kafe-kilides-sto-prosopo-ti-einai-amp-8211-pos-dimioyrgoyntai-amp-8211-ti-na-kanete-gia-na-tis-exafanisete-80080
12:44

Καφέ κηλίδες στο πρόσωπο: Τι είναι – Πως δημιουργούνται – Τι να κάνετε για να τις εξαφανίσετε

12:44
Newsroom

Καφέ κηλίδες στο πρόσωπο. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετές γυναίκες. Το δερματικό αυτό πρόβλημα γίνεται πιο έντονο στη διάρκεια των διακοπών. Μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Οι καφέ κηλίδες δείχνουν σημάδια βελτίωσης το χειμώνα αλλά επανέρχονται πάλι το καλοκαίρι.

Πως δημιουργούνται;  Μπορεί οι καφέ κηλίδες να αντιμετωπισθούν μια και έξω; “Σε ένα ευμετάβλητο κλίμα όπως είναι το Μεσογειακό, οι παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα μας τροποποιούνται συνεχώς τόσο σε ποιότητα όσο και σε συχνότητα”, υποστηρίζει η Γραμματική Μαργαρώνη: Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος .

Advertisement

Η ηλιακή ακτινοβολία και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να ταλαιπωρήσουν αισθητά όλα τα δερματικά στρώματα. Χωρίς την κατάλληλη πρόληψη, η εμφάνιση μελανωμάτων και άλλων ασθενειών αυξάνεται κατακόρυφα, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO,2003).

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευαλωτότητας του δέρματος είναι οι Δυσχρωμίες. Παρόλο που πρόκειται για μια ιδιοπαθή αρκετά συχνή ασθένεια, που σχετίζεται με την υπέρμετρη συσσώρευση μελανίνης. Της ουσίας που είναι υπεύθυνη για την προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία, εντούτοις ταλαιπωρεί πολλές κατηγορίες ανθρώπων.

Advertisement

Στην Αμερική σύμφωνα με έρευνα του Δερματολογικού Ινστιτούτου του Σικάγο, οι περιπτώσεις δυσχρωμιών σε έγχρωμους ξεπερνά το 30%. Στις χώρες όπως η Ελλάδα σε άτομα με σκούρο δέρμα μπορεί να φτάσει και το 50% ως το έτος 2030.

Advertisement

Ο ήλιος δεν είναι ο μόνος παράγοντας εμφάνισης της πάθησης. Ειδικοί επισημαίνουν ότι τόσο κάποια φάρμακα όπως αυτά της αντισύλληψης, όσο και διάφορες ορμονολογικές διαταραχές μπορεί να ενισχύσουν την εμφάνιση δυσχρωμιών.

Πώς δημιουργούνται οι καφέ κηλίδες

Ο τρόπος που δημιουργούνται οι δυσχρωμίες είναι εμφανής. Επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία και την σχέση που έχει το άτομο με το σώμα του. Και αυτό γιατί δίνουν την εντύπωση ενός έντονα ταλαιπωρημένου και ταλαιπωρημένου δέρματος. Ενός δέρματος που δεν συνάδει με την ηλικία του ατόμου που υποφέρει.

Λόγω της συσσωρευμένης μελανίνης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και στην βάση των επιφανειακών στρωμάτων του δέρματος, παράγονται λεπτές αρχικά και πιο συμπαγείς στην συνέχεια πλάκες-σμήγματα με χαρακτηριστική μαύρη ώχρα ή καφέ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις. Η συνεχής διαστολή των αγγείων στην ευαίσθητη περιοχή ενισχύει την παγίωση του σμήγματος. Δίνει την αίσθηση ότι το δέρμα «κολλάει».Παρόλο που δεν υπάρχει επικινδυνότητα για την υγεία, εντούτοις η έκταση των σημαδιών αυτών μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις στο δέρμα μας.

Advertisement

Που δημιουργούνται οι καφέ κηλίδες

Τα χέρια, οι ώμοι και γενικότερα το πρόσωπο είναι περιοχές ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία και πιο εύκολα να αναπτύξουν δυσχρωμίες.

Πως αντιμετωπίζονται

Οι καφέ κηλίδες ανήκουν σε μια μεγάλη κατηγορία δερματικών παθήσεων, στις οποίες εντάσσονται και οι πανάδες και οι κηλίδες. Η αντιμετώπισή τους λοιπόν έχει πολλά κοινά στοιχεία με την εξαφάνιση των ενοχλητικών σημαδιών ή ουλών, παρόλα αυτά η συμβουλή ειδικού δερματολόγου για την εξασφάλιση της καλύτερης θεραπείας πάντα με βάση τον κάθε τύπο δέρματος είναι καθοριστική. Οι τελευταίες ενδεδειγμένες θεραπείες περιλαμβάνουν τόσο τοπικές όσο και άλλου τύπου μη επεμβατικές φωτοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Αυτές είναι:

1) Κρέμες για δερματική λεύκανση

Advertisement

Ξεκινώντας την κάθε θεραπεία με μια τοπική εφαρμογή κρεμών, που θα βοηθήσουν το δέρμα να αποκτήσει την λαμπερότητα που είχε πριν τις δυσχρωμίες, οι δερματολόγοι συστήνουν με προσοχή και σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών σωστές συνδυαστικές λύσεις, είτε χημικές ή φυτικές.

Η υδροκινόνη σαν χημική ουσία μπορεί να έχει δείξει ότι από μόνη της δύναται να δημιουργήσει κάποιες παρενέργειες, αλλά σε συνάφεια με κάποια κορτικοστεροειδή ή τρενινοίνη συνεισφέρει δραστικά στην επιθυμητή λεύκανση του δέρματος. Μπορεί να χορηγείται πάντα με την κατάλληλη ιατρική σύσταση. Οι φυτικές κρέμες λεύκανσης από την άλλη μεριά μπορεί να ενισχύσουν την φωτεινότητα, και να εξαλείψουν τις δυσχρωμίες, αφού περιέχουν ένα ισχυρό θρεπτικό μίγμα βιταμινών και ενυδατικών συστατικών.

2) Laser για την αντιμετώπισή τους

Με επαναστατικό τρόπο και αποτελέσματα ως και 50% μέσα σε 3 μήνες ειδικοί αναπλάθουν το καταπονημένο δέρμα και μέσω των τεχνικών laser. Ορισμένα μήκη κύματος του φωτός και ραδιοσυχνότητες επικεντρώνονται επιλεκτικά ακριβώς στα σημεία δημιουργίας των βλαβών χωρίς να καταστρέφουν τον περιβάλλοντα υγιή ιστό.

Παραδείγματα σε αυτή την κατηγορία είναι το YAGlaserκαι το DiodeLaser, τα οποία πέρα από την εξαφάνιση των ενοχλητικών σημαδιών επαναφέρουν το κολλαγόνο του δέρματος συσφίγγοντάς το. Οι τεχνικές αυτές είναι στοχευμένες με ανύπαρκτες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παρενέργειες και χωρίς να χρειάζονται διάστημα ανάρρωσης. Με την ολοκλήρωσή τους αφαιρείται χωρίς πόνο το στρώμα επιδερμίδας στο οποίο αναπτύχθηκαν οι δυσχρωμίες και το πρόσωπο αναπλάθεται ριζικά.

3) Μεσοθεραπεία

Η Μεσοθεραπεία χρησιμοποιείται κυρίως για την ανανέωση του προσώπου και είναι μη επεμβατική, μη χειρουργική μέθοδος. Χορηγώντας βαθιά στο δέρμα ένα εκχύλισμα φυτικών ουσιών και οξέων, με την βοήθεια της Διαδερμικής Μεσοθεραπείας, ενισχύουμε εξαφάνιση των δυσχρωμιών ειδικά στα ενδότερα σημεία που οι κρέμες δεν μπορούν να φθάσουν. Μάλιστα η Μεσοθεραπεία με κοζικό οξύ δεν περιέχει καθόλου χημικές ουσίες και είναι από τις πιο διαδεδομένες θεραπείες κατά των δυσχρωμιών.

4) Peeling για τις δυσχρωμίες

H μέθοδος Peeling είναι από τις πιο γνωστές και εξειδικευμένες παρεμβάσεις για την αντιγήρανση και την υπερβολική μελάγχρωση που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Ο σκοπός είναι ο ίδιος: Να απομακρυνθεί ο προβληματικός φλοιός που περιέχει τις δυσχρωμίες, χωρίς να τραυματιστούν τα εσωτερικά δερμικά επίπεδα. Αντίστοιχα με την περίπτωση των κρεμών, υπάρχουν φυσικά και συνθετικά Peeling.

Το Peeling με τριχλωρικό οξύ χρησιμοποιείται σε πολλές θεραπείες αυτής της κατηγορίας. Μπορεί να παρασκευασθεί επιτόπου πριν την εφαρμογή στον ασθενή, και χρησιμοποιείται με την ενδεδειγμένη ποσότητα ανάλογα το εύρος και την σοβαρότητα της περίπτωσης. Σε συνδυασμό με οξέα φρούτων το οξύ αυτό εφαρμόζεται σε πιο ήπιες περιπτώσεις, εκεί που τα φυτικά Peelingμπορεί να δημιουργήσουν παροδικές μικροπαρενέργειες όπως ένα προσωρινό κοκκίνισμα. Η θεραπεία είτε με φυτικό ή συνθετικό Peeling διαρκεί μόνο μερικές εβδομάδες και χαρίζει λείο και βελούδινο δέρμα.

Το κόστος των θεραπειών για τις καφέ κηλίδες

Το κόστος για αυτές τις θεραπείες μπορεί να ξεκινήσει σε κάποιες περιπτώσεις από τα 30€ με 40€. Να αυξηθεί με βάση τις ανάγκες, πάντα όμως σε πλαίσιο χρήσης συνδυασμένου πακέτου θεραπείας.

Γιατί να μην καλύψουμε απλά το σώμα με ένα κονσίλερ για οριστική λύση;

Οι περιπτώσεις των κονσίλερ για την αντιμετώπιση των δυσχρωμιών δεν έχουν αποδειχθεί ότι λύνουν οριστικά το πρόβλημα. Ορισμένοι καταφεύγουν και στην λύση του τατουάζ, με αποτέλεσμα να προστίθεται κάτι παραπάνω στο δέρμα τους από αυτό που θέλουν να απαλλαγούν. Οι παραπάνω τρόποι αντιμετώπισης εφαρμοζόμενοι σωστά και συνδυαστικά μπορούν μέσα σε λίγες μέρες να εξαλείψουν οριστικά την δυσχρωμία. Φανταστείτε την ικανοποίηση όταν με μια απλή απόξεση του δέρματος, με την βοήθεια πάντα του γιατρού, φύγουν και τα τελευταία σημάδια των ενοχλητικών κηλίδων.