koronoios-amp-8211-ellada-ti-symvainei-me-tis-meth-posa-krevatia-yparchoyn-kai-ti-na-kanoyme-gia-na-mi-ginoyme-italia-45607
12:39

Κορονοϊος – Ελλάδα: Τι συμβαίνει με τις ΜΕΘ, πόσα κρεβάτια υπάρχουν και τι να κάνουμε για να μη γίνουμε Ιταλία

12:39
Newsroom

Σύστημα υγείας στην Ελλάδα: Η αγωνία της κυβέρνησης είναι μεγάλη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα στελέχη του υπουργείου Υγείας. Ο κορονοϊός αποτελεί ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο κορονοϊός θα τραβήξει αρκετά και γι’ αυτό αποτελεί μεγάλο ζήτημα η μη κατάρρευση των συστημάτων υγείας.

Η μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης και των ιθυνόντων του υπουργείου Υγείας δεν είναι το πόσοι θα νοσήσουν από τον κορονοϊό. Με βάση την εμπειρία χωρών του εξωτερικού, μαθηματικών μοντέλων και εκτιμήσεων, γνωρίζουμε ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού κάποια στιγμή θα προσβληθεί από τον νέο τύπο της γρίπης.

Advertisement

Αυτό που φοβούνται, είναι να μην αρρωστήσουν όλοι μαζί, την ίδια χρονική περίοδο. Έτσι, θα απαιτηθούν εκατοντάδες κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Επειδή, πολύ απλά δεν υπάρχουν. Είναι η στιγμή που το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει και γιατροί ενδεχομένως θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να πάρουν τη μοιραία απόφαση. Δηλαδή, ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αυτό γίνεται στη γειτονική Ιταλία που καταγράφει εκατόμβες νεκρών από τον Covid-19.

Σύστημα υγείας στην Ελλάδα: Διαλογή

Όπως επισημαίνει και ο Έλληνας γιατρός, Γιώργος Γιούργος, του υπερσύγχρονου νοσοκομείου «Πάπα Τζιοβάνι XXIII» της πόλης Μπέργκαμο, 40 χιλιόμετρα έξω από το Μιλάνο, «εγώ και οι συνάδελφοι μου έχουμε υποκαταστήσει το Θεό. Ζητώ συγγνώμη αλλά δεν είναι βλασφημία αυτό που λέω. Έτσι αισθάνομαι. Μέσα σε δευτερόλεπτα πρέπει να πάρουμε απόφαση ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Μπαίνουμε μέσα στο θάλαμο. Πρέπει να αποφασίσουμε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Προηγουμένως θα πρέπει να διαπιστώσουμε πως ο ασθενής “έφτασε” και δε μπορεί να γυρίσει πίσω».

Advertisement

Advertisement

Σύστημα υγείας στην Ελλάδα: Κατάσταση στην Ιταλία

Για ποιο λόγο έφτασε σε αυτή την τραγική κατάσταση η Ιταλία κυρίως το βόρειο τμήμα της; Γιατί δυστυχώς νόσησαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ταυτόχρονα. Δεν είχαν παρθεί εγκαίρως εμπροσθοβαρή μέτρα. Στην περιοχή της Λομβαρδίας και του Πεδεμόντιου για παράδειγμα, στη βόρεια Ιταλία, λειτουργούν 50 νοσηλευτικά ιδρύματα τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου.

Οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τις 3.000 και έχουν γεμίσει όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα να στοιβάζεται κόσμος με μηχανική υποστήριξη ακόμη και στα απλά δωμάτια με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία του νοσούντα. Πλέον γεμίζουν και οι διάδρομοι αλλά και πάλι δεν φτάνουν, γι αυτό και έχουμε τόσους θανάτους καθημερινά εκεί. Αν το ίδιο πράγμα συμβεί στη χώρα μας, θα μιλάμε για πραγματική καταστροφή.

Advertisement

Σύστημα υγείας στην Ελλάδα: Κρίσιμες μέρες

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων εξαιτίας του κορονοϊού είναι σχετικά μικρός αλλά τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε μια εκτίναξη καθώς υπάρχει κόσμος που φέρει το ιό, αλλά ακόμη δεν τον έχει εμφανίσει. Επωάζεται μέσα στον οργανισμό των φορέων και θα εμφανιστεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο -συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται την πέμπτη μέρα από την στιγμή που παίρνεις το μικρόβιο.

Όσο περισσότερο διασπαρούν οι νοσούντες σε βάθος χρόνου τόσο το καλύτερο, για να μπορέσουμε να έχουμε διαθέσιμα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Άμα ξεφύγει η εξάπλωση, το χάσαμε το παιχνίδι, γι’ αυτό και θα πρέπει να μένουμε όλοι στα σπίτια μας όπως συστήνουν οι ειδικοί προκειμένου να μην διασπαρεί ο κορονοϊός. Οι περισσότεροι που θα προσβληθούν άλλωστε θα τον περάσουν σαν ένα απλό κρυολόγημα. Ένα περίπου 20% όμως θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και το 5% εξ αυτών στις ΜΕΘ.

Σύστημα υγείας στην Ελλάδα: Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν αυτή την ώρα γύρω στα 550 κλίνες πολυδύναμων ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, εκ των οποίων οι μισές βρίσκονται στην Αττική. Δύναται μάλιστα να αυξηθούν κατά 250 με 300 αν αξιοποιηθούν όλες οι ΜΕΘ ή τύπου ΜΕΘ. Άρα, πάμε στις 800 με 1.100. Απ’ αυτές όμως για τον κορονοϊό μπορούν να διατεθούν λιγότερες από τις μισές για τον κορονοϊό. Οι υπόλοιπες εξυπηρετούν άλλους ασθενείς και τραυματίες (π.χ. από αυτοκινητικά ατυχήματα, από εμφράγματα, από την κοινή γρίπη, κ.λπ.).

Advertisement

«Αρκεί να σκεφτούμε ότι τα κρεβάτια δεν επαρκούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες που ήδη υπήρχαν πριν την πανδημία του κορονοϊού», όπως τονίζει με νόημα και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου. Ακόμη και εάν επιταχθούν όλες οι ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων πάλι δεν θα λυθεί το πρόβλημα, απλώς θα μειωθεί λίγο.

Σύστημα υγείας στην Ελλάδα: Κρεβάτια ΜΕΘ

Τέλος, το κακό είναι ότι αρκετά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται στον ίδιο θάλαμο, το ένα δίπλα στο άλλο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν περιστατικά κορονοϊού. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, «ο 53χρονος συνάδελφός μας από την Καστοριά που διασωληνώθηκε και ακολούθως κατέληξε, δεν μπορούσε να μεταφερθεί σε κρεβάτι ΜΕΘ της Πτολεμαΐδας γιατί εκεί υπάρχουν τέσσερα κρεβάτια μέσα στον θάλαμο και έτσι θα κολλούσε και τους υπόλοιπους. Οπότε, μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης».

Εν κατακλείδι, για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας θα πρέπει να ροκανίσουμε το χρόνο και να μην νοσήσουμε πολλοί μαζί. Για να γίνει όμως αυτό, τη λύση την ξέρουμε και θα την ξαναπούμε: Μένουμε σπίτι!