apo-to-feggari-toy-oxyrrygchoy-sto-mple-feggari-h-dipli-yperpanselinos-aygoystoy-poy-tha-xanadoyme-to-2037-173711
13:35

Από το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» στο «μπλε φεγγάρι»: H Διπλή υπερπανσέληνος Αυγούστου που θα ξαναδούμε το 2037

13:35
Νίκη Μουλά

Διπλή πανσέληνο θα έχει ο φετινός Αύγουστος, ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, που δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037.

Το συγκεκριμένο αστρονομικό φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό, επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ότι συνήθως.

Advertisement

Σήμερα η πρώτη από τη διπλή πανσέληνο, το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Advertisement

Η πρώτη πανσέληνος, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» θα σημειωθεί σήμερα, Τρίτη, στις 21:31 και θα φτάσει στο μέγιστο του φωτισμού της, ενώ η δεύτερη θα συμβεί στις 30 Αυγούστου, στις 21:36, με μια μπλε σελήνη.

Advertisement

Ο όρος «μπλε φεγγάρι» χρησιμοποιείται όταν έχουμε διπλή πανσέληνο σε ένα μήνα. Θα είναι η κοντινότερη σελήνη της χρονιάς με μόλις 222.043 μίλια απόσταση από τη Γη, ενώ η επόμενη κοντινή πανσέληνος θα συμβεί στις 5 Νοεμβρίου 2025, με απόσταση 221.817 μίλια.

Advertisement

Η Πανσέληνος Αυγούστου έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, που την εν λόγω μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Πανσέληνος στο Μουσείο της Ακρόπολης

Advertisement

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε όλη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό τη νύχτα της αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

Συγκεκριμένα, το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο σήμερα, με την μουσικοχορευτική εκδήλωση «Tango Acropolis», στον αύλειο χώρο του Μουσείου, στις 9 το βράδυ.

Τα ζώδια που θα επηρεαστούν

Η Πανσέληνος του Αυγούστου μοιάζει μεγαλύτερη και λαμπερότερη, διότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα.

Η σημερινή Πανσέληνος, που πραγματοποιείται στον άξονα Λέοντα-Υδροχόου, επηρεάζει όλα τα ζώδια, αλλά περισσότερο τα τέσσερα ζώδια του σταθερού σταυρού, Λέων, Ταύρο, Σκορπιό και Υδροχόο.

Η κύρια όψη της πανσελήνου είναι το τετράγωνο με τον Δία που έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε κάπως υπερβολικοί στις αντιδράσεις μας και την συμπεριφορά μας. Χρειάζεται προσοχή, καθώς κάποιοι θα είναι απερίσκεπτοι και παρορμητικοί.

Στις 31 Αυγούστου ακολουθεί και η «Μπλε Πανσέληνος», φαινόμενο αρκετά σπάνιο, καθώς για τη συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης χρειάζονται 29 μέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα.

Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μήνας.

Έρχεται η διπλή πανσέληνος