giaoyrti-meionei-tin-emfanisi-karkinoy-toy-enteroy-stoys-andres-84466
22:09

Γιαούρτι : Μειώνει την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου στους άνδρες

22:09
Newsroom

Γιαούρτι : Μια από τις πιο θρεπτικές τροφές για μικρούς και μεγάλους. Οι περισσότεροι το έχουμε συνδυάσει με το ασβέστιο που περιέχει ενώ δεν είναι λίγοι όσοι το επιλέγουν όταν θέλουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή και ελαφριά διατροφή.

Με βάση μια νέα μελέτη, υπάρχει και άλλος ένα λόγος για να μη λείπει από τη διατροφή σας, ειδικά αν είστε άνδρας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Gut». Αυτή δείχνει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο ή περισσότερων μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου στους άνδρες κατά 19%. Μιας και μπορεί να μπλοκάρει την ανάπτυξη αδενώματος.

Advertisement

Γιαούρτι : Η μακροχρόνια έρευνα και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέτασαν τη διατροφή και την ανάπτυξη αδενωμάτων. Εξετάστηκαν 32.606 άνδρες και 55.743 γυναίκες. Αυτοί παρακολουθήθηκαν από το 1986 έως το 2012. Κάθε τέσσερα χρόνια υποβάλλονταν σε ενδοσκόπηση παχέος εντέρου. Συγχρόνως έδιναν πληροφορίες για τη διατροφή τους και για την κατανάλωση γιαουρτιού. Μέχρι το τέλος της μελέτης 5.811 αδενώματα αναπτύχθηκαν στους άνδρες και 8.116 στις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας απέδειξαν πως ο κίνδυνος για εμφάνιση αδενώματος μειωνόταν κατά 19% στους άντρες. Που είχαν όμως καταναλώσει πάνω από δυο φορές την εβδομάδα γιαούρτι. Η μείωση έφτανε το 26% για τα αδενώματα που ήταν πιο επικίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο. Για εκείνα που βρίσκονται στο κόλον του παχέος εντέρου και όχι στο ορθό.

Advertisement

Η προστασία που προσφέρει το γιαούρτι από τα αδενώματα που αναπτύσσονται στο κόλον, μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη χαμηλότερη οξύτητα (pH) σε αυτό το μέρος του εντέρου. Καθιστώντας το πιο φιλόξενο περιβάλλον γι’ αυτά τα βακτήρια.

Advertisement

Επίσης πως στον γυναικείο πληθυσμό δε διαπιστώθηκε η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του εντέρου με την κατανάλωση γιαουρτιού.