einai-cheimonas-eimai-neos-anthropos-kai-ygiis-prepei-na-fovamai-ton-pyreto-114306
08:13

Είναι χειμώνας, είμαι νέος άνθρωπος και υγιής, πρέπει να φοβάμαι τον πυρετό;

08:13
Newsroom

Είναι χειμώνας ποικίλοι αναπνευστικοί ιοί κυκλοφορούν στην κοινότητα περιλαμβανομένου του νέου κορονοιού covid 19. Πολλοί νέοι είναι στο κρεβάτι με πυρετό. Πόσο επικίνδυνος είναι ο πυρετός στο νέο άνθρωπο; Είναι σύνηθες ερώτημα του κοινού αυτή την περίοδο.

Κατά την επίθεση του λοιμογόνου παράγοντα, ο παθογόνος μικροοργανισμός συναντά στο νέο υγιή άνθρωπο, την πρώτη γραμμή άμυνας που εμποδίζει τα βλαπτικά μικρόβια να διεισδύσουν σε βαθύτερα στρώματα. Αυτό γίνεται με ποικίλους μηχανισμούς όπως είναι η κινητοποίηση κροσσών στη μύτη που απομακρύνουν τα λοιμογόνα, η έκκριση τοξικών ουσιών από επιφανειακά κύτταρα, η δραστηριοποίηση ωφέλιμων μικροβίων της φυσιολογικής χλωρίδας που δρουν προστατευτικά. Οι φυσικοί φραγμοί (π.χ. δέρμα βλεννογόνοι) έχουν σημαντικό ρόλο. Κατά την κινητοποίηση της πρώτης γραμμής άμυνας πυρετός δεν εκλύεται.

Advertisement

Όταν η πρώτη γραμμή άμυνας καταστεί ανεπαρκής, το μικρόβιο διεισδύει σε βαθύτερα στρώματα, οπότε κύτταρα άμυνας καθηλωμένα στους ιστούς (π.χ. μακροφάγα) και κύτταρα άμυνας που κυκλοφορούν στο αίμα (λευκά αιμοσφαίρια) δραστηριοποιούνται. Πυρετογόνα και παράγοντες φλεγμονής συχνά εκλύονται στα πλαίσια της δεύτερης γραμμής άμυνας με άμεσο αποτέλεσμα την εκκίνηση της διαδικασίας ρύθμισης της κεντρικής θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τον υποθάλαμο. Τα λεμφοκύτταρα και αντισώματα που παράγονται στη συνέχεια, είναι υπεύθυνα για την εγκαθίδρυση αναμνηστικής ανοσίας (τρίτο επίπεδο άμυνας): Αναγνωρίζουν με ειδικό τρόπο το λοιμογόνο αίτιο, ώστε όχι μόνο το εξουδετερώνουν αποτελεσματικά, αλλά εάν το ίδιο λοιμογόνο επιχειρήσει να προσβάλλει το σώμα στο μέλλον, εξουδετερώνεται τη στιγμή που επιχειρεί διείσδυση. Η διάρκεια της αναμνηστικής ανοσίας ποικίλει ανάλογα με το λοιμογόνο αίτιο και το επίπεδο άμυνας του οργανισμού.

Στην παθογένεση του πυρετού στα λοιμώδη νοσήματα, σημαντικό ρόλο έχουν μικρές πρωτεΐνες, που ονομάζονται κυτοκίνες. Οι κυτοκίνες όπως είναι οι ιντερλευκίνες, η ιντερφερόνη α και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF) ρυθμίζουν ανοσιακές και αιμοποιητικές διεργασίες και εκλύονται κατά την διάρκεια φλεγμονών. Τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και τα άτομα που εξαιτίας συμπαρομαρτούντων νοσημάτων, εμφανίζουν πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενδέχεται να μην εμφανίσουν πυρετό ακόμη και κατά την διάρκεια σοβαρών λοιμώξεων και πρέπει να ευρίσκονται σε στενή παρακολούθηση κατά την διάρκεια των λοιμωδών νοσημάτων. Επιπροσθέτως, ορισμένα φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή, όταν λαμβάνονται συστηματικώς αλληλεπιδρούν με το ανοσολογικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλείται ελάττωση της ικανότητας του οργανισμού να αμύνεται και να ανεβάζει πυρετό, ακόμη και επί σοβαρών λοιμώξεων.

Advertisement

Η ύπαρξη πυρετού κατά την διάρκεια μιας λοίμωξης, όπως αναφέρει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη στο enimerotiko.gr είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο και υποδηλώνει ότι αφενός το μικρόβιο έχει δισεισδύσει στο σώμα διότι ο οργανισμός δεν έχει καταφέρει να το εξουδετερώσει σε επιφανειακά στρώματα (είτε επειδή δεν έχει επαρκή ειδικά αντισώματα και αναμνηστικά λεμφοκύτταρα είτε επειδή οι επιφανειακοί φραγμοί του δεν υπήρξαν επιτυχείς) αφετέρου ότι ο οργανισμός αμύνεται σημαντικά στα πλαίσια της δεύτερης γραμμής άμυνας κινητοποιώντας λευκά αιμοσφαίρια και παράγοντας επαρκείς ποσότητες κυτοκινών και ιντερφερονών.

Advertisement

Επειδή η αλληλεπίδραση σώματος και λοιμογόνων είναι μια δυναμική διαδικασία και με δεδομένο ότι ο πυρετός δείχνει ότι το λοιμογόνο ευρίσκεται ήδη σε βαθύτερα στρώματα του οργανισμού, ο πυρετός, όταν υπάρχει, αποτελεί πάντα ένα σημαντικό σημείο συναγερμού ανεξάρτητα από την ηλικία του πάσχοντος ή τα χρόνια συνοδά του νοσήματα. Εξάλλου σοβαρές επιπλοκές από λοιμώξεις ενδέχεται να συμβούν σε κάθε ηλικία και οι νέοι δεν είναι όπως λανθασμένα συχνά νομίζουν, άτρωτοι.

Σε ποιες περιπτώσεις ο υγιής νέος που έχει πυρετό πρέπει να θορυβηθεί και να μην αναβάλλει την ιατρική του εξέταση:

1. Εάν έχει υψηλό πυρετό άνω του 38,5 κατά τη μασχαλιαία μέτρηση.

2. Εάν ο πυρετός είναι ανθεκτικός στα αντιπυρετικά

3. Εάν συνυπάρχει δυσχέρεια αναπνοής

4. Εάν συνυπάρχει έντονη κεφαλαλγία

5. Εάν αισθάνεται τσούξιμο ή κάψιμο στα ούρα

6. Εάν συνυπάρχει εμετός

7. Εάν λιποθυμήσει

8. Εάν έχει εξάνθημα

9. Εάν ο πυρετός ενώ έχει εισέλθει σε φάση βελτίωσης αρχίζει εκ νέου να επιδεινώνεται

10. Εάν βλέπει άσπρα στίγματα στο εσωτερικό του λαιμού ή στο φάρυγγα

11. Εάν ο πυρετός δεν εμφανίζει σημεία βελτίωσης μετά το 48ωρο

12. Εάν ο πυρετός διαρκεί πάνω από τριήμερο

Advertisement