chronios-diavitis-ta-amp-8220-ypoyla-amp-8221-simadia-toy-ypsiloy-sakcharoy-sto-aima-amp-8211-pos-na-ton-prolavete-prin-emfanistei-103588
16:40

Χρόνιος διαβήτης: Τα “ύπουλα” σημάδια του υψηλού σακχάρου στο αίμα – Πως να τον προλάβετε πριν εμφανιστεί

16:40
Newsroom

Η ανησυχητική αύξηση του σακχαρώδους διαβήτη κάνει την ιατρική κοινότητα  να κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» θυμίζοντάς μας πόσο σημαντική είναι η επίτευξη του ιδανικού βάρους και ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου του αίματος προκειμένου να τον κρατάμε υπό πλήρη έλεγχο.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Πολλές φορές ελλείψει κλινικών συμπτωμάτων, η κατάσταση συχνά περνά απαρατήρητη. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, λεπτά σημάδια υψηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να εμφανιστούν στο πλάι των ποδιών και των αντιβραχίων στα οποία πρέπει να δώσουμε τη δέουσα προσοχή.

Οι γιατροί επιμένουν πως  η έγκαιρη ανίχνευση του διαβήτη θα μπορούσε να περιορίσει την πιθανότητα ολέθριων αποτελεσμάτων για την υγεία. Η κατάσταση περιλαμβάνει διαφορετικές παθολογίες, όπου το πάγκρεας είτε δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει σωστά είτε παράγει αρκετή ινσουλίνη. Το τελικό αποτέλεσμα αυτού είναι τα χρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σπέρνουν τον όλεθρο στο σώμα. Ορισμένα ενδεικτικά σημάδια καταδεικνύουν  ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Advertisement

Η αύξηση του Δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του διαβήτη έχει αυξήσει των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η έγκαιρη ανίχνευση υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ωστόσο, θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό τέτοιων θανατηφόρων κινδύνων.

Advertisement

Τα συμπτώματα του χρόνιου διαβήτη

Στα αρχικά στάδια, ο διαβήτης σπάνια παράγει υπερβολικά συμπτώματα. Όταν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα γίνονται χρόνια, ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στα μάτια, την καρδιά και τα πόδια εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Σ’ αυτό το στάδιο, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της διαβητικής δερματοπάθειας είναι η εξέλκωση στα πόδια (σημάδια που με τον καιρό ίσως γίνουν πληγές στα πόδια) που εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Το WebMD γράφει: «Αυτά μπορεί να μοιάζουν με απλά σημάδια ηλικίας. Αλλά δεν είναι. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα από τον διαβήτη βλάπτει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί αυτά τα καφέ σημάδια και στη συνέχεια τις πληγές. Αυτά τα στρογγυλά, τραχιά σημεία εμφανίζονται συχνά στις κνήμες. Η δερματοπάθεια είναι συνήθως αβλαβής και θα πρέπει να εξασθενίσει σε 18 μήνες.  Ωστόσο, τα προβλήματα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια».

Advertisement

Αυτή η κλινική εικόνα πιστεύεται ότι προέρχεται από αλλαγές στα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το δέρμα.

Τα σημάδια μπορεί να διαφέρουν σε χρώματα και να κυμαίνονται από ροζ-κόκκινο έως σκούρο καφέ και συνήθως θα είναι σε στρογγυλό ή οβάλ σε σχήμα.

Τα σημάδια που είναι μακροχρόνια εντοπίζονται συνήθως στους μηρούς, τις πλευρές των ποδιών, τους βραχίονες και τις κνήμες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Skintight, οι βλάβες συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά η διατήρηση της πληγείσας περιοχής όταν είναι καλά ενυδατωμένη θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη ορισμένων βλαβών.

Advertisement

Πώς να αποφύγετε τον διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν η ινσουλίνη στο πάγκρεας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ή το πάγκρεας δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή ινσουλίνη.

Το αποτέλεσμα αυτού είναι υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – επίσης γνωστά ως υπεργλυκαιμία – η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόκληση σημαντικής βλάβης στο σώμα. Αυτή η αρχική αύξηση του υψηλού σακχάρου στο αίμα αναφέρεται κλινικά ως προδιαβήτης.

Σε αρχικό στάδιο αρκεί να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα μπορούσαν να συμβάλουν αισθητά στη μείωση του διαβήτη και έτσι ώστε να μην εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2 και παγιωθεί.

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα  για την αποφυγή του διαβήτη.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για διαβήτη τύπου 2, μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να θέσουν την κατάστασή τους υπό έλεγχο χάνοντας επίσης βάρος όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με ασφάλεια μετά τη διάγνωση του γιατρού.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη που δεν είναι αναστρέψιμοι περιλαμβάνουν την ηλικία, τη γενετική προδιάθεση και την εθνικότητα όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.