ochi-o-florona-den-einai-enas-neos-ios-poy-syndyazei-gripi-kai-koronoio-oyte-entopistike-to-proto-kroysma-sto-israil-88711
12:56

Όχι, ο “Florona” δεν είναι ένας νέος ιός που συνδυάζει γρίπη και κορωνοϊό, ούτε εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στο Ισραήλ

12:56
Νίκη Μουλά

Αναθεώρηση άρθρου στις 3 – Ιανουαρίου – 2022:

Η παρούσα εκδοχή του άρθρου πρόκειται για αναθεωρημένη εκδοχή του αρχικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στη σελίδα μας με τίτλο «Florona: Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε έγκυο, ποια τα συμπτώματα και πόσο σοβαρό είναι», στις 1 Ιανουαρίου 2022. 

Advertisement

Η αναθεωρημένη εκδοχή του παρόντος άρθρου έγινε στις 3 ιανουαρίου 2022 και σκοπό έχει να ενημερώσει τους αναγνώστες μας ότι το αρχικό μας άρθρο με τίτλο «Florona: Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε έγκυο, ποια τα συμπτώματα και πόσο σοβαρό είναι» που ανέφερε ότι “Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί ένας νέος ιός που συνδυάζει γρίπη και κορωνοϊό και το πρώτο κρούσμα του ιού αυτού εμφανίστηκε στο Ισραήλ.”, είναι παραπληροφόρηση.  

Ο τίτλος μας άλλαξε σε «Όχι, ο “Florona” δεν είναι ένας νέος ιός που συνδυάζει γρίπη και κορωνοϊό, ούτε εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στο Ισραήλ»

Advertisement

Τι ισχύει πραγματικά

Είναι γεγονός πως, όπως αναφέρουν Ισραηλινά μέσα και σύμφωνα με το νοσοκομείο Beilinson στην Πετάχ Τίκβα, στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021 μια νεαρή έγκυος κοπέλα εισήχθη με ήπια συμπτώματα, και διαπιστώθηκε πως είχε προσβληθεί ταυτόχρονα από την εποχική γρίπη και από κορωνοϊό. Συνεπώς, αυτό που ονομάστηκε “Flurona”, συνδυάζοντας τις λέξεις “flu” και “corona”, δεν αφορά ένα «νέο ιό», αλλά την παθολογική κατάσταση όπου ένα άτομο νοσεί ταυτόχρονα από γρίπη και κορωνοϊό.

Advertisement

Επιπροσθέτως, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρουν τα ανωτέρω δημοσιεύματα, μπορεί να είναι η πρώτη περίπτωση που παρατηρείται ταυτόχρονη νόσηση με κορωνοϊό και γρίπη στο Ισραήλ, αλλά παγκοσμίως δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Αρκετές περιπτώσεις είχαν διαπιστωθεί από τις αρχές τις πανδημίας ενώ και στην Ελλάδα είχαμε ανάλογο περιστατικό, όταν στις αρχές Μαρτίου του 2020 ο 52χρονος Αλέξης Αλεξίου προσβλήθηκε ταυτόχρονα από κορωνοϊό και γρίπη τύπου Β.

Σε αντίστοιχη διευκρίνιση προέβη και ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγώντας με ανάρτηση του στο Facebook τι ισχύει:

Σε αρκετά ΜΜΕ αναφέρεται σήμερα η ύπαρξη ενός ‘νέου’ ιού Flurona (Flu + Corona) που υποτίθεται ότι συνδυάζει τον ιό της γρίπης με τον κορωνοιό.

Advertisement

Δεν πρόκειται για νέο ιό αλλά για ταυτόχρονες λοιμώξεις από τον κορωνοιό και τον ιό της γρίπης. Συνέβη σε έγκυο στο Ισραήλ αλλά είναι πιθανό να έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε αρκετές χώρες.

Είναι επομένως απαραίτητος ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα των ευάλωτων συμπατριωτών μας, και με το εμβόλιο της γρίπης. Αυτό εξάλλου τονίζουν οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού.

Συμπέρασμα

Δεν πρόκειται για νέο ιό, αλλά για ταυτόχρονη λοίμωξη από δύο ιούς, συγκεκριμένα από γρίπη και κορωνοϊό.

Advertisement

Αν και είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ταυτόχρονη λοίμωξη από γρίπη και κορωνοϊό στο Ισραήλ, παγκοσμίως ανάλογες περιπτώσεις έχουν διαπιστωθεί αρκετές φορές από την αρχή της πανδημίας, μια εξ αυτών και στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες που αποδεικνύουν την ΜΗ εγκυρότητα του άρθρου, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχει νέος ιός “Florona” που να συνδυάζει γρίπη και κορωνοϊό και ούτε εντοπίστηκε κάποιο κρούσμα στο Ισραήλ

Ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για την, δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου.

Η συντακτική ομάδα του enimerotiko.gr

Παρακάτω ακολουθεί η πρώτη και αρχική έκδοση του άρθρου η οποία δεν ισχύει, σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού διασταύρωσης ειδήσεων ellinikahoaxes.gr

Ακολουθεί το αρχικό άρθρο (παραπληροφόρηση):

Florona είναι ο συνδυασμός γρίπης και κορονοϊού και ήδη το πρώτο κρούσμα έκανε την εμφάνισή του στο Ισραήλ.

Την εμφάνιση της νόσου έκανε γνωστή το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, καθώς το πρώτο κρούσμα είναι μία έγκυος γυναίκα στο Ιατρικό Κέντρο Rabin.

Σύμφωνα με τα Μέσα της χώρας, η ζωή της γυναίκας δεν διατρέχει κίνδυνο μέχρι στιγμής, ενώ διερευνώνται και άλλες τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν νοσήσει.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας “Υediot Ahronot”, η νεαρή γυναίκα είναι ανεμβολίαστη, όμως, η υγεία της είναι σε καλή κατάσταση και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έλαβε εξιτήριο μαζί με το μωρό της.

Ενώ το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει να εμβολιάζει συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού του με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, το “πάντρεμα” των δύο νόσων σήμανε συναγερμό στο ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Ποια τα συμπτώματα της Florona

Σχετικά με τα συμπτώματα της Florona, τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει σειρά σοβαρών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και άλλων αναπνευστικών επιπλοκών και της μυοκαρδίτιδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, εάν δεν υπάρξει ιατρική φροντίδα.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC), η Covid-19 όσο και η κοινή γρίπη μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο, δύσπνοια, εμετό και διάρροια.

Στο μεταξύ, η Florona δεν άφησε ασυγκίνητους τους Έλληνες χρήστες του Twitter, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα νέα δεινά που μας περιμένουν από το 2022.