epochiki-gripi-2020-se-exarsi-to-fainomeno-poia-ta-symptomata-pos-tha-profylachtheite-54460
11:38

Εποχική γρίπη 2020: Σε έξαρση το φαινόμενο – Ποια τα συμπτώματα – Πως θα προφυλαχθείτε

11:38
Newsroom

Εποχική γρίπη 2020 – Συμβουλές για την υγεία: Πρόκειται για τη γρίπη, η οποία βρίσκεται σε έξαρση. Τα περισσότερα περιστατικά νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Γι’ αυτό οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να θωρακίσει κάποιος τον οργανισμό του, είναι να εμβολιαστεί. Αυτό συστήνει και ο ΕΟΔΥ.

Εποχική γρίπη 2020 – Συμβουλές για την υγεία: Χαρακτηριστικά και συμπτώματα ανά τύπο γρίπης

Α (Η3Ν2): Το συγκεκριμένο στέλεχος κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της εποχικής γρίπης την περίοδο 2017 – 2018. Τα συμπτώματα της γρίπης που προκαλείται από το H3N2 είναι παρόμοια με άλλους ιούς της εποχικής γρίπης. Εκδηλώνονται, συνήθως, ξαφνικά. Μπορεί να περιλαμβάνουν: βήχα, καταρροή ή συμφόρηση της μύτης, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, πυρετό, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετό.

Advertisement

Α (Η1Ν1): Ο ιός A (H1N1) pdm09 ήταν ο αιτιώδης παράγοντας της πανδημίας γρίπης του 2009. Εκείνη, προκάλεσε πολλούς θανάτους. Προσβάλλει το αναπνευστικό και εκδηλώνεται με μία σειρά από συμπτώματα, όπως ρινική έκκριση, βήχα και μειωμένη όρεξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί τους ασθενείς στην εντατική. Ποσοστό έως και 30% των νοσηλευόμενων ασθενών, χρειάστηκε εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο Α (Η1Ν1) pdm09 μπορεί να καταστρέψει τις κυψελίδες των πνευμόνων, προκαλώντας συχνά οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Advertisement

Εποχική γρίπη 2020 – Συμβουλές για την υγεία: Ποιοι θεωρούνται άτομα αυξημένου κινδύνου και πρέπει πάση θυσία να εμβολιάζονται

– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

– Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

– Παιδιά (6 μηνών και άνω)

– Ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) Μεταμόσχευση οργάνων Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα Χρόνια νεφροπάθεια Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

– Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες

– Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ

– Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

– Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

– Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Advertisement

Εποχική γρίπη 2020 – Συμβουλές για την υγεία: Οι δόσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Βρέφη και παιδιά ηλικίας

Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων.

Advertisement