christoygenna-pos-na-apofygete-tin-etisia-oikogeneiaki-ekrixi-stis-giortes-90982
16:54

Χριστούγεννα: Πώς να αποφύγετε την ετήσια οικογενειακή έκρηξη στις γιορτές

16:54
Newsroom

Λένε ότι τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι εντελώς αλήθεια.

Είτε έχετε ένα θείο που πίνει πάντα και μιλάει χωρίς να καταλαβαίνει τι λέει στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είτε έναν μπαμπά που είναι διάσημος για την καταστροφή του γεύματος των Χριστουγέννων, οι διακοπές είναι συχνά ένα ναρκοπέδιο εντάσεων έτοιμο να εκραγεί.

Advertisement

Της: Έπη Τρίμη

«Νομίζω ότι αναδεικνύει τμήματα των προσωπικοτήτων των ανθρώπων που δεν είναι τόσο καλά» και χωρίς να το αντιλαμβάνονται έχουν τη διάθεση να καταστρέψουν και τη διάθεση των υπολοποίπων.

Advertisement

Αίσθημα ενοχής

Σε μερικά μέλη της οικογένειας αρέσει να δημιουργούν εντάσεις από το πουθενά.

Advertisement

Η ανταγωνιστικότητα και η διάθεση να καταστρέψουν μια όμορφη ατμόσφαιρα δημιουργεί αισθήματα ενοχής στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας πυροδοτώντας ενδεχομένως έντονους καυγάδες.

«Πιστεύω ότι κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε δυσάρεστη θέση τα Χριστούγεννα και μπορεί να έχουν δώσει ακόμη και το τελευταίο τους ευρώ για να δώσουν χαρά, ενώ όλες τελικά οι θυσίες πέφτουν στο κενό.

Εάν είστε ήδη οριακά οικονομικά, τότε όλο αυτό προσθέτει επιπλέον άγχος και οι γυναίκες αισθάνονται απίστευτα ένοχες που δεν μπορούν να αγοράσουν ένα δώρο ή πέντε για ένα μέλος της οικογένειας.

Advertisement

Επίσης, η  ανταγωνιστικότητα δημιουργεί ενοχή καθώς κάποιος μπορεί να κάνει επίδειξη οικονομικής ευμάρειας. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει στους διαζευγμένους γονείς που ο ένας θέλει μέσω της κίνησης αυτής να πληγώσει τον άλλο γονιό εξαγοράζοντας την αγάπη του παιδιού του.

Ίσως μάλιστα να έχετε ακούσει και κάποιες οικογένειες στο εξωτερικό που για να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους να μην συγχέουν τα Χριστούγεννα με την ύλη κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπίες.

Φοβάσαι να συναντήσεις την οικογένεια;

Η ημέρα των Χριστουγέννων καθιστά δύσκολο να αποφύγετε τα μέλη της οικογένειας με τα οποία μπορεί να είχατε ένταση στο παρελθόν.

Είτε πρόκειται για ξάδερφο, πεθερά ή θεία, το να είσαι σε ένα δωμάτιο με κάποιον με τον οποίο έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν μπορεί να είναι αρκετά άβολο.

Advertisement

Θεωρώ ότι γύρω στα Χριστούγεννα οι άνθρωποι ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι πρέπει να καλύψουν το χάσμα με κάποιον που ίσως δεν έχουν δει για 12 μήνες μην φροντίζοντας να λύσουν τις διαφορές τους. Έτσι η ένταση στο γιορτινό τραπέζι μπορεί να είναι πραγματικά τρομακτική δημιουργώντας μια τοξική ατμόσφαιρα.

Λίγο το αλκοόλ, λίγο μια ξινισμένη φάτσα, λίγο κάποιες μπηχτές μπορούν να σπείρουν κυριολεκτικά τον όλεθρο.

Αυτό είναι κακό για τους ανθρώπους που συνήθως προσπαθούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις, επειδή θα αισθανθούν πραγματικά την ένταση και το άγχος διαχέει στην ατμόσφαιρα από το πρώτο λεπτό.

Αν μπορείτε να αποφύγετε ένα γεύμα στο σπίτι και να βγείτε έξω για φαγητό θα ήταν στην περίπτωση αυτή μια κάποια λύση. Επίσης, σε περίπτωση που βρεθείτε με τοξικά πρόσωπα προσπαθήστε να συζητήσετε αδιάφορα θέματα. Ακόμα καλύτερα ανοίξτε τον κύκλο των καλεσμένων με κάποιους φίλους ώστε να μην παρεκτραπεί τόσο η κατάσταση.

Αν κάποιος παρόλα αυτά ξεκινήσει να δημιουργεί θέματα και να έχει μούτρα προσπαθήστε ήρεμα να εξηγήσετε πως μπορείτε να τα συζητήσετε κατ΄ ιδίαν σε μια περίοδο λιγότερης συναισθηματικής έντασης.

Είστε ψόφια από το μαγείρεμα και τις ετοιμασίες

Κανείς δεν θέλει να σκλαβώθεί μόνος του στην κουζίνα, ενώ όλοι κάθονται πίσω και απολαμβάνουν την ημέρα των Χριστουγέννων. Μια κουρασμένη οικοδέσποινα μπορεί χωρίς να το θέλει να είναι κατσουφιασμένη ή με διάθεση να επικρίνει. Γι΄ αυτό αγοράστε κάποια έτοιμα φαγητά που απλά να θέλουν ψήσιμο, ετοιμάστε εύκολα πιάτα και ζητήστε από τις αδελφές ή τη μητέρα σας να φέρουν ένα φαγητό και εκείνες ώστε εσείς να μην μαγειρεύετε επί μέρες.

Μιλήστε για το ποιος θα κάνει τα ψώνια και ποιος θα μαγειρέψει ή θα μιλήσει για όλους που φέρνουν το δικό τους πιάτο στο χριστουγεννιάτικο γεύμα..

Εν κατακλείδι, οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθούν να μην αποσπώνται από την οικογένεια από το άγχος της αγοράς δώρων και της παγίδας του τέλειου γεύματος στο τραπέζι.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι διακοπές είναι μια εποχή για να εκτιμήσουμε τους οικογενειακούς δεσμούς και ειδικά σήμερα που η πανδημία έχει στερήσει τη σύσφιξη των σχέσεων.

Χρόνια πολλά και πάντα να σκεφτόμαστε θετικά!