anargyros-mariolis-o-ellinas-epistimonas-poy-anakirychthike-amp-8220-kalyteros-giatros-tis-eyropis-amp-8221-101344
12:59

Ανάργυρος Μαριόλης: Ο Έλληνας επιστήμονας που ανακηρύχθηκε “Καλύτερος γιατρός της Ευρώπης”

12:59
Νίκη Μουλά

Ο καλύτερος γιατρός για το 2019, ανακηρύχθηκε από τον έγκριτο οργανισμό WONCA Europe και είναι ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής.

Ο Ανάργυρος Μαριόλης θα βραβευτεί στο συνέδριο WONCA Europe που θα διεξαχθεί στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας τον Ιούνιο.

Advertisement

«Ο Ήρωας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα», «Πρότυπο Γενικού Γιατρού», «Σαμαρείτης Ιατρός στα εδάφη της αρχαίας Σπάρτης» είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς και αποσπάσματα από δηλώσεις δημοσιογράφων, ασθενών και πολιτών που περιγράφουν τον Δρ. Μαριόλη, όπως αναφέρει η Wonca για τον «Γιατρό 5 Αστέρων».

Advertisement

Σύμφωνα με τον οργανισμό Wonca, είναι ο μόνος Γενικός Ιατρός που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2016) για τις υπηρεσίες του στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Advertisement

Ανάργυρος Μαριόλης: Η σταδιοδρομία

Ο Ανάργυρος Μαριόλης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1996, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με βαθμό Άριστα στο ΕΚΠΑ και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στη Γενική Ιατρική το 2000.

Σε ηλικία 30 ετών δημιούργησε το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα, το κέντρο υγείας Βύρωνα το οποίο εξυπηρετούσε περισσότερες από 150.000 επισκέψεις ετησίως, με μια διεπιστημονική ομάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο Δρ Μαριόλης διοργάνωσε διάφορες εκστρατείες και δημιούργησε, σε συνεργασία με τον δήμο Βύρωνα και άλλους φορείς, ειδικό ξενώνα κοινωνικής μέριμνας με 150 δωμάτια, όπου οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι άποροι έμεναν για να λαμβάνουν φροντίδα.

Advertisement

Το 2010 ο Ανάργυρος Μαριόλης έφυγε από την πρωτεύουσα για να αφιερωθεί στην ανάπτυξη του κέντρου υγείας Αρεόπολης. Στην απομακρυσμένη περιοχή της Μάνης, ανέπτυξε το κέντρο, στο οποίο γίνονται δεκτοί περίπου 2.500 ασθενείς μηνιαίως. Ο Δρ. Μαριόλης δημιούργησε μια διεπιστημονική ομάδα, με γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους.

Ανάργυρος Μαριόλης: Η διάκριση από τον WONCA Europe

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ανάργυρος Μαριόλης, με αφορμή τη διάκριση του από τον WONCA Europe, αναφέρει:

«Λαμβάνοντας αυτή την τιμή βράβευση, η συγκίνηση μου δεν μετριέται με λέξεις. Καθώς αναφέρομαι στους ασθενείς και την προσπάθεια, την οποία κάνουμε τόσα χρόνια, ομοιάζουν οι στιγμές με απειράριθμους κόκκους που, ενώ δείχνουν ολόιδιοι, κανείς τους δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Το καθήκον και η ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια θεσμοθετήθηκαν από τους ίδιους τους πολίτες – ασθενείς. Αυτές τις ώρες, οι λέξεις βγαίνουν από το στόμα μου διαρκώς αβίαστες, αλλά δεν με αφήνουν να εκφράσω όλα όσα θα ήθελα.

Advertisement

Όραμα, σκέψεις και διαδρομές. Γοητευμένος τόσα χρόνια από τη Γενική – Οικογενειακή Ιατρική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν είχα παρά μόνο μια επιλογή, να την ακολουθήσω στη δημιουργία της.

Τα παιχνίδια που έπαιζα σαν παιδί, παρά τις περιορισμένες μου δυνατότητες… αν όχι όλα, τα περισσότερα ήταν δημιουργημένα μέσα στη μοναξιά. Γι’ αυτό και επέλεξα τη Μάνη, ως προτελευταίο σταθμό μου. Αυτοσχεδίαζα, καλλιτεχνούσα και μεθούσα με αυτά.

Στόχος μου ήταν να ζωγραφίσουμε, στη σαγηνευτική εσχατιά της Ευρώπης, τη Μάνη, έναν Ήλιο πιο φωτεινό, με στοργή για τον Άνθρωπο. Κάθε φορά προσπαθώ να κοιτάζω μέσα από το παράθυρο του ασθενούς.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου ιδιαιτέρως για την υπομονή τους, τους Ακαδημαϊκούς Δασκάλους, αλλά και όλους τους πολίτες – ασθενείς που με κρατούν μέχρι και σήμερα τρυφερά στην αγκαλιά τους. Θα συνεχίσω να παραμένω ένας γιατρός παράλληλα λησμονημένος, γιατί η Ιατρική μου μπορεί να είναι ασυμβίβαστη και βροχερή, όμως είχα εμπιστοσύνη στον Άνθρωπο και δεν απελπίστηκα ποτέ.

Σας ευχαριστώ όλους, επαναλαμβάνοντας τον εαυτό μου με μέσα στη σιωπή».

Ανάργυρος Μαριόλης: Οι διαλέξεις, τα συνέδρια και οι ερευνητικές εργασίες.

Ο Ελληνας γιατρός έχει δώσει περισσότερες από 600 διαλέξεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, είναι συγγραφέας 78 άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στη βάση PubMed (σχεδόν 1.000 βιβλιογραφικές αναφορές στο ερευνητικό έργο του, h-index: 17, σύμφωνα με τη βάση SCOPUS).

Έχει λάβει 15 βραβεία σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια για άριστες ερευνητικές εργασίες σε θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έχει συγγράψει-επιμεληθεί πολυάριθμα κεφάλαια βιβλίων σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική. Έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος σε αρκετές επιτροπές του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, σχετικά με θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στον τομέα της διδασκαλίας, ο Δρ. Μαριόλης έχει εφαρμόσει ένα Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, μοναδικό στη χώρα μας, τόσο στο Κέντρο Υγείας του Βύρωνα, όσο και στο Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης, με ξεχωριστές ενότητες για γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Ανάργυρος Μαριόλης: Ο Καλύτερος γιατρός της Ευρώπης μιλά στον Νίκο Χατζηνικολάου

Όπως λέει ο ίδιος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, “πολλές φορές πηγαίνοντας στα σπίτια των ανθρώπων και κάνεις κατ’ οίκον νοσηλεία και φροντίδα, είναι πολύ σημαντικό να σε ρωτούν αν θα πιεις καφέ, γιατρέ και να μην σε ρωτούν πώς τον θέλεις, γιατί γνωρίζουν πώς πίνεις τον καφέ. Αυτό είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητας που πραγματικά μας γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Δεν μένει μόνο στον ρόλο του γιατρού, αλλά οδηγεί το ασθενοφόρο, μαστορεύει, βάφει το κέντρο υγείας όποτε χρειαστεί.

“Η μεγαλύτερη διάκριση που είχα λάβει μέχρι σήμερα ήταν να μου δώσει έγκριση το υπουργείο Υγείας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου να οδηγώ το ασθενοφόρο. Ξέρετε, για να μπορώ, γιατί έχω κάνει άπειρες διακομιδές, όταν λείπει ο οδηγός, γιατί με έναν οδηγό βάρδιας καταλαβαίνετε τα προβλήματα… να μπορώ να μεταφέρω, και εκεί η χαρά μου είναι διπλή γιατί και μεταφέρω και είμαι γιατρός του ανθρώπου που θα χρειαστεί βοήθεια… Δεν έχω πάει διακοπές, αυτές είναι οι διακοπές μου, είναι τρόπος ζωής” επιμένει ο κ. Μαριόλης.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Ανάργυρος Μαριόλης: Η διδασκαλία

Στον τομέα της διδασκαλίας, ο Ανάργυρος Μαριόλης έχει εφαρμόσει ένα Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, μοναδικό στη χώρα μας, τόσο στο Κέντρο Υγείας του Βύρωνα, όσο και στο Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης, με ξεχωριστές ενότητες για ιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Ευρέως αναγνωρισμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν συμμετάσχει ως εκπαιδευτές στο Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης. Επιπλέον, εισήγαγε την εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο πρόγραμμα σπουδών του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας.

Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης είναι το μόνο Κέντρο Υγείας της χώρας συνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, σε κλινικό, επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο, με γνώμονα την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο Ανάργυρος Μαριόλης υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την ιατρική ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα και είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), υποστηρίζοντας ως Μέντορας γενικούς ιατρούς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για την επίτευξη των επιστημονικών τους στόχων.

Ας πούμε λοιπόν κι εμείς από την πλευρά μας, ένα μεγάλο μπράβο στον καλύτερο γιατρό της Ευρώπης και ας ευχηθούμε και άλλοι Έλληνες επιστήμονες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.