karkinos-mastoy-ellinida-aneptyxe-to-proto-emvolio-pagkosmios-97055
11:56

Καρκίνος μαστού: Ελληνίδα ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως

11:56
News_Room

Ο καρκίνος μαστού δυστυχώς αποτελεί μια μάστιγα της εποχής μας που προσβάλει χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο. Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως.

H Ελληνίδα επιστήμονας Βάσω Αποστολοπούλου ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως κατά του καρκίνου μαστού

Η Δρ. Βάσω Αποστολοπούλου είναι Καθηγήτρια Ανοσολογίας και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Victoria στην Αυστραλία. Ήταν η πρώτη ερευνήτρια παγκοσμίως που ανέπτυξε την θεωρία της ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο μαστού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η οποία σήμερα χρησιμοποιείται σε χιλιάδες εργαστήρια.

Advertisement

Η Βάσω Αποστολοπούλου έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και κατάρτιση στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων για χρόνιες ασθένειες με μεταφραστική εστίαση. Έχει εκπαιδευτεί στην ανοσολογία, τον καρκίνο και την πρωτεϊνική κρυσταλλογραφία.

καρκίνος μαστού

Advertisement

Καρκίνος μαστού θεραπεία: Το βιογραφικό και οι σπουδές της Βάσω Αποστολοπούλου

Παιδί μεταναστών από την Αμαλιάδα, γεννήθηκε το 1970. Μεγάλωσε στο προάστιο St Albans της δυτικής Μελβούρνης. Σπούδασε Ανοσολογία, Βιοχημεία και Παθολογία στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ, όπου και αφιερώθηκε στην ιατρική έρευνα.

Advertisement

Μόλις στα 27 της είχε ανακηρυχθεί «Νεαρή Αυστραλιανή της Χρονιάς» στην Πολιτεία της Βικτώριας. Επίσης είχε φιλοξενηθεί στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων της Μελβούρνης. Παράλληλα στο ερευνητικό κέντρο «Austin», όπου εργαζόταν, είχε υπό την καθοδήγησή της μια δεκαπενταμελή ομάδα.

Πριν από τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο της Victoria, είχε συνεργαστεί με τα Ερευνητικά Ινστιτούτα του Οστιν και του Μπουρνέτ. Πρώτα βέβαια εργάστηκε σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου «Scripps» στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

Advertisement

Επίσης διετέλεσε καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Melbourne, Monash και Victoria της Μελβούρνης. Ακόμη ήταν επικεφαλής της Μονάδας Ανοσίας και Εμβολίων στο Austin Research Institute της Μελβούρνης.

Είναι αντιπρόεδρος του Τμήματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Victoria. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ασθένειας της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Πάντα σε συνεργασία με ερευνητές επιστήμονες από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών

Η Βάσω Αποστολοπούλου ήταν η «Γυναίκα της Χρονιάς 2003» στην κατηγορία των επιστημόνων, έχει κερδίσει το “Βραβείο Premier για Ιατρικές Έρευνες”, ενώ το αμερικανικό περιοδικό “Times” την έχει κατατάξει στους πιο επιτυχημένους Έλληνες εκτός Ελλάδας.

Advertisement

Στην Ελλάδα έλαβε το Βραβείο Μποδοσάκη για τον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών, ενώ το 2018 και κατά τη διάρκεια του 19ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας όπου ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, έλαβε τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.. Το συνέδριο έγινε στην Αμαλιάδα γενέτειρα των γονέων της Βάσως Αποστολοπούλου.

ΙΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

Καρκίνος μαστού θεραπεία: Πως η Δρ Αποστολοπούλου ανέπτυξε το εμβόλιο κατά του καρκίνου μαστού

Το έργο της για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του καρκίνου έχει δοκιμαστεί σε περισσότερες από 25 κλινικές μελέτες και η κα Αποστολοπούλου τα τελευταία 20 χρόνια έχει λάβει πάνω από 100 βραβεία και διακρίσεις για τα επιτεύγματά της.

Επίσης, έχει ερευνητικά επιτεύγματα στους τομείς της χορήγησης αντιγόνων και της ανάπτυξης εμβολίων. Έχει συμβάλει στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου μαστού, των ωοθηκών και του παγκρέατος, τα οποία βρίσκονται σε δομικές πιλοτικής φάσης στον άνθρωπο.

Η θεωρία της ανοσοθεραπείας στοχεύει στην τόνωση συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κυτταρα αυτά μπορούν να προγραμματιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να θανατώνουν καρκινικά κύτταρα. Στη μέθοδο αυτή βασίστηκε η κ. Αποστολοπούλου για την ανάπτυξη του πρώτου παγκοσμίως εμβολίου κατά του καρκίνου μαστού.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Τα συγκεκριμένα εμβόλια βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο της εξόδου τους στην αγορά. Η ίδια δηλώνει αισιόδοξη ότι είναι απλώς θέμα λίγων χρόνων μέχρι το εμβόλιο να αρχίσει να χορηγείται σε νεαρές, συνήθως, γυναίκες. Όπως άλλωστε συμβαίνει με το εμβόλιο του καρκίνου κατά του τραχήλου της μήτρας. Παγκοσμίως, η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει το έργο της και την επαινεί για τη σπουδαία ανακάλυψή της.

Η ίδια χαρακτηριστικά τονίζει πως: «Όλες οι κλινικές δοκιμές έδειξαν πως όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού η επιτυχία φθάνει στο 100%. Βέβαια όσον αφορά την θεραπεία του καρκίνου τα ποσοστά είναι χαμηλότερα αλλά, πάντως, εντυπωσιακά υψηλά». Όλα τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών του εμβολίου δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Βreast Cancer Research».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα τα οποία πήραν μέρος στις δοκιμές του εμβολίου πριν από δύο και πλέον δεκαετίες, είναι καλά στην υγεία τους. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι δεν προσβλήθηκαν ξανά από την επάρατη νόσο. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το εμβόλιο έχει λάβει εμπορική άδεια και στα επόμενα λίγα χρόνια θα δοθεί στην κυκλοφορία.