anasa-zois-sta-noikokyria-amp-8211-poio-to-kerdos-apo-tin-katargisi-ton-tekmirion-diaviosis-81567
17:39

Ανάσα ζωής στα νοικοκυριά – Ποιο το κέρδος από την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης

17:39
Newsroom

Φορολογούμενος: Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση των τεκμηρίων ξεκίνησε. Από τον επόμενο έτος θα ξεκινήσει, η μείωσή τους, ενώ μετέπειτα αναμένεται να σβηστούν οριστικά από το χάρτη της φορολογίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τον τερματισμό των τεκμηρίων διαβίωσης για τους φορολογούμενους πολίτες.

Advertisement

Ο Στέλιος Πέτεσας φιλοκενήθηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ, όπου μίλησε για το μέτρο που θα βρίσκεται εντός του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Ο συγκεκριμένος κώδικας αναμένεται να κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο, με νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Εκτός από την αναφορά για τη σταδιακή απομάκρυνση των τεκμηρίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένεται παράλληλα να μειώσει τους συντελεστές. Αυτό θα δώσει κίνητρο στους πολίτες, ώστε να μπορέσουν να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματά τους.

Advertisement

Advertisement

Τα τεκμήρια που αφορούν τη διαβίωση θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα. Αυτό θα εντοπίζει τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογούμενων, οι οποίοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας. Πολλοί από αυτούς διάγουν πολυτελή βίο, ενώ στην Εφορία παρουσιάζουν εισοδήματα φτώχειας.

Το σύστημα θα στηρίζετε σε τεχνικές ελέγχου και ηλεκτρονικά τιμολόγια, όπως και την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων.  Πριν δύο χρόνια και συγκεκριμένα το 2018, 3 από τα 10 νοικοκυριά φορολογήθηκαν για πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα. Αυτά ανέρχονταν σε ύψους 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότεροι ήταν μισθωτοί, ενώ λιγότεροι ήταν οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες.

Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να ενεργοποιηθεί για διάφορες περιπτώσεις. Αυτές θα έχουν να κάνουν με αύξηση περιουσιακών στοιχείων, αδικαιολόγητες δαπάνες και δηλωθέντα εισοδήματα.

Advertisement

Τεκμήριο διαβίωσης για τους φορολογούμενους: Πώς υπολογίζεται

1. Κατοικίες: Υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

2. Τα αυτοκίνητα: Υπολογίζεται με βάση τα κυβικά εκατοστά.

3. Τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και εκπαιδευτηρίων.

4. Δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

5. Σκάφη αναψυχής: Υπολογίζεται, με βάση τα μέτρα.

6. Πισίνες: Υπολογίζεται, με βάση την επιφάνειά τους και με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

7. Ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου: Ορίζεται σε 3.000 ευρώ για άγαμο πολίτη και σε 5.000 ευρώ για συζύγους, με κοινή φορολογική δήλωση.