giati-prizontai-ta-podia-kai-oi-astragaloi-kai-pote-kryvei-mia-pathisi-1549
21:40

Γιατί πρήζονται τα πόδια και οι αστράγαλοι και πότε κρύβει μια πάθηση;

21:40
Newsroom

Τα πρησμένα πόδια και οι αστράγαλοι είναι καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από κλινικά εμφανή αύξηση του όγκου του διάμεσου υγρού στα κάτω άκρα. Ο πάσχων παρατηρεί διόγκωση της οιδηματώδους περιοχής φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε δυσχέρεια υπόδησης.

Το θερμικό οίδημα που εμφανίζεται όταν οι περιβαλλοντικές θερμοκρασίες είναι υψηλές οφείλεται σε διαστολή αιμοφόρων αγγείων  λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας με αποτέλεσμα την λίμναση των σωματικών υγρών συνηθέστερα στα κάτω άκρα λόγω της βαρύτητας. Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω πολύωρων αεροπορικών ή οδικών ταξιδιών συχνών, στα οποία διαταράσσεται η απρόσκοπτη κυκλοφορία των υγρών του σώματος.  Οι ηλικιωμένοι, οι χρήστες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αναστολέων ασβεστίου) οι έγκυες και οι υπέρβαροι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θερμικού οιδήματος. Κακές συνήθειες καθημερινότητας όπως είναι τα ψηλά υποδήματα και η παρατεταμένη ορθοστασία επιδεινώνουν το πρόβλημα. Στην κύηση το πρήξιμο των ποδιών είναι συχνό διότι προκαλούνται ορμονικές αλλαγές και μεταβολές στις αγγειακές πιέσεις με αποτέλεσμα αύξηση του όγκου του διάμεσου υγρού.

Advertisement

Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε θερμικό οίδημα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τις ζεστές ημέρες και περιλαμβάνουν κάποιο από τα 3 κλινικά συμπτώματα:

  • Πρήξιμο ή πρήξιμο του ιστού ακριβώς κάτω από το δέρμα σας, ειδικά στα πόδια ή τα χέρια σας
  • Τεντωμένο ή λαμπερό δέρμα
  • Δέρμα που καταλείπει εντύπωμα όταν πιέζεται για αρκετά δευτερόλεπτα

Το θερμικό οίδημα συνήθως είναι ανώδυνο, ήπιο και εντοπίζεται στους αστραγάλους.

Advertisement

Πότε ενδέχεται να πρόκειται για σοβαρότερη υποκείμενη κατάσταση

Περίπου το 1/3 από τα υγρά του σώματος ευρίσκονται στον εξωκυττάριο χώρο και το υπόλοιπο ενδοκυττάρια. Το 75% περίπου από αυτό είναι διάμεσο υγρό και το υπόλοιπο είναι το πλάσμα του αίματος. Σημαντικό ρόλο στην διακίνηση των υγρών ανάμεσα στα διαμερίσματα του σώματος έχει η υδροστατική πίεση των υγρών, η κολλοειδωσμωτική πίεση που δημιουργείται από τις πρωτεΐνες του πλάσματος, η δραστηριότητα της λέμφου, η ανατομική ακεραιότητα των αγγείων. Νοσήματα που συνοδεύονται από ρήξη της ισορροπίας υδροστατικών-κολλοειδωσμωτικών πιέσεων, διαταραχή λεμφικής αιματικής κυκλοφορίας των υγρών, ανεπάρκεια των ομοιοστατικών μηχανισμών του σώματος, σε γενικευμένο ή τοπικό επίπεδο αναπτύσσεται οίδημα.

Advertisement

Τα αίτια είναι ποικίλα όπως σύνδρομα δυσαπορρόφησης, νεφρικά σύνδρομα, καρδιακή ανεπάρκεια, κίρρωση ήπατος, φλεβίτιδα, λεμφαγγειίτιδα, φλεγμονές.

Τα συμπτώματα που πρέπει να σας θορυβήσουν ώστε να μην αναβάλλετε τη σωστή παθολογική σας εξέταση από έμπειρο παθολόγο είναι:

  • Ο πόνος
  • Η απουσία σαφούς εκλυτικού αιτίου όπως είναι η ζέστη
  • Η εμφανής ασυμμετρία
  • Η τοπική ερυθρότητα
  • Η σημαντική έκταση του προβλήματος (π.χ. δεν εμφανίζεται μόνο στον αστράγαλο αλλά περιλαμβάνει όλο το πόδι)
  • Τα συστηματικά συμπτώματα όπως είναι ο πυρετός και η δύσπνοια

Κατά την ιατρική εξέταση από τον έμπειρο παθολόγο με κλινική εμπειρία, είναι σημαντικό να διερευνηθεί εάν το πρήξιμο είναι εστιακό ή γενικευμένο, εάν έχει δηλαδή αυστηρά τοπικό χαρακτήρα ή παρουσιάζει πιο γενικευμένες εστίες.

Advertisement

Το γενικευμένο πρήξιμο, όπως αναφέρει για το enimerotiko.gr  η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη μπορεί να μην είναι αντιληπτό από τον ασθενή (π.χ. πολλές περιπτώσεις οιδήματος με συστηματικά χαρακτηριστικά έχουν ως μόνο σημείο, μικρό εντύπωμα δέρματος που αφήνει το ιατρικό στηθοσκόπιο, μετά την ανασήκωσή του από τον θώρακα του ασθενούς).

Κατά την αξιολόγηση του οιδήματος στο ιατρείο πρέπει επίσης να αξιολογηθεί εάν το πρήξιμο των ποδιών συνοδεύεται από τοπική φλεγμονή που εκδηλώνεται ως ερυθρότητα, αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας, αίσθηση τοπικής θερμότητας ή αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος ή εάν δεν υπάρχουν ευρήματα φλεγμονής.

Η διερεύνηση των χαρακτηριστικών του πρηξίματος είναι πολύ σημαντική, γιατί τα νοσήματα και οι καταστάσεις που υποκρύπτονται διαφοροποιούνται σημαντικά αναλόγως ευρημάτων. Ορισμένες φορές απαιτείται ειδικός εργαστηριακός έλεγχος.

Advertisement