vasilis-kikilias-pithanon-na-erthei-o-koronaios-stin-ellada-eimaste-thorakismenoi-echoyme-lavei-ola-ta-metra-49579
11:35

Βασίλης Κικίλιας: «Πιθανόν να έρθει ο κοροναϊος στην Ελλάδα. Είμαστε θωρακισμένοι, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα»

11:35
Newsroom

Όλος ο πλανήτης είναι έντρομος απέναντι στον ιό που ονομάζεται κορονοϊός. Οι σκηνές βιαιότητας στην Κίνα και η απομόνωση των ασθενών, όπως και τα αυξημένα κρούσματα και οι θάνατοι στη γειτονική Ιταλία είναι λογικό να έχουν θορυβήσει τους πολίτες στη χώρα μας καθώς η μετακίνηση πληθυσμού είναι αναπόφευκτη.

Στόχος του υπουργείου Υγείας η ενημέρωση όλων όσων εργάζονται και εμπλέκονται με κόσμο σε λιμάνια και αεροδρόμια που μεταφέρον κόσμο από τρίτες χώρες (πολίτες χωρών εκτός ΕΕ) αλλά και την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Advertisement

Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και ο κρατικός μηχανισμός και τα νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα

Ο υπουργός υγείας συνέστησε ψυχραιμία προσθέτοντας ότι ο νέος κορονοϊός προσομοιάζει με τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε προκειμένου να τον νικήσουμε.

Η δήλωση του Βασίλη Κικίλια: «Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού και τις εξελίξεις σε σχέση με την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες. Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι, έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς όλα τα ύποπτα περιστατικά», δήλωσε κ. Κικίλιας και ζήτησε από όλους «ψύχραιμα και σοβαρότητα». «Με τα γεωγραφικά δεδομένα της Ιταλία, οι λοιμωξιολόγοι μας λένε ότι ενδεχομενως αυξάνει και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας ο κορονοϊός, αλλά είμαστε θωρακισμένοι» σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχουν 13 νοσοκομεία αναφοράς, όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι σε ετοιμότητα.

Advertisement

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να ενημερώνουμε σοβαρά, σωστά και θεσμικά τους πολίτες. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να το τηρήσουμε όλοι αυτό με θρησκευτική ευλάβεια», είπε ο υπουργός.

Advertisement

Ο βαθμός ετοιμότητας των υγειονομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα όπως αναφέρουν οι Αρχές, είναι του ιδίου επιπέδου  σα να έχει εμφανιστεί ύποπτο κρούσμα.

Στόχος σε περίπτωση ενδεχόμενου κρούσματος να ανακοπεί άμεσα η αλυσίδα μετάδοσης

Παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής έκτακτη σύσκεψη όπου και αποφασίστηκε να μη ληφθούν επιπρόσθετα  μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ενημέρωση τόσο των πολιτών (έκδοση φυλλαδίων και τοποθέτηση αφισών σε αεροδρόμια και λιμάνια) όσο και όλων όσων εμπλέκονται με την υγεία.

Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)  βρίσκεται σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης

Στόχος της εν λόγω ενημέρωσης είναι να εντοπιστεί άνθρωπος που επισκέφτηκε τη βόρεια Ιταλία προ της καραντίνας.

Advertisement

Ψυχραιμία συνέστησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κοροναϊό βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα.

Οδηγίες προφύλαξης από το υπουργείο Υγείας

Την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κοροναϊού, υπενθυμίζει τα υπουργείο Υγείας.

-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

Advertisement

-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.