kindyneyoyn-5-fores-perissotero-osoi-nosisan-einai-pio-pithano-na-molynthoyn-apo-tin-metallaxi-omikron-92171
15:49

Κινδυνεύουν 5 φορές περισσότερο: Όσοι νόσησαν είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από την μετάλλαξη Όμικρον

15:49
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Όσοι νόσησαν είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από την μετάλλαξη Όμικρον

Τα άτομα που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό στο παρελθόν σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε η Μαρία Θεοδωρίδου έχουν 4 με 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από την μετάλλαξη Όμικρον, με τη φυσική ανοσία να μην αποτελεί ασπίδα προστασίας για την μετάλλαξη αυτή.

Advertisement

«Όσοι νόσησαν κινδυνεύουν 4 με 5 φορές περισσότερο να μολυνθούν από την μετάλλαξη Όμικρον»

Για την παραλλαγή Όμικρον η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού ανέφερε συγκεκριμένα:

«Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες για να απαντηθούν βασικά ερωτήματα. Έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι είτε ως ασυμπτωματικοί είτε με λίγα συμπτώματα. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά ηπιότερα. Ένα άλλο σημείο είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 4 με 5 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει», όπως γράφει το News4Health.gr.

Advertisement

Τα στοιχεία αυτά που ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Advertisement

«Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα, είναι πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη της COVID-19, σύμφωνα με νέα στοιχεία του ΠΟΥ. Σημαντικές είναι πλέον οι ενδείξεις ότι το στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται γρηγορότερα από άλλες παραλλαγές και επηρεάζει άτομα που είναι εμβολιασμένα ή έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό», δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Την ίδια στιγμή, ο Giorgio Palu, πρόεδρος του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων (AIFA), εκτίμησε ότι ενδεχομένως να απαιτούνται έως και 40 φορές περισσότερα αντισώματα για να εξουδετερωθεί η παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία από στοιχεία που έρχονται από την Ν. Αφρική.

Advertisement

«Τα άτομα που εισάγονται στο Νοσοκομείο είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και η θνητότητα μικρή σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Ερωτηματικό μπαίνει αν αυτά θα ισχύσουν για τα κράτη της Ευρώπης, καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει ο ιός σε μεγαλύτερα των 50 ετών άτομα» είπε, όπως γράφει το News4Health.gr.

Τέλος, αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της «Όμικρον» είπε ότι σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού.