6-lathi-stis-scheseis-mas-me-toys-alloys-anthropoys-poy-mas-kanoyn-monachikoys-kai-dystychismenoys-53017
20:35

6 λάθη στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους που μας κάνουν μοναχικούς και δυστυχισμένους

20:35
Newsroom

Δυστυχισμένοι άνθρωποι – Συμβουλές για την υγεία: Πολλοί άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι, ενώ παράλληλα είναι και μοναχικοί. Οι λόγοι μπορεί να μην είναι κάτι τυχαίο. Μπορεί να οφείλονται στο ίδιο το άτομο, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Παρακάτω υπάρχει μία σχετική λίστα με συνήθειες που κάνουν τα άτομα, μοναχικά και δυστυχισμένα.

Δυστυχισμένοι άνθρωποι – Συμβουλές για την υγεία: Ακολουθούν έξι ψυχολογικές συνήθειες, που κάνουν κακό στους ανθρώπους

Δεν μπορείτε να πείτε όχι: Στη λίστα σας υπάρχουν περισσότερα πράγματα που πρέπει να κάνετε για τους άλλους, παρά για εσάς. Να βοηθήσετε, να συμβουλέψετε, να αγοράσετε, να φροντίσετε, να δανείσετε και πολλά ακόμη που σπαταλούν τον πολύτιμο χρόνο σας. Αν ερωτηθείτε τι έχουν κάνει αυτοί οι άνθρωποι για εσάς, ίσως δεν μπορέσετε να βρείτε μια απάντηση.

Advertisement

Τι να κάνετε: Βάλτε στις πρώτες προτεραιότητες τις δικές σας δουλειές. Αν κάποιος προσπαθήσει να αποδείξει πως είστε εγωιστές και αχάριστοι, ίσως το κάνει ως χειραγώγηση των συναισθημάτων σας. Πριν προσφέρετε τυφλά τη βοήθειά σας σε κάποιον, σκεφτείτε αν κερδίζει κάτι με το να του παρέχετε βοήθεια κάθε φορά.

Advertisement

Ζητάτε την έγκριση: Δεν νιώθετε βέβαιοι και συνεχώς προσπαθείτε να λάβετε έγκριση από άτομα που η γνώμη τους είναι σημαντική για εσάς. Κάνετε κάτι για να επαινεθείτε ή να δεχθείτε συγχαρητήρια από το αφεντικό, τους συναδέλφους, τους φίλους και τους συγγενείς σας. Αν λάβετε έγκριση, αισθάνεστε ότι κάνατε κάτι «καλό». Αν δεν λάβατε την επιθυμητή ανταπόκριση, αισθάνεστε σαν να κάνατε κάτι ασήμαντο ή «κακό».

Advertisement

Τι να κάνετε: Πρέπει να καταλάβετε ότι είστε καλοί και ότι δεν χρειάζεται να το αποδείξετε. Αντί να ψάχνετε για έγκριση, προσπαθήστε να πετύχετε τους στόχους σας. Αναπτύξτε και εξελίξτε το επάγγελμά σας, φροντίστε για την υγεία σας, αγαπήστε και αγαπηθείτε. Η αυτοπεποίθηση θα γίνει ο πιστός σύντροφός σας και η ανάγκη σας για έγκριση θα εξαφανιστεί.

Δυστυχισμένοι άνθρωποι – Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλες ψυχολογικές συνήθειες, που κάνουν κακό στους ανθρώπους

Ομαδοποιείτε τα πράγματα: Δεν υποστηρίζετε, δεν διαμαρτύρεστε, δεν αγωνίζεστε ή δεν προσπαθείτε για τα δικαιώματά σας. Είναι ευκολότερο να δεχτείτε τα πάντα, να είστε υπομονετικοί, ήσυχοι και καλοί, ώστε να μην προκαλέσετε συγκρούσεις. Ωστόσο, αυτό είναι μια ψευδαίσθηση: αν δεν υποστηρίξετε τη γνώμη σας, κανείς δεν θα γνωρίζει ποτέ ότι έχετε τη δική σας άποψη.

Advertisement

Τι να κάνετε: Αφήστε τον εαυτό σας να έχει γνώμη. Δεν χρειάζεται να ψάχνετε για υποστήριξη σε εκείνους που ακούγονται πιο δυνατοί και πιο σίγουροι από εσάς. Όταν εκφράζετε ανοιχτά την άποψή σας, επιδεικνύετε την ατομικότητά σας. Ο σεβασμός που αξίζετε είναι πιο σημαντικός.

Κατηγορείτε τον εαυτό σας για τα συναισθήματα των άλλων: Συχνά ζητάτε συγγνώμη αν δεν μπορείτε να εκπληρώσετε το αίτημα κάποιου ή αν δεν μαντέψατε τις σκέψεις, τις προσδοκίες ή τα συναισθήματά του. Θυμός, αδικία, θλίψη, δυσαρέσκεια: οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα άλλων ανθρώπων σας φοβίζουν και σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι.

Τι να κάνετε: Αφήστε στην άκρη το βάρος της ευθύνης για τα συναισθήματα, τα προβλήματα και τις προσδοκίες κάποιου άλλου. Όταν νιώθετε γεμάτοι ενοχές, σκεφτείτε το εξής: Τι έκανε αυτό το άτομο για να επιλύσει το πρόβλημά του; Γιατί έχει χρόνο για κλαψούρισμα και πόνο αν το πρόβλημα δεν έχει ακόμα επιλυθεί;

Advertisement

Δυστυχισμένοι άνθρωποι – Συμβουλές για την υγεία: Οι υπόλοιπες ψυχολογικές συνήθειες, που κάνουν κακό στους ανθρώπους

Δεν βάζετε όρια: Είστε πάντα έτοιμοι να κάνετε τα πάντα για τους όλους. Αν κάποιος έχει ένα επείγον πρόβλημα, θα παραιτηθείτε από όλες τις εργασίες σας, θα οδηγήσετε ως τα μισά της πόλης και θα λύσετε το πρόβλημά του χωρίς ανταλλάγματα. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις δουλειές σας, αλλά όχι να αρνηθείτε να βοηθήσετε κάποιον άλλο.

Τι να κάνετε: Σκεφτείτε τι είναι καλό για σας και πείτε το σε όσους βρίσκονται γύρω σας. Πηγαίνετε εκδρομή για ένα Σαββατοκύριακο; Πείτε τους ότι μπορείτε να εργαστείτε μέχρι την Παρασκευή. Δεν πρέπει να βρίσκετε δικαιολογίες, αλλά να αποτελείτε προτεραιότητα για τον εαυτό σας, μία για πάντα.

Κάνετε πράγματα που δεν σας αρέσουν: Είστε αφοσιωμένοι στις απαιτήσεις κάποιων άλλων, των γονιών, των συγγενών, των φίλων ή των γνωστών σας. Σπάνια απορρίπτετε κάτι που θα σας ζητήσουν, οπότε ο χρόνος σας χωρίζεται για χάρη τους και δεν έχετε καθόλου ώρα για εσάς.

Τι να κάνετε: Διαχωρίστε την ημέρα σας σε χρόνο για ξεκούραση, εργασία, οικιακή εργασία, περπάτημα, διασκέδαση ή ταξίδια. Επιλέξτε μια μέρα όπου θα κάνετε μόνο ότι θέλετε εσείς. Βάλτε προτεραιότητες και σκεφτείτε καλά κάθε φορά, πριν αναλάβετε τη δουλειά κάποιου άλλου.