ta-5-aytoanosa-nosimata-poy-protimoyn-tis-gynaikes-kai-pos-tha-ta-anagnoriste-prin-na-einai-arga-51668
14:32

Τα 5 αυτοάνοσα νοσήματα που “προτιμούν” τις γυναίκες και πως θα τα αναγνωρίστε πριν να είναι αργά

14:32
Νίκη Μουλά

Τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού καθημερινά ακούμε όλο και πιο συχνά περιπτώσεις ανθρώπων, κυρίως γυναίκες, που πάσχουν από αυτά.

Advertisement

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, το 80% των πασχόντων είναι γυναίκες, χωρίς, όμως, να έχει διευκρινιστεί η αιτία που συμβαίνει αυτό.

Advertisement

Ένας λόγος που τα αυτοάνοσα νοσήματα προσβάλλουν περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες, θα μπορούσε να οφείλεται στις ορμόνες, κυρίως μετά την πρώτη γέννα.

Advertisement

Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά διαφορετικά στης φλεγμονές που παίζουν βασικό ρόλο σε αυτοάνοσες ασθένειες, ενώ άλλοι θεωρούν ότι τα εμβρυϊκά κύτταρα που αφήνονται πίσω μετά την εγκυμοσύνη, μπορεί να είναι ο ένοχος.

Advertisement

Υπάρχουν περίπου 100 αυτοάνοσα νοσήματα, άλλα σοβαρά κι άλλα λιγότερο, ωστόσο, πέντε από αυτά φαίνεται να προσβάλλουν κυρίως το γυναικείο φύλο.

Αναπτύσσονται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καταπολεμά τους ξένους εισβολείς και να μας κρατά υγιείς, παράγει λανθασμένα αντισώματα που προσβάλλουν τα υγιή όργανα, κύτταρα και ιστούς του.

Advertisement

Πλέον τείνουν να είναι κληρονομικές, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, όπως η διατροφή, περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι ιοί, τα βακτήρια, ακόμη και το άγχος.

Τα πέντε πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα, τα συμπτώματά και η κατάλληλα θεραπεία

Έχει παρατηρηθεί ότι κάποια αυτοάνοσα νοσήματα είναι πιο συχνά σε γυναίκες και ενώ διαφέρουν μεταξύ τους, έχουν πολλά κοινά συμπτώματα, όπως κόπωση και ζάλη.

Λύκος

Τα αυτοάνοσα νοσήματα που χτυπούν τις γυναίκες

Εννέα στους 10 ανθρώπους που προσβάλλονται από λύκο είναι γυναίκες, συνήθως μεταξύ 15 έως 44 ετών. Ο λύκος επιτίθεται και βλάπτει οποιοδήποτε μέρος του σώματος συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, του δέρματος και/ή των οργάνων (εγκέφαλος, πνεύμονες, νεφρά και αιμοφόρα αγγεία). Ορισμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όπως νεφρική νόσο, καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόκκινα εξανθήματα (πιο συχνά στο πρόσωπο), ευαισθησία στον ήλιο, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, πυρετό και τριχόπτωση.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

H Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι μία χρόνια νόσος, η οποία προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και παρουσιάζεται σε άτομα ηλικία 20 έως 40 ετών. Δύο έως τρεις περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες διαγιγνώσκονται με ΣΚΠ, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Τα συμπτώματα της ασθένειας διαφέρουν ανάλογα με το μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζεται. Τα συνηθέστερα είναι η μείωση της όρασης στο ένα μάτι, η διπλωπία,παραμόρφωση κόκκινου-πράσινου χρώματος και ακόμη και τύφλωση στο ένα μάτι. Μπορεί ακόμα να περιλαμβάνει δυσκολία στη συγκέντρωση και να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία. Στο χειρότερο σενάριο μπορεί να προκαλέσει μερική ή ολική παράλυση.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Τα αυτοάνοσα νοσήματα που χτυπούν τις γυναίκες

Ένα από τα πιο διαδεδομένα αυτοάνοσα νοσήματα είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή και συχνά οδηγεί σε υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα (υποθυρεοειδισμός). Επηρεάζει περίπου 10 φορές περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. Τυπικά εμφανίζεται σε γυναίκες μέσης ηλικίας και εξελίσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου, βλάπτοντας σταδιακά τον θυρεοειδή και μειώνοντας τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών.

Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν κούραση χωρίς προφανή λόγο, ξηροδερμία, χλωμό ή πρησμένο πρόσωπο και δυσκοιλιότητα.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει τις αρθρώσεις και άλλα μέρη του σώματος, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των αρθρώσεων, μέχρι και χρόνια αναπηρία. Μέχρι και το 75 τοις εκατό των ατόμων με ΡΑ είναι γυναίκες, οι οποίες συνήθως αναπτύσσουν την πάθηση μεταξύ των ηλικιών 30 έως και 50 ετών, νεότερες από ό, τι όταν οι άνδρες τυπικά προσβάλλονται από τη νόσο.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα αποτελούν η πρωινή δυσκαμψία και ο πόνος. Οι προσβεβλημένες αρθρώσεις χαρακτηρίζονται από πόνο, ερυθρότητα, θερμότητα και περιορισμό των κινήσεων.

Ψωρίαση

Τα αυτοάνοσα νοσήματα που χτυπούν τις γυναίκες

Ένα από τα πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα είναι η ψωρίαση. Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, μη μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλεί υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των δερματικών μας κυττάρων στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας μας. Αυτά τα περίσσεια κυττάρα σχηματίζουν κόκκινες, ασημί, αποσπασματικές και μερικές φορές επώδυνες φολίδες. Αν και η ψωρίαση είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες παρά στους άνδρες, πολλές έρευνες διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματα των ανδρών είναι συνήθως πιο έντονα.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά (μεγάλες εστίες που καλύπτουν μεγάλες περιοχές του δέρματος) και μπορούν επίσης να προκαλέσουν παχιά, ραβδωτά ή σκασμένα νύχια και πληγές στις αρθρώσεις.