώμα, δύο σημαντικές πηγές πρωτεΐνης για το δέρμα. Μακροπρόθεσμα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση και άλλες δερματικές διαταραχές.

– Θα έχετε πιο ισορροπημένο σωματικό βάρος: Οι ζαχαρούχες τροφές τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υδατάνθρακες και θερμίδες, που όλα μπορεί να αποτελούν αιτία αύξησης του βάρους. Η αφαίρεση της ζάχαρης από την καθημερινή σας διατροφή συμβάλλει στον περιορισμό της πρόσληψης των ουσιών αυτών, κάνοντας ευκολότερη την επίτευξη ενός ισορροπημένου, υγιούς βάρους. Όμως όπως αναφέρει ο Δρ. Vermunt SH στη μελέτη του, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί η ακριβής σύνδεση της ζάχαρης με την αύξηση βάρους.

Advertisement

Κόψιμο ζάχαρης – Συμβουλές για την υγεία: Τα υπόλοιπα πράγματα που συμβαίνουν, αν βάλετε STOP στη ζάχαρη

– Η πέψη σας θα βελτιωθεί, όταν κόβετε τη ζάχαρη: Μειώνοντας την κατανάλωση ζάχαρης, ωθείτε επίσης το πεπτικό σας σύστημα να βελτιώσει την ικανότητά του να χωνεύει την τροφή. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και άλλα προβλήματα που συνδέονται με το παχύ έντερο.

– Θα αισθάνεστε περισσότερο χορτάτοι: Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί αντίσταση στη λεπτίνη, την ορμόνη που δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι χορτάσατε.

– Θα έχετε καλύτερη στοματική υγεία: Τα βακτήρια στο στόμα σας ακμάζουν όταν τα ταΐζετε ζάχαρη. Η κατανάλωση πολλών ζαχαρούχων τροφών αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσετε τερηδόνα και άλλα οδοντικά προβλήματα. Όταν μειώνετε την κατανάλωση ζάχαρης, προάγετε την υγεία των δοντιών και των ούλων.