pairnei-mono-1-lepto-gia-na-to-diavasete-pos-tha-sosete-ti-zoi-enos-anthropoy-poy-pathainei-anakopi-kardias-124462
16:45

Παίρνει μόνο 1 λεπτό για να το διαβάσετε: Πώς θα σώσετε τη ζωή ενός ανθρώπου που παθαίνει ανακοπή καρδιάς

16:45
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Όλοι πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό: Τι πρέπει να κάνετε σε έναν άνθρωπο που παθαίνει ανακοπή καρδιάς για να του σώσετε τη ζωή

Ανακοπή καρδιάς ονομάζουμε την ξαφνική, απρόσμενη απώλεια της λειτουργίας της καρδιάς, της αναπνοής και του επιπέδου συνείδησης.

Advertisement

Προκύπτει συνήθως λόγω διακοπής της νευρικής δραστηριότητας και της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, προκαλεί αιφνίδιο θάνατο. Η άμεση καρδιοαναπνευστική ανάνηψη μπορεί να βελτιώσει αισθητά τις πιθανότητες επιβίωσης.

Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά. Οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπαίσθητα ή ασυνήθιστα συμπτώματα.

Advertisement

Συμπτώματα ανακοπής καρδιάς

Advertisement

Αιφνίδια κατάρρευση

Απουσία σφυγμού

Απουσία αναπνοής

Απώλεια συνείδησης

Μπορεί να προηγείται κόπωση, ζάλη, λιποθυμία, πόνος στο στήθος, δύσπνοια, αδυναμία, αίσθημα παλμών ή έμετοι. Συνήθως όμως συμβαίνει χωρίς προειδοποίηση. Η ανακοπή της καρδιάς και η διακοπή της ροής του αίματος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Μέσα σε 4-6 λεπτά μπορεί να προκληθεί θάνατος ή μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Για τον λόγο αυτό, η άμεση κλήση για ιατρική βοήθεια ενώ συγχρόνως έχει ξεκινήσει η διαδικασία καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης με μαλάξεις – συμπιέσεις στο στήθος (100/λεπτό) και αναπνοές (κάθε 30 συμπιέσεις) μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή του πάσχοντος.

Αίτια ανακοπής καρδιάς

Ανωμαλία καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία)

Διαταραχή στο φλεβόκομβο που δημιουργεί τους ηλεκτρικούς παλμούς με αποτέλεσμα η καρδιά να πάλλεται πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα.

Κοιλιακή μαρμαρυγή (γρήγορη και ακανόνιστη καρδιακή λειτουργία), η οποία προκαλεί την αδυναμία του καρδιακού μυ να προωθήσει το αίμα.

Στεφανιαία νόσος

Συγγενής καρδιοπάθεια

Μυοκαρδιοπάθεια

Βαλβιδική καρδιακή νόσος

Advertisement

Παράγοντες κινδύνου για ανακοπή καρδιάς

Οικογενειακό ιστορικό

Κάπνισμα

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Χοληστερόλη

Παχυσαρκία

Διαβήτης

Καθιστική ζωή

Αλκοόλ

Ιστορικό καρδιακής ανακοπής

Ηλικία (αύξηση κινδύνου μετά τα 45 για τους άνδρες και μετά τα 55 για τις γυναίκες). Οι άνδρες διατρέχουν τον τριπλάσιο κίνδυνο από τις γυναίκες

Χρήση κοκαΐνης, αμφεταμινών

Το θύμα χάνει ξαφνικά τις αισθήσεις του, αποκτά «όψη νεκρού», δεν έχει σφυγμό (αφού δεν λειτουργεί η καρδιά) και δεν έχει αναπνοή (ή παρουσιάζει για λίγο αγωνιώδεις και επιπόλαιες αναπνευστικές κινήσεις). Ισως μια από τις κρισιμότερες καταστάσεις, που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς. Πρόκειται κυριολεκτικά για κατάσταση ζωής και θανάτου. Ακόμα και σε ένα πλήρως οργανωμένο Νοσοκομείο «σημαίνει συναγερμός» για την αντιμετώπισή της.

Εάν δεν υπάρχει σφυγμός και αναπνοή καλέστε άμεσα το 166 (ή ζητήστε από κάποιον άλλον να το κάνει για να μην χάσετε χρόνο) και αρχίστε την ανάνηψη αμέσως.

Είναι αλήθεια ότι χρειάζονται ειδικές γνώσεις, εμπειρία και νοσοκομειακός εξοπλισμός για να προσφέρει κανείς ουσιαστική βοήθεια σε περίπτωση ανακοπής. Ωστόσο, η ανακοπή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και να μην υπάρχει άμεσα γιατρός για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Αν το θύμα μείνει αβοήθητο για 5 λεπτά, ουσιαστικά έχει χάσει το «παιχνίδι με τη ζωή».

Advertisement

Γι΄αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι μπορεί να βοηθήσει σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή, ακόμα κι αν δεν είναι γιατρός.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ανακοπής καρδιάς

ΒΗΜΑ 1 – Απελευθέρωση αεραγωγών

Σηκώστε προσεκτικά το κεφάλι προς τα πίσω. Έτσι θα περνά εύκολα ο αέρας, οταν κάνετε τεχνητές αναπνοές. Ταυτόχρονα βγάλτε τροφές, τεχνητές οδοντοστοιχίες (αν υπάρχουν).

ΒΗΜΑ 2 – Τεχνητή αναπνοή

Δώστε το «φιλί της ζωής»! Κλείστε τη μύτη του θύματος και «φυσήξτε» δυνατά αέρα μέσα στο στόμα του.

ΒΗΜΑ 3 – Καρδιακές μαλάξεις

Αρχίστε τις καρδιακές μαλάξεις. Τοποθετήστε τον άνθρωπο σε σκληρή επιφάνεια (π.χ. πάτωμα-δρόμος) και πιέστε απότομα και δυνατά το στέρνο στη μέση του στήθους, ρίχνοντας όλο το βάρος του σώματός σας (όπως δείχνει η εικόνα).

Συνεχίστε με ρυθμό

5 μαλάξεις – 1 τεχνητή αναπνοή

Μην διακόψετε παρά μόνο αν εμφανιστεί σφυγμός ή μεταφερθεί το θύμα στο Νοσοκομείο. (Ελέγχετε μήπως επανήλθε ο σφυγμός διακόπτοντας τις μαλάξεις για ελάχιστο χρόνο). Στην ιδανική περίπτωση, θα υπάρχουν δύο άτομα, ένας για μαλάξεις και ένας για τεχνητή αναπνοή, που θα εναλλάσσονται.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε βήμα-προς-βήμα τι πρέπει να κάνετε.