Advertisement
ΥΓΕΙΑ

Τα ψάρια με την περισσότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο

22:47
Γ. Κ.

Έχετε μπερδευτεί σχετικά με το ποια ψάρια είναι τα πιο υγιεινά να καταναλώνετε; Είναι ένα σημαντικό ερώτημα, καθώς η έρευνα δείχνει ότι ορισμένοι τύποι ψαριών παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά – όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας ευημερία. Υπάρχουν όμως και ορισμένα είδη ψαριών που δεν πρέπει ποτέ να τρώμε.

Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει στον λαβύρινθο, βοηθώντας σας να εντοπίσετε τις καλύτερες και τις χειρότερες ποικιλίες για τη διατροφή σας.

Η σημασία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ειδικά το DHA και το EPA που βρίσκονται στα ψάρια, είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία καθώς υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος, του αμφιβληστροειδούς και προάγουν την υγεία της καρδιάς λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους.

Advertisement

Το DHA ως δομικό στοιχείο για τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και τον αμφιβληστροειδή
Το DHA, ή αλλιώς εικοσιδυεξανοϊκό οξύ, κάνει θαύματα για την υγεία μας. Αυτό το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του νευρικού μας συστήματος και το διατηρεί να λειτουργεί ομαλά.

Όταν μιλάμε για τον αμφιβληστροειδή, το DHA σφραγίζει τη σημασία του διατηρώντας την όρασή μας καθαρή και καθαρή. Όχι μόνο αυτό, κάθε κύτταρο που υπάρχει στο σώμα βασίζεται στο DHA για να διατηρήσει ανέπαφη τη δομή της μεμβράνης του.

Advertisement

Από την ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών ως ένα ζωτικό στοιχείο για την υγεία του αμφιβληστροειδούς, το DHA αποδεικνύεται ως ένας ολόπλευρος πρωταθλητής για τη συνολική ευεξία.

Advertisement

Ωστόσο, η κατανάλωση ψαριών πλούσια σε EPA μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή αυτού του κινδύνου και στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς. Το σώμα χρησιμοποιεί EPA για την παραγωγή μορίων σηματοδότησης που μειώνουν τη φλεγμονή. Επιπλέον, η ενσωμάτωση αυτών των ωμέγα-3 λιπαρών στην καθημερινή διατροφή σας βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης – δύο παράγοντες καθοριστικοί για τη βέλτιστη καρδιακή λειτουργία.

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ψάρια για βέλτιστη υγεία

Όταν επιλέγετε ψάρια για βέλτιστη υγεία, λάβετε υπόψη βασικούς παράγοντες όπως τα επίπεδα υδραργύρου που υπάρχουν στα ψάρια, την ποσότητα των ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχει και πόσο εύκολα το σώμα σας μπορεί να αφομοιώσει την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη.

Επίπεδα υδραργύρου

Τα μεγάλα αρπακτικά ψάρια, όπως ο ξιφίας και το βασιλικό σκουμπρί, συσσωρεύουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου λόγω της διατροφής τους. Αυτή η βιοσυσσώρευση συμβαίνει επειδή αυτά τα αρπακτικά τρέφονται με μικρότερα ψάρια που έχουν καταναλώσει φύκια που περιέχουν ίχνη υδραργύρου.

Advertisement

Ως αποτέλεσμα, όσο μεγαλύτερο και γερνάει ένα ψάρι, τόσο περισσότερο υδράργυρο θα μεταφέρει στο σώμα του. Για παράδειγμα, τα κεραμιδόψαρα από τον Μεξικανικό Κόλπο κατέχουν το υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο υδραργύρου στα 1.450 μέρη ανά δισεκατομμύριο.

Από την άλλη πλευρά, νεότερα και μικρότερα είδη όπως οι σαρδέλες παρουσιάζουν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου, καθώς τρώνε κυρίως φύκια και φυτικό υλικό. Ο τόνος είναι μια περίεργη περίπτωση με υψηλή μεταβλητότητα στην περιεκτικότητά του σε υδράργυρο που κυμαίνεται μεταξύ 350 και 689 μέρη ανά δισεκατομμύριο.

Καθώς οι καταναλωτές στοχεύουν στη βέλτιστη υγεία μέσω της κατανάλωσης θαλασσινών, η κατανόηση αυτών των διακυμάνσεων στα επίπεδα υδραργύρου καθίσταται κρίσιμη για τις τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις διατροφικές μας επιλογές.

Η ρύπανση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της ποσότητας αυτού του τοξικού μετάλλου σε μορφές θαλάσσιας ζωής, καθώς μολύνει υδάτινα σώματα όπου ζουν ή τρέφονται οργανισμοί από εκεί συμβάλλουν άμεσα σε αυξημένα επίπεδα υδραργύρου σε αυτά.

Advertisement

Περιεκτικότητα σε ωμέγα-3

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συγκεκριμένα τα EPA και DHA, είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αφθονία σε ορισμένα είδη ψαριών. Όχι μόνο αυτά τα απαραίτητα λιπαρά παίζουν κρίσιμους ρόλους ως δομικά στοιχεία για τον εγκέφαλο, τον αμφιβληστροειδή και το νευρικό μας σύστημα, αλλά παρουσιάζουν επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.Η υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή των ψαριών για βέλτιστα οφέλη για την υγεία. Οι σαρδέλες στέκονται ψηλά με 1.500 χιλιοστόγραμμα ωμέγα-3 ανά 100 γραμμάρια, ενώ το σκουμπρί του Ατλαντικού ξεπερνά τα 2.670 χιλιοστόγραμμα, καθιστώντας τις εξαιρετικές διατροφικές επιλογές.

Ψάρια που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε για βέλτιστη υγεία

Για βέλτιστη υγεία, είναι σημαντικό να αποφεύγετε ορισμένα ψάρια όπως το Πλακολεπιδόψαρο από τον Μεξικανικό Κόλπο, τον Ξιφία, τον Καρχαρία και το Σκουμπρί λόγω των υψηλών επιπέδων υδραργύρου τους. Ενώ ο τόνος μπορεί να καταναλωθεί με φειδώ λόγω της μέτριας περιεκτικότητάς του σε υδράργυρο.

Τέλος, παρά τη δημοτικότητά του σε πολλά πιάτα, ο μπακαλιάρος είναι ένα άλλο που πρέπει να αποφύγετε, καθώς περιέχει ελάχιστες μόνο ποσότητες ευεργετικών ωμέγα-3 ενώ περιέχει μέτρια επίπεδα υδραργύρου.

Ξιφίας, καρχαρίας και βασιλικό σκουμπρί

Ο ξιφίας, ο καρχαρίας και το βασιλικό σκουμπρί ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία λόγω των υψηλών επιπέδων υδραργύρου τους. Ως αρπακτικά ψάρια, συσσωρεύουν περισσότερο υδράργυρο στο σώμα τους από τα μικρότερα ψάρια που καταναλώνουν.

Αυτή η τοξική συσσώρευση τα καθιστά ανάμεσα στις χειρότερες επιλογές θαλασσινών για ανθρώπινη κατανάλωση. Η υψηλή έκθεση σε αυτό το στοιχείο μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από υδράργυρο, η οποία επηρεάζει αρνητικά πολλές λειτουργίες του σώματος.