amp-8220-pisteya-pos-itan-apla-iosi-alla-itan-kati-poly-cheirotero-prosexte-ayta-ta-ypoyla-simadia-giati-ego-tin-patisa-amp-8221-232634
22:43

“Πίστευα πως ήταν απλά ίωση, αλλά ήταν κάτι πολύ χειρότερο. Προσέξτε αυτά τα ύπουλα σημάδια γιατί εγώ την πάτησα”

22:43
Νίκη Μουλά

Μία νεαρή γυναίκα έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο του εντέρου, αφού αγνόησε τα πρώιμα σημάδια, πιστεύοντας ότι ήταν απλά μίαίωση.

Ειδικότερα, η η Diana Zepeda, όταν άρχισε να έχει προβλήματα με το στομάχι και το πεπτικό της, υπέθεσε πως ήταν κάποια τροφική δηλητηρίαση και όταν η κατάσταση χειροτέρεψε περισσότερο, τελικά αποφάσισε να πάει στον γιατρό.

Advertisement

Τα συμπτώματα της νεαρής γυναίκας 

Advertisement

Όπως υπογράμμισε «είχα ναυτία, έντονους πόνους και κράμπες στην κοιλιά. Υπήρχαν στιγμές που δεν μπορούσα να σταματήσω να κάνω εμετό».

Advertisement

Όταν ο γιατρός της είπε πως είχε καρκίνο του εντέρου στο 4ο στάδιο, δεν μπορούσε να το πιστέψει, καθώς πάντα ήταν υγιής και παρόλο που ένιωθε άσχημα, ποτέ δεν περίμενε πως οφειλόταν σε καρκίνο.

Advertisement

Από την πλευρά του, ο Dr. John Marshall επεσήμανε «μας ενοχλεί που δεν έχουμε μία απάντηση. Μαθαίνουμε συνεχώς πως μία νεότερη έκδοση είναι διαφορετική. Αυτό το νεαρό πλήθος είναι… πολύ ενεργό και τρώει καλύτερα και πιο υγιεινά. Κάτι συμβαίνει που δεν μπορούμε να το καταλάβουμε» και πρόσθεσε «μην πανικοβάλλεστε. Τις περισσότερες φορές δεν είναι καρκίνος του εντέρου. Εάν νιώθετε όμως ότι κάτι δεν πάει καλά, ζητήστε την βοήθεια ειδικού».

Η νεαρή γυναίκα κατέληξε να κάνει χημειοθεραπεία για να καταπολεμήσει τον καρκίνο και επειδή τον αντιμετώπισε τόσο επιθετικά, έχει πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσει την μάχη.

Advertisement

Η νεαρή γυναίκα δίνει σκληρή μάχη με τον καρκίνο του εντέρου

Ωστόσο, εάν περίμενε πολύ ακόμα για να ζητήσει ιατρική βοήθεια τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Νεαρή γυναίκα παλεύει με τον καρκίνο του εντέρου

Μάχη με τον καρκίνο του εντέρου δίνει νεαρή γυναίκα

Τα Συμπτώματα συνήθως είναι τα εξής:

– Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου σας, συμπεριλαμβανομένης συχνής διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή αλλαγής στη συνοχή/σύσταση των κοπράνων σας Αιμορραγία από το ορθό, ή αίμα στα κόπρανα σας

-Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, όπως κράμπες, αέρια, ή πόνος

-Μια αίσθηση ότι το έντερό σας δεν αδειάζει εντελώς, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα Αδυναμία, ή κόπωση

-Ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του εντέρου δεν βιώνουν καθόλου συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι πιθανό να ποικίλλουν, ανάλογα με το μέγεθος του καρκινικού όγκου και τη θέση του στο παχύ έντερο.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου, όπως το αίμα στα κόπρανα σας ή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πότε θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για τον καρκίνο του εντέρου. Σε γενικές γραμμές, ο καρκίνος εμφανίζεται στο παχύ έντερο μετά την ηλικία των 50 ετών.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε πιο συχνά εξετάσεις για καρκίνο του εντέρου, αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Δίαιτα και Διατροφή

Η θεωρία ότι οι διαιτητικοί παράγοντες σχετίζονται με τον ορθοκολικό καρκίνο βασίζεται σε επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν ότι η θνησιμότητα αυξάνει σε πληθυσμούς που καταναλώνουν πολλές θερμίδες, πολλές πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης και κορεσμένα λίπη, και λίγες φυτικές ίνες.

Οι πληθυσμοί που έχουν αυξημένο ποσοστό στεφανιαίας νόσου και υψηλά επίπεδα χοληστερίνης έχουν και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ορθοκολικού καρκίνου. Κάποια είδη λιπών μπορεί να συμβάλλουν κατά το στάδιο ανάπτυξης του καρκίνου.

Το αλκοόλ είναι ένας ακόμα προδιαθεσικός παράγοντας, χωρίς αυτό να είναι καθολικά παραδεκτό.

Η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών (όπως βιταμίνη C και Ε) φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του καρκίνου.

Η ασπιρίνη φαίνεται ότι παρεμποδίζει την ανάπτυξη όγκων του παχέος εντέρου.

Προσωπικό ιστορικό ορθοκολικού ή άλλου είδους καρκίνου ή πολύποδα

Οι γυναίκες που έχουν καρκίνο των ωοθηκών, του ενδομητρίου ή του μαστού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν και ορθοκολικό καρκίνο.

Γενετικοί παράγοντες (οικογενειακό ιστορικό ορθοκολικού καρκίνου ή πολύποδα). Περίπου 25 % των ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό νόσου.

Ηλικία

Ο κίνδυνος για την εμφάνιση του ορθοκολικού καρκίνου αυξάνει με την ηλικία. Άτομα με ηλικία άνω των 55 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορθοκολικό καρκίνο.

Καθιστική ζωή

Η έλλειψη σωματικής άσκησης επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος για ορθοκολικό καρκίνο.