amygdales-11-tropoi-gia-na-apallageite-apo-ta-leyka-kommatia-poy-prokaloyn-pono-kai-flegmoni-ston-laimo-67730
14:35

Αμυγδαλές: 11 τρόποι για να απαλλαγείτε από τα λευκά κομμάτια που προκαλούν πόνο και φλεγμονή στον λαιμό

14:35
Χριστίνα Προφαντή

Οι πέτρες στις αμυγδαλές είναι τα μικρά, υπόλευκα απόβλητα που συνήθως βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού. Ωστόσο, είναι συχνά χωρίς συμπτώματα και προκαλούν μικρές δυσκολίες, όπως οδυνηρή κατάποση, φλεγμονή κόκκινων αμυγδαλών και κακή αναπνοή που όλοι γνωρίζουμε και μισούμε.

Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικούς τρόπους που μπορείτε να απαλλαγείτε από τις πέτρες των αμυγδαλών μόνοι σας. Θέλουμε επίσης να γνωρίζετε πότε είναι απαραίτητο να δείτε τον γιατρό σας και πώς να αποφύγετε την επανεμφάνισή τους.

Advertisement

1. Αφαίρεση των πετρών των αμυγδάλων χρησιμοποιώντας μπατονέτες

1. Συγκεντρώστε αυτά τα στοιχεία μαζί με τις μπατονέτες:

Advertisement

  • Έναν καθρέφτη
  • Οδοντόβουρτσα
  • Ένα φακό
  • Τρεχούμενο νερό

2. Ανοίξτε το στόμα σας και ανάψτε το φακό στο λαιμό σας. Κάνοντας αυτό μπροστά από έναν καθρέφτη θα σας βοηθήσει να δείτε τις πέτρες στις αμυγδαλές.

Advertisement

3. Βγάλτε τη γλώσσα σας και πείτε “Αααα!” ηια να σφίξετε τους μυς στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Αυτό θα βοηθήσει να ωθήσει τις αμυγδαλές σας προς τα εμπρός για να τις δείτε καλύτερα.

4. Ρίξτε λίγο νερό στη μπατονέτα για να τη κάνετε πιο μαλακή και λιγότερο ερεθιστική για το λαιμό σας. Αποφύγετε να το βάλετε στο πάγκο για να αποφύγετε τη μόλυνση.

5. Πιέστε απαλά τις πέτρες με την μπατονέτα και πιέστε την πέτρα μέχρι να την μετακινήσετε. Στη συνέχεια, τραβήξτε την απαλά από το στόμα σας με την μπατονέτα.

Advertisement

6. Να είστε πολύ ήπιος καθώς μπορεί να προκύψει αιμορραγία. Ωστόσο, μερικές φορές μια μικρή αιμορραγία είναι φυσιολογική, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να την ελαχιστοποιήσετε. Θυμηθείτε, οι γρατσουνιές και οι πληγές μπορούν να μολυνθούν από τα ίδια βακτήρια που προκάλεσαν τις πέτρες.

7. Ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλες τις πέτρες, ειδικά εάν το σάλιο σας αισθάνεται λίγο κολλώδες. Απλώς πιείτε νερό για να ξεπλύνετε το στόμα σας.

2. Χρησιμοποιώντας στοματικό σπρέι

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σπρέι νερού υπό πίεση, που χρησιμοποιούνται συχνά για να σπρώξουν τις πέτρες από τις κοιλότητες τους, απλώς να το χρησιμοποιήσετε στη χαμηλότερη ρύθμιση.

Advertisement

Αλλά πριν το αγοράσετε, δοκιμάστε το πρώτα στις αμυγδαλές σας για να δείτε αν το σπρέι είναι πολύ ισχυρό. Αν σας πονάει με οποιονδήποτε τρόπο, αποφύγετε να το χρησιμοποιήσετε για να αφαιρέσετε τις πέτρες.

Τοποθετήστε το σπρέι μέσα στο στόμα σας χωρίς να αγγίξετε την πέτρα και πιέστε στη χαμηλότερη ρύθμιση. Στη συνέχεια, κατευθύνετε τη ροή του νερού σε μια ορατή πέτρα και κρατήστε το σταθερό έως ότου απομακρυνθεί η πέτρα.

3. Κάντε γαργάρες για να αφαιρέσετε και να αποτρέψετε τις πέτρες

Οι γαργάρες με στοματικό διάλυμα μετά το φαγητό είναι επίσης μια σπουδαία συμβουλή, δεδομένου ότι οι πέτρες στις αμυγδαλές συχνά σχηματίζονται μετά την παραμονή τροφών που κολλάνε στις τρύπες.

Συνιστάται να κάνετε γαργάρες με ένα στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ μετά το φαγητό. Όχι μόνο το πλύσιμο θα βελτιώσει την υγεία των δοντιών και των ούλων σας, αλλά θα βοηθήσει επίσης να εξαλείψει τυχόν μικροσκοπικά κομμάτια τροφής.

Επίσης, ένα μείγμα ζεστού νερού και αλατιού είναι καλύτερο για γαργάρες, καθώς μετατοπίζει κομμάτια τροφής από τις αμυγδαλές. Θα πρέπει να αναμίξετε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι νερού και ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθεί.

Στη συνέχεια, κάντε γαργάρες με το αλατόνερο με το κεφάλι σας να είναι στραμμένο προς τα πίσω. Το αλατόνερο τείνει να απαλύνει οποιαδήποτε δυσφορία που προκαλείται από την αμυγδαλίτιδα.

4. Γαργάρες με μηλόξιδο

Το ξύδι τείνει να καταστρέφει τις πέτρες λόγω του όξινου περιεχομένου του. Αραιώστε λίγο μηλόξιδο με νερό σε ένα ποτήρι και κάντε γαργάρες. Ξεκινήστε αναμειγνύοντας μια κουταλιά της σούπας μηλόξιδο με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Δοκιμάστε να το κάνετε αυτό 3 φορές την ημέρα, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην χαλάρωση των πέτρων πιο γρήγορα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη χρήση μηλόξιδου, η οποία περιλαμβάνει τη δυνατότητα πεπτικών προβλημάτων και φθοράς των δοντιών.

5. Χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια, όπως το λεμόνι και η σμύρνα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των πετρών λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων τους.

Ξεκινήστε αραιώνοντας το αιθέριο έλαιο σε ελαιόλαδο και τοποθετήστε 1 ή 2 σταγόνες σε μια οδοντόβουρτσα πριν βουρτσίζετε τις πέτρες. Συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε αυτήν την οδοντόβουρτσα για τα δόντια σας εξαιτίας της ποσότητας των βακτηρίων που εμπλέκονται.

6. Χρησιμοποιώντας μια απλή οδοντόβουρτσα

Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος μιας οδοντόβουρτσας (που είναι και η επίπεδη πλευρά), προσπαθήστε προσεκτικά να σηκώσετε τον ιστό των αμυγδαλών και να βρείτε τις πέτρες. Κάντε γαργάρες με λίγο αλμυρό νερό για να αποφύγετε οποιαδήποτε περαιτέρω βακτηριακή λοίμωξη.

Με το βούρτσισμα της γλώσσας συχνά, όπως και τα δόντια, μπορείτε να μειώσετε την υπερβολική ποσότητα βακτηρίων στο στόμα και να αποτρέψετε τη μελλοντική δημιουργία αμυγδάλων.

7. Τρώγοντας γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι επίσης ένα καλό αντίδοτο για την αποτροπή των πετρών επειδή περιέχει οξεόφιλο γαλακτοβάκιλο και άλλα ευεργετικά προβιοτικά που έχουν το καθένα μοναδικά οφέλη για την υγεία.

Τα προβιοτικά βοηθούν στην εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν πέτρες στις αμυγδαλές.

8. Μασώντας καρότα

Η κατανάλωση καρότων βοηθά στην αύξηση του σάλιου, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στη μείωση και την εξάλειψη των πετρών.

9. Ζητήστε ιατρική βοήθεια

Συνιστάται επίσης να συζητήσετε με έναν γιατρό σχετικά με τη λήψη μιας αμυγδαλεκτομής που είναι μια απλή και αποτελεσματική διαδικασία που χρησιμοποιείται συνήθως για την αφαίρεση των επίμονων πετρών στις αμυγδάλες. Είναι σχετικά χαμηλός κίνδυνος, η περίοδος αποκατάστασης είναι σύντομη και πιθανόν να ακολουθείται από κάποιο πόνο στο λαιμό και μικρή αιμορραγία.

10. Πάρτε αντιβίωση

Επιπλέον, μπορείτε να εξετάσετε τη χρήση αντιβιοτικών μετά από συζήτηση με το γιατρό σας για επίμονες ή σοβαρές πέτρες στις αμυγδαλές. Διαφορετικά αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των αμυγδάλων. Ωστόσο, μπορεί να αποτύχουν να αντιστρέψουν την αιτία των πετρών, η οποία μπορεί να είναι τροφή που πιάνεται στις αμυγδαλές.

11. Θεραπεία με λέιζερ

Εάν είναι δυνατόν, ρωτήστε και συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με τις επιλογές θεραπείας με λέιζερ, αφού ο ιστός που συγκρατεί τις πέτρες των αμυγδαλών μπορεί να αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας λέιζερ. Η χρήση με λέιζερ εξομαλύνει την επιφάνεια των αμυγδαλών έτσι ώστε να μην υπάρχουν πλέον εσοχές για τις πέτρες.

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η διαδικασία έχει τους δικούς της κινδύνους και πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των πετρών αμυγδάλων. Βουρτσίστε, κάντε νήμα και ξεπλύνετε τακτικά το στόμα σας.