etrogan-elachista-mechri-poy-arrostisan-7-diasimes-ellinides-poy-kerdisan-ti-machi-me-ti-neyriki-anorexia-158984
22:07

Έτρωγαν ελάχιστα μέχρι που αρρώστησαν: 7 διάσημες Ελληνίδες που κέρδισαν τη μάχη με τη νευρική ανορεξία

22:07
Φώτης Γαλανόπουλος

Διάσημες από το χώρο της ελληνικής showbiz έχουν εξομολογηθεί σε συνεντεύξεις που έχουν παραχωρήσει στο παρελθόν για τη μάχη που έχουν δώσει ενάντια στην νευρική ανορεξία ή για αλλαγές που έχουν δει στο σώμα τους, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις γυναίκες.

7 Ελληνίδες διάσημες εξομολογήθηκαν δημοσίως τη μάχη τους με τη νευρική ανορεξία, με σκοπό να εμπνεύσουν και να βοηθήσουν όλες τις άλλες γυναίκες που μάχονται αυτή τη στιγμή με την ασθένεια.

Advertisement

Νευρική ανορεξία: Διάσημες γυναίκες μιλούν και στέλνουν το δικό τους μήνυμα

Τατιάνα Στεφανίδου

Και η παρουσιάστρια κατάφερε να ξεπεράσει τον εφιάλτη της ανορεξίας. Σε παλαιότερη συνέντευξή της παραδέχτηκε πως όταν σπούδαζε χορό αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα: «Πέρασα 5 εφιαλτικά χρόνια. Ήμουν ένα δυστυχέστατο πλάσμα για 5 χρόνια».

Advertisement

Ζέτα Δούκα

Advertisement

Η ηθοποιός είχε φτάσει να ζυγίζει 42 κιλά, έχοντας ύψος 1, 77μ. «Ήταν κάτι εφιαλτικό, θα μπορούσα να έχω πεθάνει», είχε πει αποκαλύπτοντας στη συνέχεια πως κατάφερε να συνέλθει με την βοήθεια της οικογένειάς της και ειδικού.

Μάρα Δαρμουσλή

Advertisement

Το μοντέλο δέχτηκε «διπλό χτύπημα» αφού στα 20 της χρόνια έπασχε από νευρική ανορεξία αλλά και από βουλιμία. Έφτασε στα 43 κιλά και μετά από πέντε χρόνια με την κατάλληλη στήριξη το ξεπέρασε.

Κωνσταντίνα Κλαψινού

Advertisement

Η Κωνσταντίνα Κλαψινού έχει εξομολογηθεί πως κατάφερε να ξεπεράσει τη νευρική ανορεξία με τη βοήθεια των γονιών της. «Πιο πολύ τους είχε τρομάξει το γεγονός ότι μου είχε κοπεί η όρεξη. Δεν είχα χάσει πολλά κιλά, 4 ή 5, ούτε είχε παραμορφωθεί το σώμα μου ή το πρόσωπό μου. Είχαμε τρομάξει γιατί έτρωγα λίγο και ένιωθα χορτάτη. Οπότε είπα μιας και είναι νωρίς να το προλάβω».

Άβα Γαλανοπούλου

Η ηθοποιός είχε σοκάρει πριν από λίγους μήνες μιλώντας για την πάλη της με τη νευρική ανορεξία παράλληλα με μια μεγάλη δυσκολία στα προσωπικά της. «Περνάω ένα Γολγοθά προσπαθώντας να δικαιωθώ, αλλά ευτυχώς έχω πλάι μου τους δικούς μου ανθρώπους, την οικογένειά μου, που είναι το παν για εμένα. Αν δεν τους είχα, δεν ξέρω τι θα έκανα!» είχε πει σε συνέντευξή της.

Ολυμπία Χοψονίδου

Και η Ολυμπία Χοψονίδου βρέθηκε αντιμέτωπη με την ανορεξία. «Έτρωγα μόνο σαλάτες και φρυγανιές με αποτέλεσμα να αισθάνομαι για μεγάλο χρονικό διάστημα αδύναμη και να έχω συνεχώς ζαλάδες. Όλοι μου έλεγαν πόσο είχα αλλάξει και πόσο είχε αγριέψει το πρόσωπό μου». Στα 16 της και για περίπου δύο χρόνια το μοντέλο ζύγισε μόλις 48 κιλά. Οι γονείς της την στήριξαν και σήμερα έχει δημιουργήσει μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Μαντώ Γαστεράτου

Το μοντέλο είχε αποκαλύψει σχετικά με τη δική της μάχη με την νευρική ανορεξία: «Πέρασα νευρική ανορεξία λίγο πριν από τα Καλλιστεία από χαζομάρα μου είμαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου και είχα βάλει ένα ανόητο στοίχημα ότι θα πρέπει να είμαι τόσα κιλά, να έχω τόσο λίπος… Τώρα που βλέπω φωτογραφίες από τότε θεωρώ πως ήμουν πιο άσχημη από ποτέ. Είχα αποστεωθεί! Δεν πίστευα αυτό που είχα κάνει στον εαυτό μου».

Νευρική ανορεξία: Γιατί αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική ασθένεια και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Λίγα λόγια για τη νευρική ανορεξία

Η νευρική ανορεξία αποτελεί μια διατροφική διαταραχή. Τα άτομα τα οποία νοσούν παρουσιάζουν ακραίες διαταραχές στη διατροφική τους συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους γύρω από το φαγητό.

Νευρική ανορεξία. Χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλό σωματικό βάρος, έντονο φόβο του ασθενούς ότι θα πάρει βάρος και μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για το κατάλληλο σωματικό βάρος. Θεωρείται σοβαρή ασθένεια καθώς το 20% των ανορεξικών ατόμων, τα οποία είναι συνήθως νεαρές και έφηβες γυναίκες, καταλήγουν σε θάνατο.

Τα αίτια αυτής της πάθησης είναι ψυχογενή. Το σώμα υφίσταται τις συνέπειες του ψυχαναγκασμού, της ψυχικής διαταραχής ή της συναισθηματικής αναστάτωσης του ανορεξικού ατόμου. Οι ψυχικές ή συναισθηματικές διαταραχές μπορεί να πυροδοτούνται είτε από κατάθλιψη είτε από την ανάγκη/ ψυχαναγκασμό του ανορεξικού ατόμου να ανταποκρίνεται στα πρότυπα που του επιβάλλει η σύγχρονη κοινωνία ή να χειρίζεται τα άτομα του περιβάλλοντος του.