altschaimer-to-voyrtsisma-ton-dontion-syndeetai-me-ti-mnimi-96557
15:18

Αλτσχάιμερ: Το βούρτσισμα των δοντιών συνδέεται με τη μνήμη

15:18
Newsroom

Αλτσχάιμερ: Εσείς γνωρίζατε ότι η σωστή στοματική υγιεινή καθυστερεί το Αλτσχάιμερ; Κι όμως! Οι ερευνητές βρήκαν σύνδεση μεταξύ της ουλίτιδας και της νόσου!

Advertisement

Αλτσχάιμερ: Πως συνδέεται με τα δόντια;

Νορβηγοί ερευνητές υποστηρίζουν πως εάν προσέχετε τα δόντια σας, τότε μειώνετε τις πιθανότητες να νοσήσετε από Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ασθένεια των ούλων (ουλίτιδα) παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν ένα άτομο αναπτύσσει, ή όχι τη νόσο Αλτσχάιμερ.

“Ανακαλύψαμε ότι το βακτήριο που προκαλεί την ουλίτιδα μπορεί να μετακινηθεί από το στόμα στον εγκέφαλο”, λέει ο επικεφαλής ερευνητής Piotr Mydel από το ερευνητικό εργαστήριο Broegelmanns, στο Τμήμα Κλινικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Bergen.

Advertisement

Τα βακτήρια αυτά παράγουν μια πρωτεΐνη που καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, κάτι που με την σειρά του οδηγεί σε απώλεια μνήμης και, τελικά, στη νόσο Alzheimer.

Advertisement

Αλτσχάιμερ: Αποκτήστε καλή μνήμη βουρτσίζοντας τα δόντια σας

Ο δρ. Mydel επισημαίνει ότι τα βακτήρια δεν προκαλούν άμεσα το Alzheimer, αλλά η παρουσία αυτών των βακτηρίων αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου και εμπλέκονται επίσης στην ταχύτητα εξέλιξης της νόσου. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι αυτή η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιβραδύνετε τη νόσο.

“Βουρτσίστε τα δόντια σας και χρησιμοποιήστε και οδοντικό νήμα”. Ο δρ. Mydel προσθέτει ότι είναι σημαντικό, αν έχετε διαπιστώσει ουλίτιδα και έχετε στην οικογένειά κάποιο άτομο με Αλτσχάιμερ, να επισκέπτεστε τακτικά στον οδοντίατρό σας και να καθαρίζετε σωστά τα δόντια σας.

Advertisement

Αλτσχάιμερ: Αναπτύσσεται νέο φάρμακο

Οι ερευνητές ανακάλυψαν στο παρελθόν ότι τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα μπορούν να μετακινηθούν από το στόμα στον εγκέφαλο όπου τα ένζυμα που εκκρίνουν μπορούν να καταστρέψουν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Τώρα, για πρώτη φορά, ο δρ. Mydel έχει στοιχεία DNA γι’ αυτήν τη διαδικασία. Εκείνος και οι συνεργάτες του εξέτασαν 53 άτομα με Alzheimer και ανακάλυψαν το εν λόγω ένζυμο στο 96% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον δρ. Mydel, αυτή η γνώση δίνει στους ερευνητές μια πιθανή νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόσου.

“Καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα φάρμακο που εμποδίζει τα επιβλαβή ένζυμα από τα βακτήρια, καθυστερώντας έτσι την ανάπτυξη του Alzheimer. Σχεδιάζουμε να δοκιμάσουμε αυτό το φάρμακο αργότερα φέτος”, λέει ο δρ. Piotr Mydel.

Αλτσχάιμερ: Η σύνδεσή του με την ουλίτιδα

Τα βακτήρια Porphyromonas gingivalis (P.gingivalis) είναι μία από τις κύριες αιτίες της νόσου των ούλων (ουλίτιδα).

Τα βακτήρια προκαλούν χρόνια μόλυνση στα ούλα, αλλά μπορούν να μετακινηθούν στον εγκέφαλο όπου μπορεί να βλάψουν τα νευρικά κύτταρα.

Περίπου το 50% των ανθρώπων έχει αυτό το βακτήριο σε κάποια μορφή του.

Περίπου το 10% αυτών εκείνων που έχουν αυτό το βακτήριο θα αναπτύξουν σοβαρή ουλίτιδα, χαλαρά δόντια και θα έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ.

Εκτός από το Αλτσχάιμερ, τα βακτήρια συνδέονται με ρευματισμούς, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και καρκίνο του οισοφάγου.

Advertisement

Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο στον ανθρώπινο οργανισμό και με την παραπάνω έρευνα μάθαμε πως μία απλή, καθημερινή κίνηση, όπως αυτή του βουρτσίσματος των δοντιών, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για εμφάνιση της νόσου Alzheimer.