Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Χωρίς μουσική η εστίαση, παράταση στο άνοιγμα γυμναστηρίων – Αλλαγές σε μετακινήσεις, SMS και ωράριο

Αποφάσεις για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων σε εστίαση

Αποφάσεις για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων, σε εστίαση, γυμναστήρια, λιανεμπόριο και τουρισμό, τον Μάιο, αναμένονται να ανακοινωθούν την Τετάρτη, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Ειδικότερα, χωρίς μουσική στα καταστήματα εστίασης θα ολοκληρωθεί ο Μάιος. Τι αλλάζει με το άνοιγμα των γυμναστηρίων, πώς θα ταξιδεύουμε από την Παρασκευή 14 Μαΐου στα νησιά, πότε θα αποχαιρετίσουμε το click away και στο click inside. Την Τετάρτη αναμένονται οι ανακοινώσεις και για τις μετακινήσεις εκτός νομού, τα SMS στο 13033 και την διεύρυνση ωραρίου.

Σχετικά με την εστίαση, δεν θα αλλάξουν οι όροι κάτω από τους οποίους λειτουργεί έως τώρα, μετά την επανέναρξη προ ημερών, τουλάχιστον όσον αφορά τη μουσική. Δηλαδή, μέχρι τέλος Μάη, δε θα υπάρχει μουσική στα καταστήματα εστίασης, ενώ για τα γυμναστήρια, η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών την επαναλειτουργία τους για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους εμβολιασμένους από τις 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων θα γινόταν τη Δευτέρα 17 Μαΐου, κάτι που αναμένεται να πάρει μία μικρή παράταση.

Αποφάσεις για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων γυμναστήρια

Σχετικά με τις μετακινήσεις στα νησιά, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν από την Παρασκευή 14 Μαΐου, «κλείδωσε» το ότι θα απαιτείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό τεστ κορονοϊού (μοριακό, rapid ή self test) για το ταξίδι.

Τις πρώτες ημέρες τα αρνητικά τεστ θα πιστοποιούνται με έγγραφη δήλωση, ενώ στη συνέχεια σε συνεργασία και με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα λειτουργήσει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα.

Αποφάσεις για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων στα ψώνια, τις μετακινήσεις και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, θα υπάρξουν ανακοινώσεις, μεταξύ άλλων, για τις μετακινήσεις εκτός νομού, τα SMS στο 13033 και την διεύρυνση ωραρίου. Τι θα γίνει με το άνοιγμα των γυμναστηρίων, και πότε θα «πούμε αντίο» στο click away και στο click inside.

Ο τουρισμός ανοίγει από το Σάββατο 15 Μαΐου και από την Παρασκευή 14 Μαΐου, θα ανοίξουν «ελεύθερα» οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο τα ταξίδια στην ενδοχώρα και στα νησιά να γίνονται με διαφορετικές προϋποθέσεις.

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει σύσταση για self test, σε αντίθεση με τις μετακινήσεις για τα νησιά όπου ενδεχομένως να απαιτείται η διενέργεια self/rapid τεστ ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι.

Αποφάσεις για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων τουρισμός

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κριθεί η τύχη ορισμένων ακόμη έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Πρώτο στην εν λόγω λίστα είναι το πλαίσιο λειτουργίας του λιανεμπορίου. Από κυβερνητικής πλευράς, η πρόθεση είναι να καταργηθούν click away και click inside, προκειμένου να απελευθερωθεί η κίνηση της αγοράς, η οποία φαίνεται να ασφυκτιά στο υφιστάμενο πλαίσιο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την ελπίδα οι επιστήμονες να εγκρίνουν την άρση των παραπάνω περιορισμών από την ημερομηνία έναρξης του τουρισμού.

Ο ίδιος σημείωσε πως αυτήν την εβδομάδα θα κριθεί και η τύχη των SMS στο 13033 και το 13032 με την κατάργηση του δευτέρου που αφορά στο λιανεμπόριο να θεωρείται πιο πιθανή. Όσον αφορά στο 13033 οι επιστήμονες εξακολουθούν να εμφανίζονται διστακτικοί παρά τις συνεχείς προτάσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο προς το παρόν όσον αφορά στο 13033 με τις αποφάσεις να λαμβάνονται πιθανότατα την Τετάρτη.

Αποφάσεις για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων εστίαση

Αποφάσεις για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων στην εστίαση

Την ίδια ώρα η θετική ανταπόκριση των πολιτών στο άνοιγμα της εστίασης, αλλά και τα παράπονα που έχουν εκφραστεί μέχρι στιγμής από τον κλάδο για την απαγόρευση της μουσικής, συμπαρασύρουν ένα ακόμη μέτρο προς ελάφρυνσή του.

Αυτό είναι η ώρα εκκίνησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία αναμένεται να μετατεθεί στα μεσάνυχτα από τις 11 το βράδυ που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο προσαρμόζεται σε περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου της επιτρεπόμενης κυκλοφορίας από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Τέλος, ένα θέμα που αφορά πολλά νέα ζευγάρια είναι το τι θα γίνει με τις δεξιώσεις στα κτήματα για γάμους και βαπτίσεις.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα θέλουν την συγκεκριμένη δραστηριότητα να ανοίγει στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου και εβδομάδα με την εβδομάδα να απελευθερώνονται περαιτέρω, καθώς θα επιτρέπονται περισσότερα άτομα.

Αρχικά το πλάνο θέλει τις δεξιώσεις να επιτρέπονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με περιορισμό ατόμων στο σύνολο και έως έξι άτομα σε κάθε τραπέζι. Οι αποφάσεις αλλά και οι όποιες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Την ερχόμενη Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου και την Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1.

Ακόμη, στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί προκειμένου, να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.

Επιπρόσθετα, από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Την επόμενη Παρασκευή 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν την μεθεπόμενη Παρασκευή, 28 Μαΐου.

Αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι όρθιους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News