kaka-mantata-gia-osoys-emvoliastikan-me-pfizer-26638
16:31

Κακά μαντάτα για όσους εμβολιάστηκαν με Pfizer

16:31
Newsroom

Νέες αποκαλύψεις έρχονται για το εμβόλιο του κορωνοϊού από τη Pfizer καθώς όπως φαίνεται η αποτελεσματικότητά του μειώνεται έως και 50%.

Κατακόρυφη πτώση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer, πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση στην αποτροπή μιας νέας λοίμωξης (από οποιαδήποτε παραλλαγή) δείχνει νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Advertisement

Αντίθετα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου παραμένει υψηλότατη περίπου στο 90% κατά της νοσηλείας και του θανάτου. Τουλάχιστον επί έξι μήνες ακόμα και έναντι της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού.

Οι ερευνητές της Pfizer και του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους με μέση ηλικία 45 ετών κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2020-Αυγούστου 2021. Από αυτούς το 5,4% είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό και από αυτούς το 6,6% είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Advertisement

Pfizer: Αισθητή η μείωση της αποτελεσματικότητας

Η μελέτη βρήκε ότι για τους πλήρως εμβολιασμένους κατά το πρώτο εξάμηνο η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 73% και έναντι νοσηλείας 90%. Η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας λόγω λοίμωξης από το στέλεχος Δέλτα, ανεξαρτήτως ηλικίας, παρέμενε στο 93% έως έξι μήνες.

Advertisement

Όμως η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης μειωνόταν από το 88% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, στο 47% μετά από πέντε μήνες. Ειδικότερα, έναντι της Δέλτα, η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 93% κατά τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά μειωνόταν στο 53% μετά από τέσσερις μήνες. Έναντι των άλλων στελεχών του κορωνοϊού η αποτελεσματικότητα ήταν 97% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, αλλά έπεφτε στο 67% μετά από τέσσερις έως πέντε μήνες.

Η μελέτη εκτιμά ότι η μείωση οφείλεται πιθανώς στην εξασθενημένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου, παρά στο ότι η Δέλτα διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας, ένα συμπέρασμα που μάλλον συνηγορεί υπέρ της διενέργειας τρίτης ενισχυτικής δόσης μετά από μερικούς μήνες.

Advertisement