hlioloystes-perioches-nea-ereyna-deichnei-oti-echoyn-ligotero-covid-19-99495
10:53

Hλιόλουστες περιοχές: Νέα έρευνα δείχνει ότι έχουν λιγότερo COVID-19

10:53
Newsroom

Hλιόλουστες περιοχές: γιατί έχουν λιγότερους θανάτους από τον νέο κορονοϊό;

Η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τους θανάτους από COVID ‐ 19 είναι ζωτικής σημασίας . Η εποχιακή διακύμανση των περιβαλλοντικών και μετεωρολογικών συνθηκών επηρεάζει την εμφάνιση πολλών μολυσματικών ασθενειών και μπορεί επίσης να επηρεάσει και εκείνη του COVID-19.

Advertisement

Ηλιόλουστες περιοχές και κορονοϊός

Η έρευνα που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι ηλιόλουστες περιοχές έχουν λιγότερο COVID-19:

To ερώτημα αυτό ταλανίζει από πέρυσι την επιστημονική κοινότητα, καθώς και τον τέως πρόεδρο της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο:

Advertisement

Advertisement

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρ Ρίτσαρντ Γουέλερ, έκαναν μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα για να κατανοήσουν την σύνδεση του κορονοϊού με το κλίμα και της καιρικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι πιο ηλιόλουστες περιοχές με εμφανίζουν λιγότερους θανάτους από κορονοϊό, η οποία συσχετίζει το την ηλιακή ακτινοβολία με τη θνησιμότητα του COVID-19. Η έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη έκθεση στον ήλιο, που υπάρχει στις ηλιόλουστες περιοχές, ιδίως στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UVA, πιθανώς να αποτελεί μια απλή ενίσχυση της δημόσιας υγείας, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα.

Ηλιόλουστες περιοχές και COVID-19
Χάρτες που απεικονίζουν την κατανομή του COVID-19 σε κάθε εποχή του χρόνου, στις ΗΠΑ

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας «British Journal of Dermatology», συσχέτισαν τους θανάτους από την πανδημία στις ΗΠΑ το 2020, με τα επίπεδα ηλιοφάνειας σε 2.474 κομητείες της χώρας.

Ηλιόλουστες περιοχές: αποδεικνύεται επιστημονικά ότι έχουν μειωμένη θνησιμότητα από COVID-19

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Advertisement

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα ηλιοφάνειας και έκθεσης στις ακτίνες UVA (που αποτελούν το 95% του υπεριώδους φωτός του ήλιου), είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19, σε σχέση με τους κατοίκους περιοχών με λιγότερη ηλιοφάνεια. Η ίδια έρευνα επαναλήφθηκε με ανάλυση δεδομένων στη Βρετανία και στην Ιταλία με τα ίδια αποτελέσματα.

Η παρατηρούμενη μείωση στον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό δεν μπορεί να εξηγηθεί από τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν μόνο περιοχές με ανεπαρκή επίπεδα ακτινοβολίας UVB, η οποία παράγει σημαντικές ποσότητες της εν λόγω βιταμίνης στο σώμα.

Μια ενδεχόμενη εξήγηση για το χαμηλότερο αριθμό θανάτων στις περιοχές με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, είναι ότι η έκθεση στον ήλιο προκαλεί την παραγωγή νιτρικού οξέος από το δέρμα, που ενδεχομένως μειώνει την ικανότητα του κορονοϊού SARS-CoV-2 να ευδοκιμήσει, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί σε αρκετές εργαστηριακές μελέτες.

Επιπρόσθετα, η ίδια επιστημονική ομάδα, έχει αποδείξει σε παλαιότερη έρευνα η αυξημένη έκθεση στον ήλιο συνεπάγεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερα εμφράγματα. Δεδομένου ότι η καρδιαγγειακή νόσος, ως υποκείμενο νόσημα, αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για θάνατο από COVID-19, αυτό μπορεί να εξηγεί επίσης τα ευρήματα της νέας μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Advertisement

«Υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά που δεν καταλαβαίνουμε για την λοίμωξη από κορονοϊό, η οποία έχει προκαλέσει τόσους θανάτους παγκοσμίως. Τα νέα αυτά ευρήματα υποστηρίζουν ότι η έκθεση στον ήλιο είναι ένας τρόπο για την ενδεχόμενη μείωση της θνησιμότητας από COVID-19», δήλωσε ο δρ Γουέλερ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη επιστημονική δημοσίευση μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bjd.20093